Nyheter

Israelske eks-soldater tilbyr Eurovision-turister sightseeing på Vestbredden

Eurovision-tilhengere blir tatt med på rundtur i Hebron på Vestbredden. Turarrangøren kritiseres for å være anti-israelske.

– Vi vil skape en debatt om prisen vi betaler for okkupasjonen. Vi mener den ødelegger Israel, vår moral, ryktet vårt, og ikke minst palestinerne, sier kommunikasjonsdirektør Achiya Schatz i organisasjonen Breaking the Silence (BtS).

Den består av eks-soldater som gjorde sin militærtjeneste i de palestinske selvstyreområdene.

Hebron-turer

Lørdag er det finale i årets Melodi Grand Prix, eller Eurovision Song Contest (ESC) som det formelt heter. Finalen går av stabelen i Tel Aviv i Israel, og med det er landet fullt av ESC-turister. Derfor tilbyr Breaking the Silence guidede turer til Hebron, den største byen på Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967.

«Vi er glad for at du ville være med på festen med oss! Nyt de solrike strendene og det spennende nattelivet, men ikke glem at det er mye mer enn lek og moro her,» skriver de på nettsidene sine.

Samler informasjon fra soldater

I tillegg til turene samler organisasjonen inn informasjon og historier fra soldater som har tjenestegjort i Vestbredden og driver undervisningsarbeid.

– Vi vil at folk ikke bare skal si at de vil ha fred, men også bli med i en debatt om hvordan den freden skal skapes, sier Schatz.

Den amerikanske pro-Israel-organisasjonen Stand With Us har også rundturer i Israel denne uka, blant annet til grenseregioner nær Gaza som er truet av rakettangrep fra Hamas, og til den mangfoldige storbyen Haifa. De ønsker at Eurovision-turistene skal oppleve «fred, sikkerhet, og sameksistens».

LES MER: Jødehat rammer Eurovision

Vi vil at folk skal feire

Årets Eurovision-konkurranse har vært kontroversiell helt siden det ble klart at Israel skulle arrangere. En rekke venstresidegrupper i Europa har krevd boikott. Breaking the Silence er derimot uenige med boikottbevegelsen.

– Vi vil at folk skal komme og feire Nettas seier, den er vi veldig stolte av. Men vi vil at folk skal se det fulle bildet. At de ikke skal være en toy, sier Schatz – en subtil referanse til Nettas vinnersang fra 2018. Der går refrenget «I'm not your toy/you stupid boy».

Rammer Israel

Ynetnews, som er den engelskspråklige nettutgaven av Israels største avis Yedioth Ahronoth, har publisert en kronikk der de kritiserer BtS' tiltak.

– En israelsk organisasjon bestemte seg for at den anti-israelske propagandaen europeerne møter i hjemlandene sine ikke er nok. Breaking the Silence-aktivister vil ha mer. (...) Det er beklagelig at det finnes folk som insisterer på å benytte anledningen til å spre antiisraelsk propaganda, framfor å la den upolitiske begivenheten fortsette uten å blande seg, skriver spaltisten Ben-Dror Yemini.

Vil framheve det positive

Achiya Schatz i Breaking the Silence mener mange israelere ønsker å framheve Israels mest positive sider i forbindelse med sangkonkurransen.

– Men skammer vi oss over noe, bør vi gjøre slutt på det framfor ikke å snakke om det, sier han.

LES MER: Krever Grand Prix-boikott av Jerusalem

Breaking the Silence utestengt fra skoler

Schatz mener det er hans kall som israeler å endre holdningene i landet. Men organisasjonen har møtt motstand fra offisielt hold siden den ble stiftet.

– De som våger å snakke om okkupasjonen, blir angrepet av regjeringen, hevder han.

I juli i fjor vedtok israelske politikere en lov som krevde at alle ikke-statlige organisasjoner som fikk mer enn 50 prosent av finansieringen sin fra utlandet, måtte offentliggjøre dette i alle rapporter. I tillegg får ikke organisasjoner som BtS lenger snakke med elever på israelske skoler.

Har stoppet alvorlige angrep

I tillegg møter organisasjonen motstand blant vanlige folk.

– Noen folk er ekstremt fiendtlig innstilt. Vi har fått drapstrusler, og klart å forhindre to alvorlige angrep: en mann gikk rundt med kniv i ryggsekken på demonstrasjon, og en annen mann hadde mange liter med bensin og en liste over aktivistenes adresser liggende hjemme, forteller Schatz.

Støttes av generaler

Samtidig har organisasjonen også fått støtte fra prominent hold. Flere tidligere generaler har uttrykt at BtS gjør en viktig jobb. Amiram Levin, som var visedirektør i etterretningsorganisasjonen Mossad, mener Breaking the Silence styrker det israelske forsvaret ved å kreve åpenhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter