42 år gamle Bahaa Abu el-Atta og hans kone ble drept i et israelsk flyangrep i Shejaeya-distriktet øst i Gaza by i morgentimene tirsdag. To av parets barn ble ifølge slektninger såret i angrepet, som var rettet mot familiens leilighet.

Israelske kampfly angrep samtidig boligen til en annen Jihad-leder, Akram al-Ajouri, i Mezzeh-distriktet i Syrias hovedstad Damaskus.

Huset ble ifølge syriske medier truffet av tre raketter. Ajouri slapp uskadd fra angrepet, men sønnen og datterdatteren til den palestinske lederen ble drept.

Ajouri var ifølge israelske kilder sentral i samarbeidet mellom de palestinske gruppen og Iran.

Bekrefter

Israel bekrefter å ha stått bak likvidasjonen av Atta i Gaza og hevder at han var hjernen bak flere rakett-, drone- og snikskytterangrep mot Israel.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke kommentert attentatet på Ajouri i Damaskus, men Israel har opp gjennom årene likvidert en rekke palestinske ledere i nabolandene og også gjennomført en rekke flyangrep mot andre mål i Syria.

Israelske kampfly angrep tirsdag morgen boligen til en av lederne i den palestinske gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) i Syrias hovedstad Damaskus. Akram al-Ajouri slapp ifølge syriske medier uskadd fra angrepet, men sønnen og datterdatteren ble drept.
Foto: Sana / AP / NTB scanpix
Israelske kampfly angrep tirsdag morgen boligen til en av lederne i den palestinske gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) i Syrias hovedstad Damaskus. Akram al-Ajouri slapp ifølge syriske medier uskadd fra angrepet, men sønnen og datterdatteren ble drept. Foto: SANA

Raketter

Drapet på Bahaa Abu el-Atta førte til at det ble skutt over 50 raketter fra Gaza mot mål i Israel, og i Tel Aviv og flere andre israelske byer lød sirener i morgentimene.

En person er ifølge den israelske ambulansetjenesten lettere såret i angrepene, noe som skjedde i Gan Yavne rett øst for Ashdod.

I Sderot ble en fabrikkbygning truffet av en rakett og begynne å brenne, og i Netivot ble en annen bygning truffet. Ingen av stedene ble det meldt om personskader.

Rakettangrepene resulterte i nye flyangrep, og ifølge det israelske forsvaret ble en av Jihads treningsleirer, samt våpenlagre og anlegg for å produsere våpen ødelagt. En 25 år gammel mann ble drept i det ene flyangrepet, som rammet i Beit Lahia nord på Gazastripen.

Presset Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er under sterkt press for tiden, både politisk og privat.

Valget i september gikk ikke i høyrepartiet Likuds favør, og Netanyahu har ikke greid å samle nok koalisjonspartnere til å kunne danne ny regjering.

Oppdraget har nå gått til rivalen Benny Gantz, landets tidligere forsvarssjef og leder for sentrumsalliansen Blått og hvitt, som også sliter med å sikre et styringsdyktig flertall.

Israelsk politi gransker veien nord for Ashdod der en rakett fra Gazastripen slo ned tirsdag morgen. 
Foto: AP / NTB scanpix
Israelsk politi gransker veien nord for Ashdod der en rakett fra Gazastripen slo ned tirsdag morgen. Foto: AP

Ny forsvarsminister

De to lederne kjemper om å framstå som mest handlekraftig.

– Israel er ikke interessert i opptrapping, men vi kommer til å gjøre alt for å beskytte oss selv. Dette kan ta tid, vi må vise utholdenhet og kaldblodighet, sa Netanyahu tirsdag.

I helgen utnevne Netanyahu Naftali Bennett til forsvarsminister. Han ledet lenge det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem, men brøt i fjor ut og dannet et nytt høyreparti.

Bennett har lenge tatt til orde for bruk av økt militærmakt og målrettede likvidasjoner av palestinske ledere.

Risikerer tiltale

Netanyahu kjemper ikke bare for sitt videre politiske liv, men også for sin personlige frihet. Israelsk politi har siktet ham for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og den israelske riksadvokaten mener at det bør tas ut tiltale mot ham.

Dersom han blir tiltalt og funnet skyldig vil i så fall statsministerposten og et flertall i nasjonalforsamlingen være det eneste som kan fritar ham fra å gå i fengsel.

 

LES MER:

«Det sionist-kristne Noreg lukkar augo for det som skjer i Palestina»

Mener Palestinakomiteen bidrar til «Israel-skam»