Nyheter

KrF starter skjebnekampen under sperren – flere småpartier foran drama

Fersk gallup dykker KrF ned under den viktige sperregrensen. Det skjer ett år før partiet er i full kamp for å heve seg over fire prosent.

På Norstats august-gallup for Vårt Land noteres KrF til 3,7 prosent. Det er en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng fra «sommergaven» på 4,3 prosent i juni.

På denne tiden neste år er flere partier trolig i tøff kamp om å sikre seg plass over fireprosents-grensen. Det er den som skiller små partier fra å ha en «ordentlig» stortingsgruppe på seks-syv eller å være miniparti med to eller tre.

LES OGSÅ: Krisemåling for Siv Jensen og Frp

Fire partier trenger ikke ta seier for gitt

Her er Vårt Lands gjennomgang – fire partier kan bli deltakere i det store sperredramaet:

• KrF – som nå har snittall under grensen.

• Venstre – som har ligget tynt an under grensen lenge.

• Rødt – lenge over, men akkurat nå med litt synkende trend.

• Miljøpartiet De Grønne (MDG) – som akkurat nå har trygg margin. Men floppet sist.

Oslo 20200611. 
Leder i Rødt Bjørnar Moxnes etter at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet kom til enighet om revidert statsbudsjett.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bilde: Får Rødt-leder Bjørnar Moxnes flere representanter med seg i stortingsgruppa etter neste valg?

KrF: Usikre velgere senker partiet

Etter en dramatisk valgkveld i september 2017 landet KrF til slutt over sperregrensen med 4,2 prosent av stemmene.

Norstats ferske gallup viser at partiet fortsatt er i en utsatt situasjon, selv om flere enkeltmålinger før og etter sommeren har vist et litt sterkere parti.

• Etter lokalvalget i fjor har KrF bare vært over sperregrensen to ganger på Vårt Lands målinger.

• Grunnen til tilbakegangen hos Norstat nå i august er først og fremst økt antall usikre velgere: En av fem som stemte KrF i 2017 er usikre på partiet. Bare seks av ti oppgir at de vil stemme KrF på nytt.

• Bakgrunnstallene i gallupen er usikre. Men selv om de viser mindre lekkasje til Sp, avgir KrF fortsatt velgere til Ap (5.000 denne gang) og til Høyre (3.000). I akkurat denne august-målingen hanker KrF imidlertid inn fra Frp (8000) og MDG (2000).

LES OGSÅ: «Et Frp under ti prosent vil øke Siv Jensens behov for uforsonlige egenmarkeringer»

Valgforsker: KrF over bare to ganger siste år

I valgforsker Bernt Aardals oversikter over gjennomsnitt fra samtlige byråer har KrF siste år bare vært over sperregrensen to ganger.

– Det påpekes gjerne at Venstre har ligget lenge under. Men flertallet av målingene de to siste er dette også vært tilfellet for KrF, bemerker Aardal.

Partiets utgangspunkt akkurat nå er nokså likt det som det har vært over måneder.

Hvorfor så usikre, Bollestad?

Olaug Bollestad har vært fungerende leder i KrF de siste tre månedene, mens Kjell Ingolf Ropstad har hatt pappapermisjon.

– Hvorfor er KrFs velgere så usikre, halvannet år siden regjeringskursen ble lagt?

– Dette er jo en enkeltmåling, denne også. På flere har vi også sett både fem- og firetallet. Jeg opplever derfor at det har vært en fremgang på en rekke målinger de siste månedene. Men når det er sagt, handler det om å vinne ved å bygge organisasjonen vår, til det ytterste ledd, og vise hva som er oppdraget vårt.

Bollestad sier at hun er «ganske trygg» på at partiet lander over fireprosents-grensen i 2021. De usikre skal vinnes med hva KrF får til i regjering. Hun nevner familiepolitikken, hennes eget felt landbrukspolitikken og en eldrepolitikk «som ikke bare handler om sykehjem».

Venstre – har mest erfaring med sperredrama

I motsetning til KrF har Venstre «erfaring» med å dumpe rett under sperregrensen. Partiets posisjon er likevel mer utsatt:

På Vårt Lands augustmåling hever partiet oppslutningen med 0,5 prosentpoeng, men havner på lave 3,2. Bare seks ganger er Venstre målt over tre prosent hos oss siste år.

• Som hos KrF er en av fem velgere fra 2017 usikre på om de på nytt vil stemme Venstre.

• Bare fire av ti oppgir at de igjen vil stemme Venstre.

• Regjeringsmakker Høyre er stor stemmetyv: Målingen året før valginnspurten foretrekker anslagsvis 16.500 Venstre-velgere heller Erna Solbergs parti. Om forrige valg er utgangspunkt, tilsier det at Høyre anslagsvis sitter på 0,5 prosent av velgere Venstre trenger for å nå sperregrensen.

Arendal 20190814. 
Guri Melby og partileder Trine Skei Grande under partitimen til Venstre under Arendalsuka onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bilde: Vil nyinnstilt Venstre-leder Guri Melby lykkes med å løfte partiet? Først må hun velges av landsmøtet – så kan arbeidet starte.

Valgforsker Aardal: Lykkes ikke med ny synlighet

Om situasjonen de to minste regjeringspartiene står i, trekker valgforsker Aardal opp litt lengre linjer:

– Både KrF og Venstre opplevde i sin tid det å stå utenfor regjering som en vanskelig og krevende situasjon der de ikke fikk nok innflytelse. Forhåpningene til regjeringsmakt var at dette skulle gi synlighet og at de fikk vist frem hvilken bra politikk de har. Overfor velgerne har ikke de to lykkes med dette likevel.

Rødt – lå høyt, men ikke sikker

Etter fjorårets kommunevalg har Rødt med to unntak ligget greit over sperregrensen på Vårt Lands barometer. Gjennom 2018 og 2019 så partiet femtallet flere ganger.

Hos Norstat synker Rødt denne måneden til 4,2 prosent. I innspurtsåret kan det også bli drama om dettet partiet klarer sperren:

• Fortsatt hanker Rødt inn skuffede SV-velgere – over 10.000 denne gang – og nær det samme fra Ap. Tetter de to større røde lekkasjene, kan sperregrensekampen bli tøff.

• De siste målingene har Rødt også hentet fra de to blå partiene. Denne gang over 10.000 fra Frp, men her er utvalget bak beregningen svært tynt. Det poengterer valgforsker Aardal.

– Men det er et element av systemkritikk som kan forene både Rødt og Frp. Det er velgere som fanges av protest, ikke nødvendigvis politikken. En fyr som Bjørnar Moxnes fremstilles jo ikke som en fare for det politiske systemet fra høyresiden heller og kan på noen virke som en sympatisk person, sier Aardal.

Tryggest er det grønneste partiet

Miljøpartiet De Grønne ligger best an av de fire små stortingspartiene. Med 4,9 prosent av velgerne bak seg i august-målingen er avstanden til sperregrensen trygg. Men i 2017 raknet det, og partiet falt fra galluptall på femtallet ukene før til 3,2 prosent valgnatten.

• Bare i koronakrise-månedene mars og april har MDG vært under sperren hos Norstat. Ellers over etter årsskiftet.

• Hvor MDG snapper flest velgere, varierer noe fra måned til måned. I august mobiliserer partiet over 20.000 «usikre», men har i vår hentet hyppigst hos Ap, Venstre, SV og Høyre.

 
 

LES OGSÅ:

Slik var forrige måling for KrF: Stiger til beste galluptall siden valget i fjor

Analyse: Venstre-Melby må håndtere opptakten til en mulig valgkatastrofe

Nå går avsparket for lang valgkamp. Forvirret? Her er Vårt Lands store guide om regjeringsspillet

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter