Nyheter

– Kan, men vil ikke gi ut Mein Kampf

Nyttårsaften utløp opphavsretten til Hitlers Mein Kampf, og et tysk forskningsinstitutt skal nå gi ut en kommentert utgave. Kunne dere gjort det, Gyldendal-direktør Einar Ibenholt?

– Vi kan nok, men jeg tror ikke vi vil.

– Hvorfor ikke?

– Jeg tror ikke vi ønsker å gjøre forretning ut av Mein Kampf. Når opphavsretten går ut blir den kjent på andre måter. Det er uproblematisk at den kommer ut i Tyskland nå. I veldig mange år var det rett å forby boka der på grunn av all lidelsen ideologien forårsaket. Nå har det gått så lang tid at ytringsfriheten og ordskiftet veier tyngre.

LES OGSÅ: Polske nynazister etablerer seg i Norge

– Agitatorisk talent

– Trenger vi en norsk utgave?

– Det er vanskelig å si om vi trenger det. Jeg har lest litt i den i forbindelse med tidligere debatter. Det er et fascinerende skrift. Hitler var et stort agitatorisk talent. Det kom en norsk utgave under krigen, og nordmenn kan lese på engelsk. Derfor anser jeg det ikke som viktig med en norsk utgave.

– Vil dere ikke ta ubehaget ved å publisere en?

– Det handler ikke om ubehag. Ved å utgi noe, stiller man seg også bak det, i dette tilfellet i den forstand at man anser at åpenhet og ytringsfrihet overstyrer de åpenbart betenkelige sidene. Man skal også ha tenkt nøye igjennom om man som norsk forlag ønsker å utgi boken og dermed tjene penger på den.

– Stiller det tyske forskningsinstituttet seg bak Mein Kampf?

– Man kan gjerne stille seg bak at noe utgis uten å utgi det selv. Hver forlegger gjør som han vil, men Gyldendal tror jeg ikke har noen planer om å utgi boka.

– Har forbudet hatt en skyggeside, økt kultstatusen til boka?

– Som forlegger mener jeg det er bedre å få ting ut enn å hemmeligholde. I dette tilfellet må det veies opp mot de personlige skadene og konsekvensene det kan medføre. I veldig mange år veide dette tyngre i Tyskland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Lite er hellig i senkapitalismens Norge

– Hva er hellig for deg?

– Det er et krevende spørsmål å svare på for en middelaldrende mann bosatt i Norge i senkapitalismen, hehe. Det er ikke så mange hellige ting igjen.

– Er det slik forleggere sier at de er ateister?

– Agnostiker er vel riktigere. Respekten for andres livssyn er vel det nærmeste jeg kommer.

– Når gjorde du sist noe for første gang?

– I forgårs giftet jeg meg for første gang for annen gang.

– Hvilke fristelser kan du ikke motstå?

– Nysnø og skitur.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter