Nyheter

Kinkig toppmøte mellom to giganter

Når Indias statsminister Narendra Modi fredag møter Kinas president Xi Jinping til uformelt toppmøte, er striden i Kashmir dystert bakteppe.

Det er ikke ventet at lederne for verdens to mest folkerike nasjoner kommer med banebrytende nyheter eller gjennombrudd på toppmøtet i den indiske byen Mamallapuram, men på dagsorden står både handel og grensetvister.

Et ømt punkt i samtalene kan bli striden i Kashmir mellom India og Pakistan, der Kina har reagert kraftig på at den indiske regjeringen har fratatt befolkningen i den indiskstyrte delen av regionen selvstyre.

Pakistan-vennskap utfordrer India

Xi Jinping kommer til India nesten direkte fra et møte med Pakistans statsminister Imran Khan, som med seg til Beijing hadde forsvarsminister Qamar Javed Bajwa. Pakistan har de siste årene dratt nytte av enorme investeringer fra Kina knyttet til det såkalte Belt and Road-initiativet, et globalt infrastrukturprogram som også omfatter det Pakistan-administrerte Kashmir, som India fortsatt gjør krav på.

LES MER: Fremmer troen, roer krigshisserne

New Dehli er mektig irritert på Beijings kurtise av Indias erkefiende Pakistan, og da særlig det de oppfatter som ensidig innblanding i Kashmir-striden. Kina er nabo med både Pakistan og India, som to ganger har kjempet kriger nettopp om grenseregionen Kashmir.

Striden har de siste årene mest ulmet under overflaten, men eskalerte til krise og frykt for en ny krig tidligere i år, da en opprørsgruppe med base i Pakistan gjennomførte et angrep mot styrker i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

LES MER: Bondevik bekymret

Forsker: Anstrengt forhold

– Kina sympatiserer og støtter Pakistans situasjon i denne saken. Så for tiden har forholdet mellom Kina og India nådd et veldig delikat punkt, sier Cheng Xiaohe ved Institutt for internasjonal politikk ved Renmin-universitetet til nyhetsbyrået AFP.

Forholdet blir ikke bedre av at India har gjennomført flere militærøvelser i delstaten Arunachal Pradesh, som Kina anser som deres. Dessuten er det rapportert om «basketak» mellom indiske og kinesiske soldater i Ladakh i Jammu og Kashmir i forrige måned, der India krever suverenitet over deler av Ladakh-regionen som er under kinesisk kontroll. I 2017 kastet indiske og kinesiske soldater stein på hverandre i samme område.

Det er også uavklart mellom Kina og India den indiske delstaten Arunachal Pradesh, som Kina anser som deres. Både der og i Ladakh sendte Kina i oktober 1962 inn tropper i det som ble en månedsland krig med India.

To giganter med ujevn utvikling

De to lederne Narendra Modi og Xi Jinping representerer til sammen over 2,8 milliarder mennesker, langt over en tredjedel av klodens samlede folketall på 7,7 milliarder. Men selv om de to befolkningene er ganske jevnstore, har de gigantiske nabolandene hatt en dramatisk ulik utvikling de siste 40 årene.

Så sent som i 1978 var brutto nasjonalprodukt per innbygger i de to landene omtrent jevnstore, men det skulle endre seg kraftig da den reformvillige Deng Xiaoping samme år kom til makten og åpnet opp den kinesiske økonomien i en slags sosialistisk markedsøkonomi.

Kina har rast ifra India

De påfølgende tiårene utviklet Kina seg fra stagnasjon og isolasjon, til et økonomisk veksteventyr basert på det som er blitt kalt verdens fabrikk. Fra jevnbyrdighet for 40 år siden er Kinas brutto nasjonalprodukt per innbygger nå mer enn fire og en halv gang større enn i India, og det er beregnet en handelsubalanse mellom de to landene på rundt 55 milliarder dollar i Kinas favør.

Xi Jinping og Narendra Modi spiller begge på nasjonalistiske strenger, og har samme mangel på toleranse for religiøse og etniske minoriteter, men uenighetene virker for tiden større enn felles autoritære trekk.

---

Kashmir

  • India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer to tredeler av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen bor det drøyt 11 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens nærmere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • I august 2019 opphevet den indiske regjeringen Kashmirs selvstyre og nedgraderte regionen fra delstat til to føderale territorier.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – «Line of Control» (LOC).
  • En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs framtid, men det har ennå ikke skjedd.
  • India og Pakistan gjør begge krav på Kashmir, i tillegg til at mange ønsker at regionen skal være selvstendig. Én del av Kashmir, det stort sett ubebodde området Aksai Chin, er kontrollert av Kina.
  • Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britisk overhøyhet.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter