Nyheter

KrF alene mot budsjettmakten

KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad godtar ikke at øl-avgift kuttes mens «dødsgebyr» innføres. Han innrømmer at KrFs alenegang i budsjettkamp blir tøff.

– Jo, det blir jo mer krevende for KrF å stå alene mot regjeringen, sier Ropstad, KrFs finanstalsmann.

Torsdag ettermiddag startet forhandlingene om det reviderte budsjettet – og det er nå helt nye tider for nøkkelpartiet KrF.

I vinter gikk Venstre inn i Solberg-regjeringen. Dermed møter KrF nå ikke bare Høyre og Frp på den andre siden av bordet, men også den gamle budsjettmakkeren sin Venstre.

LES OGSÅ: Sukrer budsjett med ølkutt

Motparten Venstre

Det kan bli tre mot en ved hver store budsjettkamp fremover: Statsbudsjetter om høsten – og reviderte budsjetter om våren. Om ikke KrF selv velger å gå inn i en regjering og blir en del av budsjettmakten selv.

Foran alle forhandlingsrunder etter 2013 har KrF og Venstre jobbet i spann. De har delt tall, strategi – og krefter. Venstre kjenner KrFs budsjettstil ut og inn.

– Er det ikke et problem at de nå sitter hos «fienden» på andre siden av bordet?

– Vel er vel så mye en styrke. Det handler jo om å finne løsninger og jakte på det som er viktig for KrF. At Venstre kjenner KrF godt, kan også gjøre det lettere for oss å få gjennomslag, mener Ropstad.

Slite KrF ut?

– Men det er jo lettere for en regjering å presse ett parti enn om de møtte et tospann?

– Det var jo en fordel at vi sto to partier sammen, skulder ved skulder. Ikke minst gjaldt det i spørsmål om klima og fattigdom, samt tøffe utfordringer knyttet til arbeidsliv. Det blir jo krevende å stå alene mot de tre regjeringspartiene.

– Og KrF kan utad lettere bli fremstilt som «vanskelig»?

– Om de skulle oppleve oss som vanskelige, så får de gjøre det. Men vi skal være konstruktive – og ikke en rundingsbøye. Vi skal sette det fotavtrykket som er KrFs eget, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Rusrevolusjon i ungdomspartiene

Raja-velkomst

– I regjeringen kan kanskje noen ha en taktikk om å gjøre KrF så slitne i slike forhandlinger at dere selv sier: «Nå må vi heller inn i regjeringen»?

– Den slags taktikk vil jeg ikke spekulere i. Men det er jo regjeringen som er avhengig av å få et budsjett på plass i Stortinget. Det er ikke KrFs ansvar. Vår forpliktelse ligger i å være lojale mot velgerne og politikken vi er valgt på.

Da partene var på vei inn i forhandlingsrommet, ble Ropstad overrasket med en varm, omfavnende velkomst fra Venstre-forhandler, Abid Q. Raja.

– Vi har tro på at vi skal få til ting sammen. Og nettopp vi to har troen på mye, sa Venstres Raja, og bemerket at nettopp han og Ropstad hadde stiftet Stortingets trosfrihetsgruppe sammen.

– Men vi har ikke rom for de store, nye satsingene i budsjettet, poengterte finanstalsmann Raja.

LES OGSÅ: Blågrønn jakt på Sp om «dødsgebyr»

Øl og død

Et av KrFs hovedkrav i forhandlingene er å få satt en stopper for det såkalte dødsgebyret: Innføringen av 1.130 kroner i gebyr for en skifteattest. Gebyret skal etter hvert skaffe staten 40 millioner kroner i ekstrainntekter. Det provoserer KrF og ikke minst Sp.

Samtidig jubler både Venstre og Frp over sitt eget forslag om å gi 15 millioner kroner i avgiftslettelser til småprodusenter av øl.

Kombinasjonen av «dødsgebyret» og kutt i avgifter til ølproduksjon provoserer KrF.

– Kan KrF inngå en budsjettavtale med lettelser i ølavgiftene?

– Dette er et paradoks. Sakene kan faktisk settes opp mot hverandre, for det handler om statens inntekter. For KrF er det ikke aktuelt å godta skatt på død – og godkjenne reduksjon av avgifter på alkohol, svarer Ropstad.

Dermed kan det gå mot en liten «øl-krig» i forhandlingsrommet i uken som kommer. For alt neste fredag må forhandlingene være i havn – om man skal rekke behandling av revidert budsjett før Stortinget tar sommerferie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter