Nyheter

KrFs svenske suksessøster fosser fram - slår statsministeren i tillit

Ikke bare fosser Kristdemokraterna (KD) frem som fjerde størst på gallup. Lederen i KrFs svenske søsterparti har nå høyest tillit av alle svenske partitopper.

KD-leder Ebba Busch Thor går nå forbi statsminister Stefan ­Löfven på storavisen Expressens siste tillitsbarometer. På gallup i ­samme avis var KrFs svenske søsterpartiet Sveriges fjerde største parti med 10,3 prosent.

Målingen var ingen enkelt­hendelse: Gallupsnittet viser nå 9,7 prosent – og da er frem­gangen hele 3,4 prosent siden valget i fjor. En av årsakene: KD og Busch Thor har draget på ­velgere i Sverigedemokraterna (SD), velgere med svært lav tillit til politikere flest.

– Årsaken er todelt: ­Under valgkampen, og etterpå, ­blomstret Bush Thor som en mer tydelig politiker enn nesten alle andre, sier Elisabeth Sandlund, lederskribent i avisen Dagen og blant dem i svensk presse som har fulgt KD tettest over tid.

– Den andre årsaken til ­veksten er skuffede borgerlige velgere i andre partier, ­spesielt i Moderaterna og i Sverige­demokraterna. I mange saker står KD for det samme som dem – og KD har i langt tid ­snakket høyt om ­svenske ­verdier, ­fortsetter Sandlund.

LES OGSÅ: Nå tar Ebba Busch Thor Sverige med storm

Forbi Löfven

I fjor på ­denne tiden hadde KD ligget på 3-­tallet i tre år og hadde kurs mot å f­alle under sperregrensen. På det ferske tillitsbarometeret ­troner Busch Thor seks prosent ­høyere enn Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven. 44 ­prosent av svenske velgere oppgir tillit til henne.

Men det at nettopp KD nå har tiltrekningskraft på inn­vandringskritiske SDs velgere er den store nyheten i svenske galluper. For Jimmie Åkessons velgere kjennetegnes av dyp mistillit til etablerte politikere. Bakgrunnstallene viser at også at Moderaterna – søsterpartiet til Høyre – strømmer til KD.

– KD har tatt en tydelig høyre­sving, det har styrket appellen sin blant disse også etter valget i fjor. Bare det at KD og Moderaterna fikk vedtatt landets ­budsjett med støtte fra SD er et klart eksempel på det, sier Sandlund.

LES OGSÅ: Ropstad innstilt - hun blir nykommeren i KrF-ledelsen

Blå og fri

Svenske kommentatorer og analytikere har de ­siste dagene kommet med en ­bukett forklaringer på hvorfor KD ­stiger: Busch Thor passer som «hånd i h­anske» med å være en tøff ­opposisjonsleder. Hun har opptrådt tydelig og kontant i et polarisert politisk bilde. Hun ­aksepterer SD mer enn andre.

De tidligere borgerlige ­vennene i Centerpartiet og Liberalerna er nemlig i velgernes øyne klistret til Löfven. Busch Thor er fri for bindinger og fremstår tydelig som blå opposisjonsleder. Hun er mer synlig enn den svenske høyrelederen også. I hans leir er det ledig rom for å jakte velgere.

SD-aksept

Busch Thor tilbakeviser ikke analysen om at hun mer enn andre aksepterer og forstår SD:

– Velgerne oppfatter at vi ikke har vært så engstelige for dem. Vår drivkraft er ikke å være imot SD, men å skape en positiv fremtid for Sverige. Vi kan være et ­alternativ for disse velgere, fordi vi har politikk for dem. Å navigere i verdidebatten har KD maktet siden 60-tallet, sa hun i et TV-intervju før helgen.

KD skiller seg fra SD på ett punkt i flyktning­politikken: Flyktningbarn skal ­kunne ­forenes med sine familier. Hun uttalte at «den tøffeste ­migrasjonspolitikken får man ikke med KD, men man får et nært alternativ».

LES OGSÅ: Svenske KrF velger tydelig borgerlig kurs - her er norske Ebbas oppskrift

Malurt

Historisk oppnår KD nå en oppslutning partiet må tilbake til superveteranen Alf Svenssons tid som partileder. Han var «den varme» ­profilen og ledet KD til 11,8 prosent i 1998. Også han fikk høyere tillits­oppslutning enn gallupsifre.

Men politisk er de to i ­følge Sandlund svært ulike. På leder­plass har hun helt malurt i ­begeret for KD.

– Nye velgere kan være lette å miste. Og med en enda tydeligere høyrekurs kan gamle slitere i KD miste entusiasme, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter