Nyheter

Jonas (21) ligger an til å bli tidenes yngste ordfører

KrF blir det største partiet i Sokndal i Rogaland, hvor Jonas Andersen Sayed (21) er førstekandidat. Da Vårt Land møtte ham i juni fortalte han at veien inn i politikken hadde gått rimelig fort.

Alle stemene er opptalt i vesle Sokndal og KrF ender med 26,4 prosent av stemmene. NRK erfarer at Jonas Andersen Sayed blir ordfører.

– Det er ikke 100 prosent sikkert. Men vi er største parti, så vi har jo gode sjanser, sier ordførerkandidaten til NTB.

– Resultatet i seg selv er jo fantastisk. Det er over all forventning, fortsetter han.

LES OGSÅ: Jonas er historisk ordførerhåp for KrF

Krysset inn som 17-åring

Vårt Land møtte ordførerkandidaten i sommer. Hjemme i Sokndal, kommunen med 3.300 innbyggere, fortalte 21-åringen om kometkarrieren.

– Det har gått rimelig fort, dette, slo Sayed fast om veien inn i politikken.

For tross ung alder har han allerede mange år med erfaring. Under et utvekslingsopphold i Sveits ble han oppringt og spurt om han ville stå på KrFs kommuneliste til valget i 2015. Noen måneder senere hadde Jonas blitt krysset inn i kommunestyret – litt ut av det blå.

– Da ville jeg prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg satte meg inn i viktige saker. De andre KrF-erne må ha sett noe i meg, for jeg fikk oppgaver med en gang, forteller han.

Første gang han møtte i kommunestyret var han 17 år. Fire år senere blir han trolig tidenes yngste ordfører.

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad puster lettet ut: – Glad for å ikke se 2-tallet

– Et sterkt mandat

Nå føler 21-åringen seg klar til å ta fatt på oppgaven som ordfører.

– Jeg føler at det kan vi få til. Vi har fått et sterkt mandat, og om det går veien, skal vi sammen med de andre partiene klare å finne gode løsninger for kommunen, sier han.

Han er bosatt i Stavanger, der han studerer statsvitenskap, men sier ifølge NRK at han vil flytte hjem om han blir ordfører.

Andersen Sayed er leder i Rogaland KrFU, men vil snart fratre, ifølge NRK. Til Vårt Land i sommer sa 21-åringen at han ikke drømmer om en karriere i rikspolitikken.

– Det gir mening for meg å gi noe til lokalsamfunnet her og KrF. Jeg gjør det nå, så får vi se hva som skjer. Det er kanskje litt utypisk: Jeg brenner for å bygge lokalsamfunnet som jeg er så glad i. Det er her jeg har lyst til å bli gammel og stifte familie – som kan oppleve hvor fint det er å bo i en slik fantastisk bygd.

Innehaver av tittelen som norgeshistoriens yngste ordfører er Kåre Martin Kneppe, som siden 2015 har vært ordfører for Høyre på Tysnes i Hordaland.

Ifølge NRK kan Sara Sekkingstad (26) bli fylkesordfører i nye Vestland fylke.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: – Krf vil måtte legge om til en bredere profil for å klare seg

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter