Nyheter

KrF-statssekretær: Kritikken er unyansert

Barne- og familiedepartementet tilbakeviser kritikk fra tidligere Riksrevisjonen-topp om manglende måling og rapportering av hva som fungerer i kampen mot barnefattigdom.

– Jeg mener kritikken er unyansert, sier statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) til Vårt Land.

I nesten 25 år var ekspedisjonssjef Therese Johnsen en del av toppledelsen i Riksrevisjonen. Sammen med skarpskodde revisorer gransket hun sammenhengen mellom politiske vedtak i Stortinget, gjennomføringen på ulike nivå i offentlig sektor og hva sluttresultatene ble. I juni ble hun pensjonist – og kan med det snakke åpnere.

– På dette feltet, barnefattigdom, er det mange aktører, og lite samlet rapportering. Stortinget får ikke et rett bilde av hvordan det egentlig står til, sa Therese Johnsen til Vårt Land fredag, og la til:

– Å bare pøse på med penger er kanskje ikke det rette.

Til Aftenposten, som først omtalte saken, sier Johnsen dette om kampen mot barnefattigdom:

– Her er ambisjonene store, og syv departementer har ansvaret for ulike tiltak. Men ingen har et felles ansvar for alt som blir gjort. Det er ingen samordnet rapportering og måling av resultatene.

Johnsen har en sterk oppfordring til politikerne i Storting og regjering: Snakk mer om resultater enn om hvor flinke man er til å bevilge penger.

LES MER: Ristar i måling av fattigdomskamp

«Ikke hensiktsmessig»

Politisk ledelse i Barne- og familiedepartementet (BFD), ved statssekretær Jorunn Hallaråker, ønsker bare å svare på spørsmål skriftlig.

– BFD har det koordinerende ansvaret for kampen mot barnefattigdom – hvorfor har ikke ett departement et overordnet ansvar?

– Fattigdom og levekår berører de fleste sektorer, og sektordepartementene har ansvar for sine innsatsområder. Det ville ikke vært hensiktsmessig at ett departement hadde ansvar for alle virkemidlene, men virkemiddelbruken må koordineres. BFD har koordineringsansvaret for arbeidet mot barnefattigdom, og koordineringen har blitt styrket gjennom strategien. Arbeidsdepartementet har ansvar for politikken knyttet til arbeidsmarked. Skatte- og avgiftspolitikken ligger i Finansdepartementet, mens Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ansvar for boligpolitikken.

Strategiplan utsatt

– Strategiplanen regjeringen la fram i 2015 gikk ut for over halvannet år siden - når blir den nye presentert?

– Vi jobber for å levere sommeren 2020, skriver Hallaråker.

Før hun ble skiftet ut i januar lovet Linda Hofstad Helleland (H) at hun som barne- og familieminister ville levere en ny strategi i løpet av året.

Omfattende strategi

– Therese Johnsen sier dagens rapportering er for fragmentert, hun etterlyser én samlet rapport til Stortinget – når kan en slik rapportering komme på plass?

– Feltet er stort og sammensatt og det er krevende å rapportere i så stort omfang og så detaljert til Stortinget. De fleste involverte departementene omtalte arbeidet med strategien i sine budsjettproposisjoner, og mange av de viktigste tiltakene ble løftet frem. Strategien var imidlertid meget omfattende. Den bestod av 64 tiltak, og mange av tiltakene medførte ikke endringer i bevilgninger fra Stortingets side. Det er et krav at departementene i budsjettproposisjonene skal rapportere på et overordnet nivå over oppnådde resultater. Vi mener derfor det ikke det ville vært riktig å omtale samtlige tiltak i budsjettproposisjonene. Dette er blant annet i tråd med Finansdepartementets hovedbudsjettskriv. Strategien har samtidig bidratt til å gi Stortinget og befolkningen mer informasjon. Det vil også den kommende strategien gjøre.

LES MER: Fattige barn tynges som voksne

Lagde rapport

– Er den forrige strategien evaluert – og hva viser eventuelt evalueringene?

– Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet lagde i januar 2018 en rapport om arbeidet med regjeringens strategi mot barnefattigdom. Lavinntekt og barnas perspektiv ivaretas stadig bedre i etatenes arbeid, og de målrettede tiltakene ser ut til å fungere bra. Det må jobbes målrettet i mange sektorer som blant annet arbeid, barnehage, skole, helse, fritid og bolig.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter