– Enkelte menneskers grenseløse mot imponerer, og Seyran Ates er ett av dem. Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo om tildelingen av UiOs menneskerettspris.

Ates er født i Tyrkia, men har bodd i Tyskland siden hun var barn. Hun er utdannet jurist og har kjempet for lovgiving som beskytter mot tvangsekteskap. Hun har også skrevet en bok der hun tar til orde for «seksuell revolusjon» innen islam. I 2017 grunnla hun Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin, der menn og kvinner kan be side om side.

Menneskerettighetsprisen deles ut 5. desember i forbindelse med arrangementet Oslo Peace Days. Det er UiOs styre som deler ut prisen.

– Det er en stor ære å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris! Jeg ble beveget til tårer. Menneskerettighetsaktivister som meg følger et indre kall i sin kamp for menneskerettigheter og verdighet. Dette indre kallet er det som holder oss i gang, også når det virker som om verden er imot oss. Men også vi trenger iblant en påminnelse om at vår kamp er anerkjent og at det er verdt det. Tusen takk for at dere er denne påminnelsen nå, på et tidspunkt da det var sårt behov for den, sier Seyran Ates, ifølge Universitetet i Oslo.