Politikk

Kirken ramlet ut av programmet – slik hentet Høyre den tilbake

Grasrotprotest gir comeback for honnørord om «kirkens særstilling» og kristen arv etter at de først var sløyfet i prinsipprogram.

I sisteutkastet til Høyres prinsipprogram er forsikringer om kirkes plass i samfunnet og kristenarv er tilbake igjen. Enkelte i partiet fikk hakeslepp da de var ute av den utgaven av prinsipprogrammet som ble presentert i fjor.

Fra flere hold i partiet tegnes et bilde overfor Vårt Land av negative reaksjoner på at førsteutkastet ikke sa om kirkens tradisjonelle samfunnsrolle. Dessuten var også omtalen av kristen arv minimert. For enkelte viste Høyre seg i en mer «verdiløs» utgave. Det var et brudd med forventinger i et parti med konservative røtter.

LES OGSÅ: Høyre vurderer å forsyne seg av kirkens «arvesølv»

«I en særstilling»

I den nye utgaven heter det nå at «av historiske grunner er Den norske kirke i en særstilling blant tros- og livssynssamfunn». Høyre presiserer at «staten ikke skal ha en religion». Men tidlig i programmet er det nå gjentatt og tydeligere formulert at «Høyres politikk bygger på en kristen og humanistisk kulturarv».

– Vi har nå villet tydeliggjøre kirkens stilling. Vi hadde allerede formuleringer om den kristne og humanistiske kulturarven. Og dette ligger nå i forslaget som går til landsmøtet, sier leder av prinsipprogramkomiteen, Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Derfor advarer kirkefond-toppen Høyre mot å ta fra «kirkens arvesølv»

Glemt etter statskirkens fall

Stortingspresident Tone Trøen har vært nestleder for prinsipparbeidet. Hun har i senere år fremstått som en verdikonservativ profil i partiet og sier hun er glad for programmet igjen omtaler Den norske kirkes særstilling blant trossamfunnene.

– Det er riktig at flere i fjor reagerte på at kirken ikke var særskilt omtalt i utkastet da dette ble sendt på høring, sier Trøen.

Hun peker på to årsaker til at formuleringen om kirkens rolle glapp:

– At skillet mellom stat og kirke nå er avklart, samt vår tydelige kristne forankring i partiets formålsparagraf, var nok noe av årsaken til at komiteen ikke omtalte kirkens stilling bredere i det første utkastet, forklarer Trøen.

Men etter høringen på grasrota var beskjeden til komiteen tydelig. Tradisjonsord kom inn igjen.

– Programmet viser tydelig at Høyre er et stort og toneangivende parti som står for de borgerlige, verdikonservative verdiene, sier hun.

LES OGSÅ: De rødgrønne ønsker innflytelse på livssynspolitikken, vil bli inkludert av Ropstad

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk