Nyheter

Krever unnskyldning fra Wara

SV-representant Petter Eide skal utspørre justisministeren om de «unødvendig brutale» pågripelsene av barnefamiliene i Hordaland.

Eide har kalt inn justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til interpellasjon på Stortinget, som er et mer alvorlig og omfattende spørsmål enn spørretimespørsmål og som etterfølges av debatt i stortingssalen. Eide vil ha svar på det han mener er overdrevet maktbruk i pågripelsesaksjonene på Fitjar og Stord i Hordaland.

– Hvorfor mener justisministeren at denne type makt- og våpenbruk er riktig ved uttransportering av barnefamilier? spør Eide i interpellasjonen, som trolig blir før jul.

– Innrømmer feil

Han har søkt svar fra henholdsvis nåværende og tidligere justisminister Wara og Sylvi Listhaug (Frp) denne våren og høsten. Men sier han ennå ikke har fått innsyn i hvilke vurderinger og instrukser som ligger til grunn for «politibrutaliteten» i de to aksjonene.

Politiet innrømmer at de har gjort feil mot barna med sin nye veileder, mener han.

– Men her bør justisministeren komme med en offentlig unnskyldning til barna som har fått store traumer. Veilederen er blitt utarbeidet samtidig som Fitjar-saken. Det burde vært gitt signaler innad i politiet, understreker Eide.

LES MER: Politiet vil pågripe asylbarn mer varsomt 

Bevæpnet

Eide viser til at politiet ifølge et vitne, var bevæpnet og trakk våpen mot barnefamilien under pågripelsen på Fitjar. Listhaug har i ettertid bekreftet overfor Eide at politiet var bevæpnet.

– Vi vil også vurdere forslag i Stortinget om kjøreregler for hvordan politiet skal opptre i slike saker, sier Eide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter