Nyheter

Kirkens «arvesølv» slapp unna Aps angrep

Ap-politikere ville endre Grunnloven for å få politisk kontroll med kirkefond. Nå har de tapt.

Ap-profilen Sverre Myrli og to partikolleger på Stortinget fremmet for fire år siden grunnlovsforslag for å få mer styring med Opplysningsvesenets Fond (OVF). Men nå avviser et stort flertall angrepet.

– Opplysingsvesenets Fond er et selveiende og selvstendig rettssubjekt. Staten har ikke eiendomsrett til fondet og dets portefølje, skriver Høyre, Frp, KrF, Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne i en fersk stortingsinnstilling.

Kontroll- og konstitusjonskomitéen har dermed avklart at Ap bare har SV med på laget i kampen for mer politisk kontroll med OVF. Fondet omtales ofte som «kirkens arvesølv».

LES OGSÅ: Frp vedtok å tappe millioner fra kirkens fond

Brutalt regime

– OVF er blitt en stat i staten, og et brutalt regime overfor tomtefestere. Det må det bli en slutt på, sa stortingsveteranen Myrli i 2012.

Den gang var Ap-topper sinte etter at Høyesteretts flertall hadde konkludert med at et prestisjegrep fra den rødgrønne regjeringen var grunnlovsstridig:

Stoltenberg-regjeringen hadde nemlig instruert OVF til å innløse tomter til gunstigere vilkår enn tomtefesteloven ellers innbød til. Det var altså ulovlig. Samtidig hadde Ap kjempet iherdig for å gi småkårsfolk sjanse til gunstig kjøp av festetomt.

– Når Grunnloven er slik den er, får vi heller ta initiativ for å endre den, sa Myrli til Vårt Land i 2012.

Det endte med forslag om å endre Grunnlovens paragraf 116, om forvaltning av «geistlighetens benifiserte gods (Opplysningsvesenets Fond)».

Instruere regjeringen

AP ønsket en formulering i Grunnloven om at det er regjeringen (på grunnlovsspråket «Kongen») som forvalter OVF. Det het også at Stortinget skulle kunne instruere regjeringen om OVF.

– Det er ønsket om størst mulig avkastning og bare penger som teller hos OVF, uttalte Myrli den gang.

Poenget var ikke å gi regjeringen full tilgang til OVFs pengesekk. Myrli poengterer at det aldri handlet om å tappe kirkefondet for å bruke penger til vedlikehold, slik Sp og Frp ønsker.

Men Aps tone var spiss og konfronterende, fordi det handlet om «profittmaksimalisering».

LES OGSÅ: Sp vil la kirkefond betale for oppussingen

«Siste rest av husmannsvesen»

– Nei, formålet vårt var å få til en oppmykning slik at også andre samfunnshensyn ble tatt. Tomtefestesaken lå i bakgrunnen – og tomtefesteordningen er den siste resten samfunnet har av et uverdig husmannsvesen, sier Myrli.

– Har Ap nå tapt slaget om Grunnloven og OVF?

– I alle fall i denne omgang. Men vi gir oss ikke, svarer Myrli, som ikke avviser å fremme endringsforslaget på nytt.

– Det er i alle fall synd at flertallet på Stortinget møter utfordringen med gammel retorikk omkring OVFs funksjon. Tidene og utfordringene har tross alt forandret seg, tilføyer Myrli.

Kaller det kirkens «arvesølv»

OVFs verdier består først og fremst av prestegårder, store skoger og verdipapirer. Fondet omtales gjerne som «kirkens arvesølv». Ifølge siste årsmelding råder fondet over verdier på 8,1 milliarder kroner. OVF skal ifølge loven vedlikeholde 430 prestegårder og presteboliger. Fondet ga 57 millioner kroner i tilskudd til ulike kirkelige formål.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter