Nyheter

Kirkerådets leder: – Fortsatt mye uenighet

– Jeg er tom for ord, men full av følelser. Slik formulerte Kirkerådslederen seg i sin første kommentar.

– Jeg har sett liv gå i stykker og tro gå i knas. Derfor er dette litt uvirkelig. Jeg har ikke ord for å gi uttrykk for hvor glad jeg er, sa hun etter det ble satt sluttstrek i den årelange, kirkelige debatten om vigsel av likekjønnede, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

LES MER: Glede og sorg i Kirkemøtet

Endelig seier?

– Opplever du dette som en endelig seier?

– Selvsagt er det en seier at Den norske kirke kommer LHBT-erne i møte slik at de kan gifte seg i kirken. Men det betyr ikke at vi er ferdige med spørsmålene og smerten. Homofile, lesbiske, bifile og transpersoner bærer på uoppgjorte sår, skam og mye smerte. Det er uenighet i kirken, og det vil det fortsatt være. Men Kirkemøtet har bekreftet at denne uenigheten ikke er av en slik karakter at det truer fellesskapet i kirken.

– Er du sikker på at Den norske kirke har to vigselsliturgier om ti år?

– Ja, jeg tror det, svarer kirkerådslederen, som også er styremedlem i Åpen folkekirke. En stor del av deres medlemmer har primært ønsket at kirken skal samle seg om én vigselsliturgi for alle.

SE BILDER: Her er noen av reaksjonene fra da flertallet i Kirkemøtet vedtok ny vigselsliturgi.

Se noen av reaksjonene fra da flertallet i Kirkemøtet vedtok ny vigselsliturgi. – En bønn og en drøm går i oppfyllelse, sier Gard Sandaker-Nielsen i Åpen folkekirke. Alle foto: Erlend Berge.

Posted by Vårt Land on Monday, January 30, 2017
Alle foto: Erlend Berge.

Godt rom

Både Gunleiksrud Raaum og Bispemøtets preses mener det gjennom vedtaket er gitt godt rom for de som er uenige i kirkens nye ekteskapssyn.

– Jeg er veldig glad for at vi nå er kommet til det punktet da kirken gir homofile og lesbiske mulighet til å inngå forpliktende samliv og få kirkens velsignelse, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

LES MER: Benestad meldte seg ut

Krevende vei videre.

Men hun er ikke i tvil om at veien videre blir krevende for det kirkelige fellesskapet:

– Jeg er glad for at vi kan gå sammen videre som et forsonende fellesskap, med nåden som plattform. Vi har et arbeid å gjøre og en vei å gå sammen, på tross av ulike syn.

– Blir ikke ett syn

Etterpå utdypet Byfuglien dette:

– Dette er ikke en sak hvor det blir ett syn i kirken. Vi må fortsatt være i en forsoningsprosess. Derfor sier jeg at vi ikke er et forsonet, men et forsonende fellesskap.

LES MER: Smerten i kristen enhet

– Hvor lenge tror du det vil være to syn på likekjønnet vigsel i Den norske kirke?

– Det har jeg ingen kvalifisert oppfatning om, svarer preses Helga Haugland Byfuglien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter