Nyheter

KrF foreslår å øke bistanden til rekordnivå

En økning av bistanden til over 1 prosent av BNI - slik svarer KrF i sitt alternative statsbudsjett på signaler om å bruke bistandspenger på flyktninghjelp i Norge.

– I denne ekstraordinære situasjonen må vi bevilge mer enn én prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand. Vi varsler at vi vil foreslå det i vårt alternative statsbudsjett. Jeg har stor tro på at det blir det endelige resultatet av forhandlingene med regjeringspartiene og Venstre, skriver KrFs utviklingspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, i en tekstmelding til Vårt Land.

LES OGSÅ: Les mer om flyktninger i Norge her

– Ikke absolutt

Dermed synes det duket for tøffe forhandlinger om flyktningregningen når regjeringen legger fram sitt budsjettillegg om saken om noen uker.

Høyre-statsminister Erna Solberg har bedt samarbeidspartiene droppe kjepphestene sine. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for neste år tatt midler fra potten for langsiktig bistand, og flyttet dem til humanitær hjelp ved norske asylmottak og flyktningleirer i Midtøsten. KrF har reagert kraftig på dette, og på antydninger om ytterlige kutt i den langsiktige bistanden i det kommende budsjettillegget.

– Det er lett å se konfliktpotensialet der, bemerket en sentral KrF-kilde overfor Vårt Land tirsdag.

For å kunne betale for at de mange flyktningene som kommer tas godt i mot, er KrF villige til å gjøre tøffe prioriteringer i egne hjertesaker, understreker Ropstad i sin tekstmelding. Da Vårt Land snakket med Ropstad tidligere på torsdag, svarte han slik på spørsmål om det var et absolutt krav at bistanden ikke kuttes.

– Jeg tror ingen partier har absolutte krav i forhandlinger. Vi kjenner alle på utfordringene og ansvaret når flyktningstrømmen kommer så tett på også i Norge. Vi er klar over at det må få konsekvenser for statsbudsjettet, sier Ropstad.

Han sier at ikke bare er KrF, men alle partene i regjeringssamarbeidet nå bekymrer seg for om de må tåle kutt i sine hjertesaker.

LES OGSÅ: Solberg ber om flere fosterforeldre for asylbarn

Vil overoppfylle bistandsmål

Regjeringens budsjettforslag gir alt rekordmye i bistand, og oppfyller målet om å gi 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI), påpekte Børge Brende (H) i et intervju i torsdagsutgaven av Vårt Land.

I intervjuet tilbakeviser utenriksministeren KrFs kritikk av at regjeringen foreslår å flytte 4,8 milliarder fra langsiktig bistand til humanitær innsats i Midtøsten og i Norge.

Alt i fjor lå Norge på tredjeplass blant OECD/DAC-land i andel av BNI som går til bistand. Får KrF viljen sin om en enda større økning, kan Norge nærme seg nivået til Sverige (1,10) og Luxembourg (1,07).

– Langt unna regjerings-exit

Ropstad sier at han ikke merker noen stor frustrasjon over KrFs krav fra samarbeidspartnerne.

– KrF har fått gjort mye positivt gjennom samarbeidsavtalen. Det ligger langt fra an til at vi forsvinner ut i 2017. Som sentrumsparti setter vi politisk gjennomslag først. Tiden fremover vil vise om vi får det. Årets budsjett er et mye bedre utgangspunkt enn fjorårets, sier KrF-politikeren.

Han synes det er langt fredeligere på Stortinget i år, enn rundt budsjettider i fjor.

Kan det bli like vanskelig som i fjor?

– Det er vanskelig å spå. Men kuttes det i hjertesaker, vil det smerte uansett parti. Og det vil gjøre forhandlingene mer krevende. Alle må oppleve at de får noe igjen for samarbeidet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter