Politikk

– Irak er en større katastrofe enn Vietnam

USAs første kvinnelige utenriksminister, Madeleine Albright, mener invasjonen av Irak i 2003 var en større utenrikspolitisk katastrofe for USA enn krigen i Vietnam.

Bilde 1 av 3

Kritikken mot USAs Irak-politikk kom fram da Albright torsdag deltok på et jubileumsseminar ved Oslosenteret for fred, demokrati og menneskerettigheter.

Albright skapte i januar 1997 historie i Bill Clintons andre presidentperiode da hun ble USAs først kvinnelige utenriksminister. Før det hadde akademikeren og diplomaten markert seg som USAs FN-ambassadør.

BERIT AALBORG: «Det utenkelige har skjedd: Unge amerikanere flokker seg om en sosialistist»

Kvinnelige etterfølgere

En velopplagt Albright fortalte på semimnaret i Oslo om barnebarnet som for noen år siden ikke helt skjønte hva som var så spesielt med at bestemoren hadde vært utenriksminister.

– Hun hadde jo bare opplevd mine etterfølgere Condoleezza Rice og Hillary Clinton i jobben. Nå viser heldigvis John Kerry at det også er mulig for guttene å drømme om å bli utenriksminister i USA, humret Albright.

LES MER: IS venter i landsbyen Dabiq. Her skal slaget stå – som ender med at Jesus leder muslimene til seier

Feminist på sin hals

78-åringen er klokkeklar feminist. Nylig skapte hun bølger ved nærmest å stemple det som illojalt dersom ikke unge, demokratiske kvinner støtter Hillary Clinton som partiets presidentkandidat:

– Det finnes en helt spesiell plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre, sa Albright, som med hentydning til republikanerne la til: «Historien er ikke over, de vil ønske å presse oss tilbake».

Albright mener tidligere statsminister og WHO-topp Gro Harlem Brundtland har bidratt til å bane vei for kvinner som vil til topps i politikken:

– Men under et besøk i Oslo var det selvsagt også hun som laget frokosten jeg fikk servert, sa Albright med et nikk til kvinners dobbeltrolle.

OLAV EGUL AUNE: «Målstyring dreper arbeidsgleden. Nå kommer oppgjøret»

Hillary Clinton er favoritt

Overfor Vårt Land skjuler ikke Albright sin begeistring for Hillary Clinton, som hun også støttet som partiets presidentkandidat i 2008 mot outsideren Barack Obama. Albright virker overbevist om at Clinton som første kvinne kan innta USAs mektigste posisjon etter valget.

– I likhet med Hillary kan jeg mye om utenrikspolitikk. Hun har i tillegg en unik forståelse for innenrikspolitikk og behovene til den jevne amerikaner.

Albright er nådeløs i sin kritikk av Donald Trump, men erkjenner at populisten soper inn stemmer på utstrakt misnøye med politisk gjørmebryting og økende ulikheter i det amerikanske samfunnet. Ikke minst er forakten til den politiske eliten utstrakt nedover i middelklassen, der inntektene har stått stille i flere tiår.

LES MER: Med dataspill og sosiale medier bygger den islamske staten sitt imperium

Irak verre enn Vietnamkrigen

Som utenriksminister var Albright tøff i sine trusler mot Saddam-regimet dersom Irak ikke slapp til FNs våpeninspektører. Hun mener like fullt at president George W. Bush med invasjonen i 2003 banet vei for uintenderte ringvirkninger som førte til en katastrofe «verre enn Vietnamkrigen».

Utestengelse av den tidligere herskende sunniminoriteten og forbudet mot Baath-partiet ledet til et etnisk opprør som har dannet grunnlaget for mye av dagens konfliktbilde i regionen, inklusive dannelsen og framveksten av IS.

– Jeg kunne sagt mye om hvor sterkt press USA la på lille Norge for at også vi skulle støtte invasjonen, men regjeringen stod fast på sitt nei, repliserte Bondevik.

ERLING RIMEHAUG: «Skal vi forstå Trump, må vi også forstå Sanders»

Forbilder som maktet forsoning.

Albright er opprinnelig fra Tsjekkoslovakia, og trakk fram landets tidligere president Václav Havel som et forbilde, sammen med Nelson Mandela og Ang San Suu Kyi.

– De maktet alle å forsone seg og samarbeide med folk som hadde holdt dem innesperret.

Samtidig mener Albright at «Havel gjorde en stor feil ved å gjøre seg avhengig av sivilsamfunnet, uten å utvikle et politisk parti».

– Det er svært vanskelig for en folkelig bevegelse å styre et land, slik vi har sett tydelig etter den arabiske våren, sa Albright, som mener gode demokratier fordrer velutviklede politiske partier som makter å lytte til opposisjon og minoriteter når de har makten.

– Kompromisser er selve essensen i demokratiet, sier hun.

LES MER: Boko Harams sanne ansikt

Ledere sitter for lenge

Bondevik skulle gjerne hatt en internasjonal norm om at statsledere maksimalt kan sitte i 10 år. Albright er bekymret for at det nå er en økende tendens til «autoritære demokratier» der valgte statsledere tar i bruk alle midler for å bli sittende.

– Men dette er vanskelig. Jeg har snakket med både utviklingsaktører og bønder i Rwanda som mener det er avgjørende for landets stabilitet og utvikling at president Paul Kagame er blitt sittende ved makten i over 16 år.

Derimot er Albright nådeløs mot president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia.

– Han og partiet AKP kom til makten etter rettferdige valg og som en protest mot tidligere elitestyre, men så gikk det helt galt og makten har dessverre gått til hodet på ham.

LES MER: Ingen jubel i Juba. Ny regjering utsatt.

LES MER: Midtøstens kristne er mer enn en truet art

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk