Kirke

Misjonssalen: – Ingen grunn til å avvise Til Helhet

Professor sier opp i protest, og rektor vil vurdere skolens utleiepraksis. Til helhets arrangement på NLA Høgskolen i Bergen skapte sterke reaksjoner. I dag holdes arrangementet i Misjonssalen i Oslo.

– Dette et leieforhold, inngått for en tid tilbake, og vi er ikke medarrangør. Jeg har ikke noen ­mening om debatten i Bergen. Det er naturlig at vi leier ut til andre kristne arrangementer, og jeg har ikke satt meg inn i virksomheten eller budskapet til alle som leier hos oss, sier Jan Erik Lehre.

Han er pastor i NLM-menig­heten Misjonssalen i Oslo, hvor Til Helhet fredag skal arrangere temadag. Programmet er det samme som skapte sterke reaksjoner i Bergen tirsdag, blant annet på grunn av Dr. Michael Davidsons foredrag: «Endring versus sølibat: Det er spørsmålet. Hvordan hjelpe dem som ønsker å forlate homofil praksis og følelser?»

Davidson kaller seg «tidligere­ homofil» og påpeker at han ikke driver konverteringsterapi, men «psykoterapeutisk støtte, terapi­samtaler og rådgivning for uønsket tiltrekning til samme kjønn».

Rød Ungdom demonstrerte under tirsdagens arrangement, og professor Tone Sævi ved NLA Høgskolen sa onsdag opp sin stilling i protest.

Reaksjoner

Også studenter reagerte på arrangementet.

– Vi har god kontakt med ­ledelsen, og både studentene, studentparlamentet og ledelsen er enige om at vi vil unngå lignende arrangement i framtida, sier studentparlamentets leder, Marte Haugen til Studvest.

Rektor ved skolen, Erik Waaler, skriver i et innlegg at tema på seminaret er kontroversielt, og at NLA er uenig i profilen dette seminaret hadde med fokus på reorientering av homofile.

– Høgskolen har praksis for å leie ut lokaler til flere ulike eksterne arrangement og organisasjoner, og stiller da bare lokalene til rådighet. NLA har med andre ord ikke ansvar for selve arrangementet eller innholdet i dette. Denne saken har vist oss at det kan være behov for å vurdere fremtidig utleiepraksis.

Waaler skriver videre at han har stor forståelse for aller reaksjonene som har kommet.

– Som kristen høgskole er vi opptatt av å møte alle våre studenter, uavhengig av kjønn, legning, religion og hudfarge, med respekt og forståelse. Hos oss skal alle studenter få være seg selv. Verdier som åpenhet, likeverd og respekt er svært viktige for oss.

Vil gå som planlagt

Jan Erik Lehre i Misjonssalen ser ikke noe grunn til å revurdere om de skal leie ut sine lokaler til Til Helhet.

– I de tilfeller hvor det er veldig vanskelig for oss å vite hva leietakeren står for, kan vi kanskje sette oss mer inn i saken. Men det har ikke vært aktuelt i dette tilfellet. Det som har skjedd i Bergen endrer ikke den oppfatningen. Det er ingen grunn for oss til å si at vil ikke vi ha dette leieforholdet.

Lehre forteller at Misjonssalen ikke har et samarbeid med Til Helhet, utover at de også tidligere har leid ut lokaler til dem.

– Hva mener du om det de står for teologisk og samlivsetisk?

– Det kan jeg ikke uttale meg om nå. Da må jeg gå dypere inn i det.

Vil bistå

På Til helhet sine nettsider står det at deres formål er å «bistå deg som har en - for deg - uønsket seksuell orientering eller følelser, og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei i dette.»

Til helhet er et nettverk som er startet av «mennesker som ønsker å leve etter Bibelens syn på seksualitet, samliv og ekteskap.» De mener at seksuell identitet ikke er noe som er medfødt, men noe som utvikler seg blant annet i et samspill med betydningsfulle personer, spesielt i oppvekstårene, heter det på nettsidene.

– Mike Davidsons historie er at hans seksuelle orientering har blitt forandret. Det er ikke slik at vi sier at det skal være sånn for andre, men vi åpner for at slike stemmer skal bli hørt, sier Arve Kjell Uthaug i Frimodig Kirke Bjørgvin til Bergens Tidende.

---

Dette er saken

  • Tirsdag arrangerte nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet seminar på NLA Høgskolen i Bergen.
  • Psykiater Øyvin Hasting holdt foredrag om transseksualitet og Dr. Michael Davidson holdt foredrag som stilte spørsmålet: «How do we help those wanting to leave homosexual practices and feelings?»
  • Arrangementet vakte sterke reaksjoner. I dag avholdes samme arrangement i Misjonssalen i Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke