Nyheter

Svenske KrF har kurs mot valgkatastrofe

KrFs søsterparti i Sverige ligger langt under sperregrensen og risikerer å bli kastet ut av riksdagen i høst. Ny, hard flyktningtone er blitt for tøff for grasrota.

Bilde 1 av 2

I går skulle partileder Ebba Busch Thor tale under Kristdemokraternas (KD) dag på den store, politiske Almedalsuken på Gotland. Alt i fjor var scenen ny, da hun bød på kulisser av svenske flagg – og uvant «hard» retorikk fra et parti som tidligere profilerte seg som det varme alternativet.

Nå kan nettopp den nye og tøffere profilen ha straffet Kristdemokraterna. En undersøkelse blant kristne velgere på forsommeren var rene sjokktall foran riksdagsvalget 9. september.

KD stuper nemlig i oppslutning blant velgere som går på møter i frimenigheter og tradisjonelle kirkegjengere. Undersøkelsen som SIFO gjorde for den svenske, kristne avisen Dagen ga partiet bare 10 prosent støtte i velgergruppen. Mens innvandringsliberale Centern og innvandringskritiske Sverigedemokraterna fosser forbi.

– Kristne velgere er ikke som før. Det rammer KD, sier professor Magnus Hagevi ved Linnèuniversitetet, som har forsket på kristenvelgere i Sverige.

LES OGSÅ: Svenskene kan få valgsjokk og kaos

Dystert

Innholdet i målingen er nemlig alarmerende for KDs fremtid:

• Få år tilbake støttet rundt 70 prosent av tradisjonelle frikirkevelgere KrFs svenske søsterparti. I en undersøkelse som Hagevi foretok i 2016, var imidlertid denne oppslutningen halvert. De nyeste tallene fra SIFO gir KD bare 26 prosents oppslutning hos frikirkefolk.

• Blant gudstjenesteaktive er det kvinnene som svikter KD. Det skjer altså i en tid med kvinnelig partileder.

Også i 2014 var Kristdemokraterna ille ute få måneder før riksdagsvalget. KD lå i lang tid rett under sperregrensen på fire prosent. Det reddet seg til slutt og fikk 4,6 prosent.

2-tallet

Nå er tilstanden atskillig verre. I stedet for å heve seg, har KD de siste månedene sett 2-tallet på gallupene. Akkurat som norske partier i midten, sliter også svenske småpartier med størrelsen. Men samtidig er det noe uggent i KDs partirekker. Flyktningpolitikken er blitt en sak som splitter.

I valgkompasset til svensk fjernsyn SVT sier over to tredjedeler av KDs lokalpolitikere a seg uenige i påstanden om at «vår kommune skal ta imot færre flyktninger». Mens KDs rikspolitikere konkluderer med at dette er et bra forslag. Da takker noen for seg – som en frikirkeprofil med 50 år i partiet bak seg:

– Jeg kan ikke være med i et parti som forsøker å bytte velgerbasis, uttalte mannen som ble kalt «flyktningpastor» – lokalpolitikeren Bengt Sjöberg i Filipstad.

LES OGSÅ: Svenske KrF velger tydelig borgerlig kurs – intervju med Ebba Busch Thor

Ny hardhet

Etter at 162.000 asylsøkere ankom Sverige i 2015, har den politiske retorikken i nabolandet blitt tøffere. Også partileder Busch Thor serverer jevnt med stramme fremstøt:

Nylig foreslo hun språkundervisning for kvinner under mammapermisjon. Og i fjernsynsserien «tale til nasjonen» tidligere i vår, handlet det blant annet om forbud mot bønnerop.

Veterankommentator Mats Knutson i Sveriges Television konstaterte at opptredenen var full av «hard retorikk om integrasjon og lovbrudd». Før talen under Almedalsuken, var et av utspillene fra KD-lederen forslag om 10.000 flere politifolk.

Som alle andre

Men flyktningliberale Centern – søsterpartiet til norske Venstre og Sp – øker oppslutningen sin blant aktive kristne. Det finner professor Hagevi naturlig:

– I materialet vårt om religiøse velgere, finner vi sterk støtte blant frikirkefolk for en åpen flyktningpolitikk. Temaet spiller definitivt en rolle i valg av parti.

– Hva er grunnen til at KD sliter?

– Partiet har byttet profilering fra myke spørsmål om velferd til harde saker om kriminalitet og eksempelvis at Sverige bør med i Nato. KD håper at slike markeringer skal redde oppslutningen, men risikoen er også stor for å bli straffet av saksvalget, svarer professoren.

Dessuten er ikke lenger religiøs identitet like viktig for stemmegivning.

– Frikirkevelgere er blitt likere andre velgere, sier Hagevi.

LES OGSÅ: KrF varsler politisk kamp for å gi kristenverdier forrang

Redningen?

Om KD skulle ryke under sperregrensen, har partiet en mulig redningsplanke. Får partiet over 12 prosent i en valgkrets, kan det få direktemandat uansett.

I valgkretsen rundt byen Jönköping i det svenske bibelbeltet, gjør partiet tradisjonelt gode valg. I 2014 fikk KD 10,38 prosent i valgdistriktet. Da kan strategien bli å gi jernet nettopp i området som er partiets vugge. Det kan være vinn – eller forsvinn.

Partileder Ebba Busch Thor var på forsommeren på møter i området. Partiets store årlige mønstring – kommunaldagene – var i mars i vår lagt nettopp til Jönköping. Blant talerne som skulle gi partiet inspirasjon var KrF-veteran Kjell Magne Bondevik, som oppfordret til å «våge å være annerledes».

Nestor-varsko

Det var også oppfordringen fra KDs egen nestor, Alf Svensson. Han ledet partiet fra 1973 til 2004 og er nå svært bekymret over valgthrilleren som venter. Under Almedalsuken torsdag bemerket han i følge svenske Dagen dette under et arrangement: «Jeg har satset hele mitt liv på å få partiet over fireprosentsperren».

Svensson ønsket en sjenerøs migrasjonspolitikk. Og mens KDs partileder ønsker seg 10.000 nye politifolk, anbefalte Svensson partiet å satse på KDs egen unike profil: Familiepolitikk, barnas situasjon og eldreomsorg.

– Det handler om å bry seg om de som ikke kommer til en mikrofon, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter