Nyheter

Jødisk aktivist slipper ikke inn i Israel

Rebecca Vilkomerson har vært «svartelistet» i et år. Kritiserer Netanyahu-regjeringen for å svekke demokratiet.

I januar i fjor offentliggjorde den israelske regjeringen en liste på over 20 organisasjoner som blir nektet innreise i landet. På «svartelista» står den amerikanske organisasjonen Jewish Voice for Peace (JVP). Lederen Rebecca Vilkomerson er amerikansk jøde, og har siden da ikke vært i landet.

– Det var tøft for meg personlig å være ekskludert. Jeg har israelsk ektefelle, barna mine er israelske. Gamle svigerforeldre og slektninger jeg ikke kan besøke, familiefeiringer jeg går glipp av. Sånne ting. Jeg føler meg litt som i eksil, sier hun til Vårt Land. Hun er i Norge denne uka, invitert av Palestinakomiteen. I går holdt hun foredrag på Litteraturhuset i Bergen.

Fått kritikk

Samtidig understreker hun at dette er en virkelighet palestinere har forholdt seg til i mange år.

– Det har alltid vært Israels fremste prinsipp: Alle jøder er velkomne til staten Israel. Det er et skifte at jøder ikke får komme inn, sier hun.

Grunnen er at den organisasjonen hun leder, støtter BDS-kampanjen mot Israel (BDS: boikott, deinvesteringer, sanksjoner). Den internasjonale kampanjen oppfordrer til boikott av Israel og ber bedrifter om å trekke investeringer i landet. BDS´offisielle mål er at Israel trekker seg ut av de okkuperte områdene, at ­israelske arabere skal oppnå samme rettig­heter som ­israelske jøder, og at ­palestinske flyktninger skal få vende tilbake til sine hjemsteder som de forlot ved opprettelsen av Israel i 1948.

Fra israelsk hold har BDS blitt karakterisert som antisemittisme. ­Internasjonalt har kampanjen også fått ­kritikk for ensidig å ­konsentrere seg om Israel og jødene. I januar i fjor offentliggjorde israelske myndigheter lista på 20 organisasjoner, som skulle fratas muligheten til å reise til landet. I tillegg nektes personer innreise hvis de ankommer Israel på vegne av eller som en del av en delegasjon fra disse gruppene. Ordførere og andre myndighetspersoner som oppfordrer til boikott av Israel, vil også bli nektet adgang, skrev den israelske avisa Haaretz.

LES MER: Ytre høyre og konspirasjonsteorimiljøet er de mest ivrige til å spre antisemittisme på nett

Demokrati

Rebecca Vilkomersen forteller om en venn som menneskerettighetsadvokat i Israel. For ti år siden representerte han bare palestinere. I dag er de fleste klientene hans jøder.

– Hans poeng er at demokratiet forverres, og at det ikke har skjedd plutselig. Og at det har aldri vært reelt demokrati for palestinere som er israelske borgere, eller for dem som bor i de okkuperte områdene, sier hun.

Jewish Voice for Peace jobber for en varig fred som anerkjenner både palestineres og israeleres rett til sikkerhet og selvbestemmelse.

– Vi er inspirert av en jødisk tradisjon om kamp for rettigheter. Derfor jobber vi for full likestilling for alle som bor i Israel og palestinske områder, sier hun.

De mener USAs diplomatiske, økonomiske og militære støtte til Israel er avgjørende.

– USA spiller en nøkkelrolle, derfor må vi jobber for å endre politikken i USA. Klarer vi det, vil lsrael måtte gjøre det etterhvert, også. Vårt mål er er å påvirke og endre gjennom grasrotbevegelse. Der har det jødiske samfunnet en viktig rolle, mener Wilkomersen. Og hun mener det er i ferd med å skje endringer, blant annet er det flere i USA som støtter palestinernes rettigheter.

– Vi har gått fra å være i ytterkantene til å bli en politisk aktør, selv om flere prøver å få oss til å høres gale ut. Fra å møtes i stuene til hverandre, har vi nå 70 kontorer, sier hun.

Det betyr ikke at JVP har støtte fra alle. Og mange medlemmer har opplevd konflikter med familien sin og miljøet.

LES MER: Møbelkjede saksøkes av israelske kvinner

Unngikk

Rebecca Wilkomersen sier hun alltid har vært politisk aktiv på venstresiden, men at hun lenge unngikk temaet Israel. Noe hun mener er typisk, som mange jøder i USA gjør, sier hun. Folk vil ikke havne i krangler med familien, eller det jødiske samfunnet. Det er vanskelig å si at noe er galt.

– Så jeg unngikk det. Helt til den andre intifadaen. Da skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe, sier hun. Omtrent samtidig traff hun han som hun senere skulle gifte seg med.

– Jeg tenkte: Han er israeler. Skal jeg gifte meg med ham, må jeg finne ut hva jeg mener om situasjonen i Israel.

Hun beskriver det som et stort steg og «faktisk litt skremmende». For første gang ble hun politiske aktiv på noe som handlet om hennes egen identitet, om noe hun var hadde personlige aksjer i.

Verdier

Wilkomersen forteller at det var en «oppvåkning» for henne at hun som jødisk amerikaner forventer fullt statsborgerskap fra sitt land, men at ikke alle borgere i Israel har de samme rettighetene. Den oppvåkningen mener hun henger sammen med hennes jødiske oppdragelse, hvor rettferdighet alltid har vært blant de viktigste verdiene. Familien har levd sitt sosiale liv rundt synagogen.

– De verdiene jeg brakte med meg inn i politikken er de verdiene jeg har fått med meg som jødisk. Alt henger sammen, da måtte jeg snakke. Jeg opplevde at Israel «snakket» for meg, og jeg var uenig i det de sa.

LES MER: Vatikanet åpner krigsarkivet

Antisemittisme

Rebecca Wilkomersen er opptatt av antisemittisme, som hun sier har blitt verre under Donald Trump, og innholdet i definisjonen av ordet.

– Å kunne skille mellom kritikk av Israel og antisemittisme er uhyre viktig, sier hun.

Hun mener det i flere tiår har vært forsøk på å redefinere definisjonen til å inkludere kritikk av Israel.

– Når du definerer Israel som staten til alle jøder i verden, blir kritikk av Israel til kritikk av alle verdens jøder – og dermed antisemittisme Det er veldig, veldig farlig, sier hun.

– Da blir neste steg at de stemmene som snakker høyt om hva de har opplevd av undertrykkelse fra Israel, automatisk blir tolket som antisemittiske holdninger. Det er helt feil, det er farlig og svært problematisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter