Nyheter

– Jeg sulter heller enn å selge huset

Legen slår fast at Linda Antonsen for tiden er arbeidsufør, men Nav har gitt avslag på arbeidsavklaringspenger (AAP). Hun synes det er vanskelig å forstå KrFs snuoperasjon som støtter dagens stramme ordning.

– Jeg sulter heller enn å selge dette huset, sier Linda Antonsen (37) fra kjøkkenbordet i det nye rekkehuset utenfor Sarpsborg.

Hun har søkt sosialhjelp for at økonomien skal gå rundt for seg selv, samboeren Jack og deres barn. Familien har levd på samboerens inntekt i flere måneder, ettersom Linda fikk avslag på sin søknad om arbeidsavklaringspenger. De trenger hun mens hun blir rehabilitert for en skade i armen.

Mens hun var høygravid, var Antonsen vitne til en slåsskamp i 2017.

– En stol kom flyvende. Jeg prøvde å ta for med armene, og stolbeinet brakk et ledd i høyrearmen min, sier Antonsen.

Kan ikke løfte tommelen

Operasjonen måtte vente til etter fødselen. Flere spesialister og operasjoner senere er armen fortsatt ikke som før – hun kan ikke løfte tommelen. Jobben som sykepleier vet ikke legene når hun kan ta opp igjen. Da fødselspermisjonen var og sykepengene var brukt opp, søkte hun om AAP i oktober. Legene mente arbeidsevnen hennes er redusert med 100 prosent, mens Nav mente hun ikke var sykemeldt alle typer arbeid.

– Nav mente jeg kunne jobbe med én arm i gips, forteller Antonsen.

Migrenen er blitt verre

Hun fikk aldri svar på hvor mye Nav mener arbeidsevnen er redusert. På grunn av stress har Antonsen fått flere problemer med migrene, og fastlegen fraråder henne fra å søke arbeid til hun har fått utredet faren for hjerneslag.

Må holde barna hjemme fra bursdager

Nå lever familien trangt. De eldre barna er blitt tatt ut av SFO, og de sliter med å betale regninger. Sparekontoene er tømt, og de anslår at de har lånt opptil 50.000 kroner av familien. Nå har Antonsen søkt sosialhjelp.

– Nå sliter vi med å la barna kunne gå i bursdager, sier hun.

Fra fire år til tre

Dette skjedde med AAP første januar 2018:

• Tidsforløpet ble kuttet fra fire år til tre.

• Man kan ikke lenger få forlenget ytelsen til en «ny fireårsperiode», kun til en toårsperiode.

• Det ble innført en karenstid på ett år mellom periodene. Da kan man ikke få AAP.

• Siden da har 3100 personer gått fra AAP til sosialhjelp, og 4600 til uføretrygd.

Antonsen forstår at man vil få færre som går på AAP i lang tid.

– Det er jo selvfølgelig ikke heldig, men jeg tror det har mye å gjøre med helsevesen og ventetider. Det er nok et sammensatt problem, sier Antonsen.

Demonstrerte

I forrige uke var to såkalte representantforslag fra henholdsvis SV og Ap som oppe til votering i Stortinget, samtidig som flere hundre demonstrerte foran Stortinget. Forslagene gikk på å snu endringene. Regjeringspartiene, inkludert KrF, stemte mot. KrF var motstander av innstrammingene da de ble innført.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Som politiker bør man stå fast på sine verdier, og KrF bør absolutt stå fast på verdier som nestekjærlighet og medmenneskelighet, og å ta vare på de syke og skadde, sier Antonsen.

Ikke ideellt

KrFs nestleder Ingelin Noresjø er klar på at partiet ikke har havnet i en ideell situasjon.

– Vi forstår at folk har forventninger til KrF, som et parti som tar de svake og sykes parti. Men vi klarer dessverre ikke å få gjort alt med våre 4,2 prosent, og vi fikk ikke gjennomslag for dette i Granavollplattformen, sier hun.

Hun forsvarer imidlertid AAP-innstrammingene.

– Det er viktig å påpeke at AAP skal være en avklaring. Det man også får med disse endringene er at Nav skal ha tettere oppfølging, så man kan få avklart situasjonen til folk, sier Noresjø.

Sosialhjelp er ikke avklaring

Nestlederen sier hun har medfølelse og forståelse for de personene som nå havner i klem, men påpeker at ingen skal stå på bar bakke. Hun reagerer på at folk er blitt tvunget til å søke sosialhjelp.

– Da er de ikke avklart, da må man følge videre opp. Sosialhjelp er ikke avklaringen de skal få. De skal få avklaring om hvorvidt de er arbeidsføre, skal i utdanning, eller er uføre, sier Noresjø.

Prioriterer huset

Linda Antonsen og familien prioriterer boliglånet og strømregninger, og selger de eiendelene de kan. Men skal de få sosialhjelp, må de selge huset. Det mener Antonsen vil være det verste tapet, og hun synes Navs regler er urimelige.

– Husleie for en familie på fem er ikke noe billigere enn lånet vårt, mener Antonsen.

Antonsen mener regelinnstrammingene er medskyldige i hennes situasjon.

– Jeg har vært på AAP en gang tidligere. Da hadde jeg ikke disse problemene, og fikk dessuten omskolere meg til sykepleier, sier hun.

Med AAP tror Antonsen familien hadde klart seg. Hun ville fått 66 prosent av sin vanlige inntekt.

---

Arbeidsavklaringspenger (AAP)

  • AAP ble innført i 2010, og skal være en ytelse folk får mens de får hjelp med å komme seg i arbeid eller utdanning, eller finner ut om de er arbeidsføre
  • Man kan få ytelsen om man har mistet 50 prosent eller mer av arbeidsevnen, og den tilsvarer 66 prosent av tidligere inntekt
  • Tidligere kunne man få AAP i fire år, men siden 1. januar 2018 kan man kun få i tre år
  • Tidligere kunne man også søke en ny fireårsperiode med en gang, mens nå må man vente ett år med å søke på nytt, og får kun to års forlengelse

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter