Nyheter

Kronerullingen i kampen for kildevernet

Kjersti Løken Stavrum sier kronerullingen til Ulrik Imtiaz Rolfsens saksomkostninger vil teste hvor sterkt engasjementet ligger.

Etter noen rolige dager alene på jobben i Norsk Presseforbund, har hun fått litt å henge fingrene i; en oppfordring om kronerulling slik at filmskaperen skal slippe å betale saksomkostningene til lagmannsretten selv. Som tingretten har de avgjort at PST kan se filmmaterialet til dokumentarfilmen om norsk jihadisme, og nå må filmskaperen betale advokatutgifter av egen lomme.

– Det er urimelig at han skal ta kostnadene av en prinsipiell avklaring om hvor kildevernet står i Norge. Dette handler ikke om forholdet mellom pressen og PST, men om samfunnets mulighet til å formidle informasjon uten at politiet bruker det i en straffesak, sier hun

Så dere frykter at politiet i fremtiden kan bruke pressens kilder som bevismateriale?

– Det er en av de ringvirkningene vi er bekymret for. Vi er redde for at folk i mindre grad vil gi informasjon til pressen. Rolfsen har selv sagt at kildene i filmen nå trekker seg. Er det noe vi er nysgjerrig på her er det hvorfor radikalisering oppstår.

– Unik sak

Hun sier Norsk Presseforbund ikke har vært borti lignende saker før.

– Det er viktig å understreke at dette først og fremst er en idé vi lufter. Det har jo sådan virket som en test i hvilken grad denne saken engasjerer folk.

Er det er paradoks at kriminelle får saksomkostningene dekket, mens pressefolk som vil verne om kildene må betale selv?

– Ja, og det var en overraskende avgjørelse fra Lagmannsretten. Det er urimelig at han skal lide økonomisk for en slik samfunnsmessig prinsipiell sak.

Frykter for kildevernet

Statsadvokaten har forsvart beslagleggingen av filmmaterialet med at Rolfsen satt på viktige bevis om en 18 år gammel mann som ville reise for å krige med IS i Syria. Hvorfor er kildevernet viktigere enn kampen mot terror?

– Det er det som er kjernespørsmålet i saken. 18-åringen som ble pågrepet ble først varetektsfengslet, og da får vi legge til grunn at det er lagt tilstrekkelig bevismateriale allerede for at han skal varetekstfengsles. I en tid med frykt og fare for terror må vi finne ut hvor grensene går, hvor vi avveier det mot viktig demokratiske prinsipper som kildevern og retten til å prate, gi og motta informasjon fritt.

Hun frykter saken til Rolfsen vil skremme kilder til å snakke i fremtiden.

– Rolfsen har selv sagt at flere av hans kilder i dokumentaren har trukket seg. Jeg frykter denne saken vil gjøre at færre ønsker å stå frem og fortelle historier vi trenger å høre. I denne saken er vi svært nysgjerrig i å finne ut av hvorfor radikalisering oppstår.

Fredag melder redaktør i Schibsted Norge, Hans Erik Matre, at Schibsted vil delta i spleiselag for Ulrik Imtiaz Rolfsen.

«Håper NRK og TV2 også blir med. Denne saken må til Høyesterett», skriver Matre på Twitter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter