Nyheter

KrF-sjefen mener rødgrønne slår blågrønne om verdiforankring

Knut Arild Hareide stempler verdiforankringen i nytt regjeringsprogram som «ytterliggående sekulær». Rødgrønne var bedre.

Partilederne i både Høyre og Venstre presenterte søndag regjeringserklæringen som «tilpasset KrF». Hareide er derimot svært overrasket over avsnitt som er svært så sentrale for det partiet han leder.

– Jeg har aldri sett en så sekulær basis i en regjeringserklæring. Og det er overraskende at det kommer fra en regjering av dette slaget, sier Hareide til Vårt Land.

Også SV

I en omtale på Facebook utpekte Hareide den forrige rødgrønne regjeringen som langt bedre i å formulere verdigrunnlag etter KrFs smak. Han skriver:

• «Venstre har fått gjennomslag for en nokså ytterliggående sekulær tilnærming».

• «Alle referanser til vårt felles verdigrunnlag fra kristendommen og de humanistiske verdiene, er helt borte».

• «Til og med de rødgrønne partiene med SV brukte plass på å fremheve den kristne kulturarven i sin erklæring fra 2005».

– Så de rødgrønne var altså mer verdiorienterte enn dagens blågrønne?

– Ja, de henviste også til kirkens tradisjoner i samfunnet, men hos dagens regjering står det ikke noe om den arven som har preget Norge i hundreder av år, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: «Samarbeidet endrer norsk politikk»

En privatsak

I tillegg er KrF-lederen kritisk til at Høyre, Frp og Venstre omtaler tro- og livssyn som en privatsak. I plattformen heter det:

«Regjeringen legger til grunn at den enkeltes livssyn er et personlig anliggende og at staten verken skal diskriminere eller favorisere livssyn».

– Hvis det er noe denne høsten har lært oss, er det at livssyn, menneskesyn og verdier er alt annet enn «privat», skriver han.

Også i den samarbeidsavtalen som KrF i forrige periode inngikk med de tre partiene lå det en verdiforankring i «den kristne og humanistiske kulturarv».

– Slike formuleringer har gått igjen i regjeringsplattformer, men her er det ikke noe, poengterer han overfor Vårt Land.

Designet for Hareide?

Alt før statsminister Erna Solberg og partilederne Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp) la frem plattformen søndag ettermiddag, het det i nettaviser at erklæringen var designet for å vinne 
KrF med på laget.

– Det er flere ting i denne plattformen som Knut Arild Hareide vil synes er interessant, for eksempel eldre- og sykehuspolitikken. Samtidig vil han nok protestere på nye åpningstider for Vinmonopolet og ølsalget, sa statsministeren under presentasjonen.

Og Venstre-leder Grande tilføyde at nettopp KrF burde vært med.

LES OGSÅ: Analyse: De blåblå ville tapt mer uten Venstre

KrF i rommet

Overfor Vårt Land erkjenner topper i partiene at svært mye av hverdagspolitikken i plattformen er formulert slik at KrF lett kan støtte den. Høyre-nestleder Bent Høie, sentral i forhandlingene, sier dette:

– Det er ingen tvil om at denne plattformen er preget av enigheter som Høyre, Venstre og Frp har forhandlet om i Stortinget. I disse forhandlingene har jo også KrF vært med. På den måten har også KrF vært med i forhandlingsrommet, fordi partiet på forhånd har påvirket den politikken som vi har blitt enige om.

– Dermed investerer dere selv også i en god start for samarbeidet i Stortinget?

– Det er jo utgangspunktet vårt: Vi er en regjering som utvider grunnlaget vårt ved at Venstre går inn i den. Men vi er jo en mindretallsregjering og vil henvende oss til KrF først, svarer Høie.

Dempet seg

Hareide sier det er mye riktig i påstandene om KrF-preg på plattformen.

– Når de sier at KrF har preget arbeidet deres med formuleringer, er det nok mye reelt i nettopp det, sier Hareide.

KrF-lederen opplever også at Høyre, Frp og Venstre på mange punkter har dempet det politiske uttrykket for ikke å skape unødvendig konflikt med KrF. I skolepolitikk og eldrepolitikk finner Hareide felles gods.

Men det er likevel på utsiden KrF vil være – og spille en uavhengig opposisjonsrolle i Stortinget.

LES OGSÅ: Klare for regjeringsmakt i blått og grønt

Fri rolle

Hareide beskriver den faktiske utfordringen for KrF slik:

– I svært mange saker som er viktige for KrF, så finnes ikke våre løsninger bare i samarbeid med én side i politikken. Det er tilfelle i verdipolitiske spørsmål, også når det kan handle om tros- og livssynspolitikken, sier 
Hareide.

Men i Facebook-innlegget der han rister i blågrønn sekularisme, får han også kommentarer fra sitt eget velgerlandskap: Hadde KrF heller deltatt i regjeringen, så ville de jo sluppet 
den sekulære vrien.

– Debatten om deltakelse kan vel nå brake løs i KrF?

– Ja, synspunktene skjønner jeg, men poenget er jo nettopp dette: Hadde vi deltatt i forhandlingsrommet, hadde vi også mistet vår uavhengige rolle.

I dagene som følger skal lederne i Høyre, Frp og Venstre forhandle om statsrådsposter – og om bistandsminister skal gjeninnføres.

– Blir dere misunnelige om Venstre kaprer eierskapet til bistand?

– Nei. At vi igjen får en slik minister, er viktigst.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter