Nyheter

Dette er jødehaterne

Ytre høyre og konspirasjonsteorimiljøet er de mest ivrige til å spre antisemittisme på nett.

Særlig nynazistiske grupper som Den nordiske motstandsbevegelsen (NMB) og Vigrid er framtredende i spredningen av antisemittisme, viser studien «Antisemittisme på nett og i sosiale medier i Norge», som er utarbeidet av Institutt for samfunnsforskning (ISF) for Kommunaldepartementet. Høyreekstrem antisemittisme er en av fem typer som defineres i rapporten, sammen med konspirasjonsteoretisk, venstreekstrem, muslimsk, og kristen antisemittisme.

Alt-right miljøet er mer bevisste

Flere som er blitt intervjuet i studien uttrykker også stor bekymring for at det såkalte alt-right-miljøet, som posisjonerer seg som en mer intellektuell og populistisk bevegelse enn nynazistene, også begynner å bruke antisemittisk rektorikk. Dette miljøet har ofte en mye mer bevisst mediestrategi, der de bruker innvandringskritiske nettsteder som Resett og document.no for å formidle sitt budskap og håper større medier siden plukker opp budskapet.

NRK-korrespondent tabbet seg ut

Et eksempel som blir brukt i rapporten er fra 2014. NRKs daværende USA-korrespondent Gro Holm forsøkte å forklare USAs holdning til Israel-Palestina-konflikten, blant annet ved å bruke en liste over jødiske posisjoner i amerikanske medier. Lista viste seg å være hentet fra det høyreekstreme nettstedet Stormfront. Holm beklaget senere bruken av lista.

LES MER: Blander kristendom i jødehat

Fra Israel-kritikk til antisemittisme

Israel-Palestina-konflikten er framtredende i antisemittismen fra ytre venstre, som også blir beskrevet i rapporten. Jødehat fra denne gruppa har særlig kommet i søkelyset i forbindelse med konflikten i det britiske arbeiderpartiet, der partileder Jeremy Corbyn anklages for å la antisemittiske holdninger forplante seg.

I Norge forteller intervjuobjektene gamle holdninger rundt kobling mellom jøder og pengemakt. Rapportens skribenter trekker fram at det kan være kort vei fra tøff Israel-kritikk til rent antisemittiske holdninger. Eksempler som brukes er blant annet lenking til åpenlyst antisemittiske videoer i kommentarfeltet på et nettsted som navngis i rappporten, bruk av uttrykket «jødisk lobby» framfor «pro-Israel-lobby» på et annet nettsted og plakaten «Det stadige gnålet om antisemittisme er en avsporingstaktikk» i 1. mai-toget i Trondheim.

Muslimsk antisemittisme er ikke på nett

Rapporten fastslår at det er vanskelig å finne antisemittisme fra muslimer på nett, selv om man tidligere har sett at en større del av den muslimske befolkningen har fordommer mot jøder. Et unntak som blir nevnt stammer fra 2015, da en mann i Fredrikstad kommenterte på en video som viste et palestinsk barn og israelsk politi. Mannen omtaler jøder som «sionister» og sier «Hitler gjorde en jævlig dårlig jobb å gasse hver og en av dere».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter