Politikk

KrF under sperregrensen - syvende måned på rad

Vårt Lands måling i mai viser en liten fremgang for KrF, men partiet er fortsatt under sperregrensen med 3,7 prosent.

Til tross for at Senterpartiet og Arbeiderpartiet er de største taperne ifølge Vårt Lands nye meningsmåling, viser den heller ikke det store løftet som mange i Kristelig Folkeparti håper på.

Selv om partiet har økt litt siden forrige måling, tilsier tallene at KrF ligger 0,3 prosentpoeng unna sperregrensen. Riktignok er dette innenfor feilmarginen.

KrF har ikke oppnådd 4 prosent – som er sperregrensen i Norge – siden oktober. Med denne målingen er det syv måneder siden de sist gang klarte å klarte over grensen, ifølge Vårt Lands målinger.

Den samme trenden viser snittmålingene for partiet denne perioden.

- Det er ikke en bra måling, men det er bra med fremgang, selv vi har høyere ambisjoner enn dette, sier KrF-nestleder og landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

LES HELE MÅLINGEN: Ap går sterkt tilbake – borgerlige vokser

Vil overbevise

Bollestad er ikke i tvil om at KrF kommer til å overbevise flere velgere fremover med hva de har fått til i regjeringen. Hun skylder de lave prosenttallene på den trøblete og vanskelige perioden de hadde i fjor høst.

- I høst tok vi et stort veivalg. Det har vært den vanskeligste perioden i KrF, og vi har vært gjennom en demokratisk prosess. Både Knut Arild Hareide, Kjell Ingolf Ropstad, og resten av partiet forsto at vi ikke lenger kunne sitte på vippen, og det krevde en prosess i partiet.

- Med et så stort retningsvalg gjorde at mange har satte seg på gjerdet. Og det er viktig for oss å vinne tilbake de som sitter der. Vi skal bygge tillit til velgerne, og det skal vi ved å vise gjennom praktisk politikk og det arbeidet har vi er godt i gang med, sier ministeren.

LES MER: Hareide tror KrF-vekst vil glippe

Forbli et sentrumsparti

Hun sier videre at partiet vil fortsette å bygge på kristne verdier, og det skal synes i politikken. Selv om de har valgt borgelig side, understrekker hun at KrF vil forbli et sentrumsparti.

- Må KrF ut og få nye velgere til høyre, nå som mange av de mer venstreorienterte har forlatt partiet?

- Jeg mener ikke at de har forlatt partiet. KrF er et sentrumsparti som skal omfavne det beste fra høyre og venstre. Og det skal også gjenkjennes fremover.

- Som landbruksminister er jeg er opptatt av distrikt-Norge, og vi fortsette å bygge videre på vår kristne kulturarv, som skal vises i vår politikk. Vi skal bygge stein for stein. Det er viktig for oss i å vise at det er en forskjell på en regjering med KrF og en regjering uten KrF. Vi skal jobbe for å få med alle i partiet, både de som ligger til høyresiden og de til venstre, sier hun.

- Halve KrF er for dagens abortlovgivning. Både på velgernivå og blant tillitsvalgte. Har abort-saken påvirket oppslutningen, og i så fall hvordan?

- Det har jeg ingen formening om. Vi har et partiprogram som vi står for, og til neste valg har vi en ny. Dette er ikke en enkeltsak som har hatt en betydning her. Vi har en bredere portefølje, og dette er kun én sak i vår politikk.

LES MER: Blå side vant skjebnevalget i KrF

'Krf er ikke KD'

Bollestad ønsker derimot ikke å hente inspirasjon fra det svenske partiet Kristdemokraterna (KD), søsterpartiet til Norges KrF.

- Kommer dere til å kopiere KD-leder Ebba Buchs strategier? De er langt mer innvandringskritisk, og har fått velgere fra Sverigedemokratene.

- Vi er KrF, – ikke KD. Vi har våre egne røtter og strategier, men samtidig; å se at KD har snudd meningsmålinger på så kort tid er oppløftende. Det betyr at vi vil klare å snu i Norge også, sier Bollestad.

Usikre velgere

Det er den borgerlige siden som kommer seirende ut av denne månedens partimåling. Høyre er den største vinneren med en økning på 2,5 prosent, men tallet er innenfor feilmarginen.

Det som er den tydeligste tendensen i målingen er at mange velgere er usikre.

Rundt en femtedel av disse partienes velgere fra 2017 er nå usikre på hva de vil stemme. Også 18 prosent av Venstre-velgerne og 14 prosent av KrF-velgerne er usikre, mens tallene er lavere for de andre partiene.

- Det er flere partier som har omtrent en femtedel velgere som har satt seg på gjerdet. Det er kanskje fordi valgkampen ikke helt har begynt og ting ikke har kommet på plass, sier valgforsker og statsviter Bernt Aardal.

LES OGSÅ: 'Naturlig at journalister ikke er religiøse'

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk