Nyheter

KrF vil i regjering

Knut Arild Hareide tror lysten på egne statsråder vil dominere KrFs samarbeidsdebatt foran valget. Appetitten på makt øker.

Bilde 1 av 3

Men med hvilken statsminister? Der har KrF-lederen fortsatt pålagt seg munnkurv. Men ambisjonene snakker han atskillig høyere om:

– Når vi etter hvert skal legge frem våre foretrukne løsninger, vil nok regjeringsdeltakelse være et primærvalg, sier Hareide.

– Neste år har KrF vært utenfor regjeringskontorer i 12 sammenhengende år. Det er altså på tide å tenke stort?

– Ja – og dette vil trolig prege samarbeidsdebatten fremover.

I dette intervjuet går KrF-leder Hareide i rette med:

• Venstre-Grandes regjeringsvri.

• Påstander om et svekket sentrum.

• Den tøffe kritikken mot homo-uttalelser og deltakelsen i Pride-paraden.

SE VIDEO: Hareide om homo-paraden: – I ettertid ser jeg hva som var det riktige å gjøre

Kongens bord

Valgresultatet i 2013 resulterte ikke i plasser rundt Kongens bord for KrF. I stedet ble det en samarbeidsavtale. Den har skapte tøffe tak og krangler – ikke minst på asyl- og bistandsfeltet. Hareide poengterer at KrF også har fått mange seire.

– Men for et parti som KrF er det naturlig med en ambisjon om noe enda mer enn en samarbeidsavtale, sier Hareide.

– Ta røykeloven – vi hadde aldri fått den igjennom om vi bare hadde en samarbeidsavtale. Nettopp fordi Dagfinn Høybråten som helseminister den gang brukte alle verktøyene som et regjeringsapparat byr på, fikk han det til.

Om KrF neste høst skal bli regjeringsparti, må selvsagt partiet ha kraft og styrke til det. Men Hareide mener det er økt lyst i partirekkene til å ha slik direkte makt. Vårt Land kjenner til at det i deler av partiapparatet tenkes at partiet nå må øke ambisjonene.

LES OGSÅ: Gallup-smell for KrF etter homo-bråk

Sentrums-arkitekt

Hareide er «Tause Knut Arild» om sitt eget favorittalternativ. Men da han kom tilbake fra pappaperm nylig varslet han en plan for samling av sentrum. Den handler om å invitere hvert sentrumsparti – samt Miljøpartiet De Grønne (MDG) – til samtaler om hva som kan forene krefter.

– Men hva er det du vil samle sentrum til? Regjeringssamarbeid, være samarbeidsblokk eller bare en «tankesmie»?

– Det er større avstand i sentrum enn det var 19 år tilbake, da vi regjerte sammen fra 1997. Men uavhengig av dette, har sentrum i norsk politikk godt av å snakke mer sammen. Jeg vil ikke utelukke et eget regjeringsalternativ, men jeg ser jo at dette ikke er det mest realistiske.

Føling i sentrum

Selv om Venstre og Sp har kranglet oftere denne våren, mener Hareide de to partiene har mer å tjene på å snakke sammen. Hareide mener det uansett er flere samlende faktorer foran valget i 2017 enn for fire år siden:

Venstre har åpnet for å regjere sammen med MDG, Sp inngår ikke i en rødgrønn blokk og erklærer bare nei til Høyre og Frp.

– Du mener altså at dette er en tilnærming?

– Alle er i opposisjon. Sentrumspartiene tenker mer på sentrum nå – og det er mer åpning for sentrum, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Venstre-varsko om fristilling fra H/Frp

Venstre-oppgjør

Da Hareide tidlig forrige uke varslet sin plan for samling i sentrum, avviste Venstre-leder Trine Skei Grande i praksis hele fremstøtet: «En slik koalisjon har ikke flertall. Og flertall må vi ha for å få til ting. Da må vi samarbeide enten til venstre eller til høyre». KrF-leder Hareide tar oppgjør med tankegangen:

– Den modellen av Høyre, Venstre KrF og MDG som Grande ønsker – har jo ikke noe flertall den heller. Da blir mitt spørsmål tilbake: Er dere så sikre på at disse fire partiene faktisk kan få flertall? Hvis ikke har jo heller ikke Venstre noen løsning.

– Forsøket på mer samling er ikke bare en «dekkmanøver» fra KrF for å få demonstrert: Venstre og KrF går ikke i hop dermed velger KrF heller Sp?

– Hvis dette var målet, hadde vi ikke startet dette arbeidet. Det kunne avgjort på andre måter.

– Du kan komme til å måtte velge mellom sentrumskamerater?

– Det kan jeg ikke utelukke, også i respekt for hvordan de to beskriver og forholder seg til hverandre. Men vårt mål er å få samlet alle.

Kjøper ikke Bondevik

Vårt Land skrev i vinter om veteranen Kjell Magne Bondeviks appell til KrF: Gå til valg som sentrumsparti – uten å velge side. Så får man heller forhandle regjering etterpå.

– Kan dette bli KrFs samarbeidsløsning før valget neste høst?

– Jeg tenker at jo tydeligere svar KrF kan gi i forkant, jo bedre vil det være.

– Men kan du garantere at du i den avgjørende partilederdebatten kan fortelle velgerne hva slags statsminister de får ved å stemme KrF?

– Ambisjonen vår er mest mulig klarhet, også i regjeringsspørsmålet. Men vi kan ikke gi garantier for at alle spørsmål skal være avklart før valget.

LES OGSÅ: Bondevik: Bryt med «høyre-venstre-tvangstrøya»

Homo-storm

Den siste uken har Hareide møtt tøffere offentlig kritikk fra KrFs egne rekker enn noen gang i ledertiden sin. Ikke bare det at han stilte opp i Oslo Pride, men også uttalelser homopolitikk i VG har resultert i utmeldelser og protester fra tillitsfolk og medlemmer.

Fylkesleder Pål Kårbø i Hareides eget hjemfylket, Hordaland, betegnet opptredenen som et «selvmål» for partiet. Vårt Lands gallup, tatt opp de aktuelle dagene, viste lavmålet 4,4 prosent for KrF.

– Ble reaksjonene sterkere enn du trodde, Hareide?

– Ja, noen er nok sterkere enn jeg hadde tenkt, svarer Hareide og går i rette med påstander:

– Med den begrunnelsen hadde jeg ikke forventet denne typen reaksjoner. Jeg var selv i Orlando en tid før massedrapene på nattklubben. Jeg tenker nok at når hatkriminalitet og vold rammer en minoritet, så angår det oss alle. Også mange internt i partiet uttrykker at de er veldig glade for det jeg har gjort.

Derfor var det å gå i paraden Hareides markering av å «stå opp for noen verdier som handler om menneskeverd for alle». Han tror mange ser nettopp det poenget.

LES OGSÅ: Møter KrF-lavmål etter pappa-pausen

Avlyst kamp?

Hareide går nå i rette i med kritikk fra partifolk som har kritisert ham for å ha gått langt i å avlyse kampen mot dagens ekteskapslov i et VG-intervju forrige fredag.

– Det jeg sa ganske tydelig i dette intervjuet, er at jeg støtter formuleringene i forslaget til nytt partiprogram.

Der heter det at KrF vil «løfte frem ekteskapet mellom mann og kvinne». Men det heter også at KrF «respekterer andre former for forpliktende samliv mellom to voksne».

– At jeg støttet dette forslaget, sa jeg også i vår. Derfor kan jeg jo ikke si noe annet til VG nå enn det jeg jo sa tidligere i vår.

– Men har du forskuttert vedtak i programbehandlingen?

– Jeg har aldri forskuttert hva som blir KrFs politikk. Men når en samlet programkomité går inn for noe, kan en partileder støtte det. Jeg er ryddig på at dette er det partiet som skal ta stilling til på landsmøtet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter