Nyheter

KrF stemte for dødsgebyret de er i mot

– KrF har ført folk bak lyset, partiet sa de skulle hindre dette, sier Aps leder i justiskomiteen.

KrF har lenge rast mot regjeringens dødsgebyr, og lenge har det vært klart at det er flertal på Stortinget mot å ta 1.130 kroner for en skifteattest, slik regejringen ønsker.

Men da Sps forslag om å stanse gebyret ble behandlet i Stortinget tirsdag kveld, stemte partiet nei.

Usosialt gebyr

Kristelig Folkeparti har tidligere omtalt det som et «arbeidsuhell» at de gikk med på regjeringens forslag om å ilegge et gebyr på 1.130 kroner for å få utstedt skifteattest ved dødsfall – det mye omtalte «dødsgebyret» – under budsjettforhandlingene med regjeringen før jul i fjor.

– Gebyret er usosialt, så KrF sier nei til innføre det, sa KrFs justispolitiske talskvinne, Jorunn Gleditsch Lossius, til Vårt Land i februar.

LES MER Krever gebyr på døden

Glipp frå KrF

På spørsmål om hvorfor partiet stemte for i regjeringens 2018-budsjett, svarte Lossius:

– Det var en glipp at vi ikke reagerte i fjor høst.

Da gebyret ikke var fjernet i forslag til revidert nasjonalbudsjett, uttrykte KrF både skuffelse og sinne.

– Vi er sterke motstandere av dette gebyret, for det rammer svært usosialt, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, til Vårt Land.

Støttet regjeringen

Partiet lot imidlertid første mulighet til å stanse gebyret gå fra seg: Tirsdag kveld behandlet Stortinget et forslag fra Senterpartiet om å ikke innføre gebyret. De andre rødgrønne partiene støttet forslaget, mens KrF valgte å stemme nei. Dermed ble det ikke flertall for å droppe gebyret.

– Jeg er utrolig skuffet, og mener KrF har ført folk bak lyset, partiet sa de skulle hindre dette, sier Lene Vågslid (Ap) til Vårt Land. Hun leder Stortingets justiskomité.

LES MER Dødsstøt for dødsgebyret

Sp skuffet

Ropstad sier årsaken er at de vil ta saken under de pågående forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett med regjeringen.

– Denne saken er en del av budsjettavtalen for 2018, og KrF er derfor ryddige og forholder oss til regjeringspartiene i denne saken. Å gjøre dette gebyret til historie før det er innført, er en av de viktigste sakene i forhandlingene, sier Ropstad til NTB.

Senterpartiet er skuffet over at KrF ikke benyttet anledningen til å støtte forslaget.

– Vi ville gjerne ha avklart denne saken nå. Jeg er helt sikker på at regjeringen ville ha diskutert revidert nasjonalbudsjett med KrF selv om saken nå hadde blitt avklart, sier Sp stortingsrepresentant Geir Pollestad til NTB.

– Vi er fortsatt overrasket over at Frp og Høyre vil hente inn 40–50 millioner i kroner i året på et så smålig og usosialt gebyr, legger han til.

Gebyret skal innføres fra og med 1. juli dersom KrF ikke får stanset det i forhandlingene.

LES MER Wara firer ikke om dødsgebyret

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter