Kommentar

USAs likhetsprofet

Det utenkelige har skjedd: Unge amerikanske velgere flokker seg om en sosialistisk presidentkandidat.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Både i Europa og i USA har flere uttrykt undring over Bernie Sanders popularitet. I kampen om å bli demokratenes kandidat sto han like sterkt som Hillary Clinton etter det først primærvalget i Iowa. Nå ligger han an til å ta New Hampshire førstkommende tirsdag.

LES OGSÅ: Valgsirkuset som trollbinder verden

Da han kunngjorde sitt kandidatur, trakk flere på smilebåndet av kandidaten som omtaler seg selv som sosialist. Til tross for at få tror han vinner når alle statene har sagt sitt, er det få som nå flirer av Sanders.

Ferske målinger i demokratenes egne rekker, viser at Sanders har overveldende oppslutning blant de unge. En stor undersøkelse gjort av blant annet Associated Press, viser at han har flertall blant alle aldersgrupper under 45 år.

Moderat sosialist

Selv om han neppe ville blitt omtalt som sosialist i nordisk sammenheng, kjemper han for fellesgoder som internasjonalt ofte blir assosiert med venstresiden. Han vil ha gratis offentlig college, offentlige helseforsikringer til alle, økt minstelønnen til 15 dollar timen og betalt fødselspermisjon. Han vil løfte middelklassen som relativt sett har falt etter de rike i USA, og han vil ha mer offentlig innsats i infrastruktur for å skaffe nye jobber.

Dessuten taler han varmt for en strengere regulering av den amerikanske finanssektoren og sier nei til den nye frihandelsavtalen TTP.

Det er denne uredde kritikken av dagens USA som har gitt Sanders popularitet. Selv etter åtte år med Obamas styre ønsker mange unge velgere ytterligere radikal politikk. For til tross for at Obama har fått til mye, var forventningene til ham store.

LES OGSÅ: Gud på retur i USA, men ikke i valgkampen

Svekket fagbevegelse

For å forstå sprengkraften i den «politisk radikale oppvåkningen» blant deler av USAs ungdom, må man skjønne hva de opponerer mot. Det handler om en amerikansk æra som startet allerede rundt Ronald Reagans politiske og økonomiske snuoperasjon på begynnelsen av 80-tallet. Ikke uten grunn blir Reagan forstått som en av USAs mest innflytelsesrike presidenter i nyere tid. Hans prosjekt blir ofte blir omtalt som nyklassisk eller neoklassisk liberalisme, selv om den ikke var rendyrket.

Reagans mantra var å skape økonomisk vekst gjennom lave skatter, en avregulering av næringslivet og krymping av offentlige budsjetter. Et ofte glemt poeng er at han, på lik linje med sin britiske meningsfelle Margaret Thatcher, kjørte en kompromissløs kamp for å knekke landets fagforeninger, som allerede hadde en svakere posisjon enn i Europa. I hans regjeringstid ble disse sterkt svekket og dels marginalisert.

Økende ulikheter

Langtidsvirkningen av denne politikken har bidratt til å gjøre USA til et samfunn med enorme økonomiske og sosiale ulikheter.

En amerikansk studie fra 2011 konkluderte med at den dramatiske nedgangen i antall medlemmer i amerikansk fagbevegelse, fra 80-tallet og i tiårene som fulgte, bidro til økning av lønnsforskjellene i USA. Studien som ble utført av professorene Bruce Western ved Harvard University og Lake Rosenfeldt ved University of Washington, ble omtalt samme året på norsk på Forskning.no.

De to professorene peker på at fagforeningenes svekkede makt ikke bare førte til lavere lønn for uorganiserte, men også til at kampen for sosial utjevning generelt ble svekket. Siden slutten av 80-tallet var det lønnsvekst til de rikeste som dominert i USA. I dag topper landet de globale oversiktene over inntektsforskjeller. Ulikhetene i USA er langt større enn gjennomsnittet for vestlige land.

LES OGSÅ: Hvordan fungerer det politiske systemet i USA

Sanders

Det er dette splittede USA som trolig har gjort en stor gruppe av dagens ungdom til tilhengere av Bernie Sanders. Mens tidligere amerikanske ungdomsgenerasjoner bar på den amerikanske drømmen om at alle kan lykkes ved hardt arbeid, så ser dagens ungdom at muligheten for å lykkes er drastisk redusert.

All forskning viser at det skal mer til å bevege seg fra bunn til topp i et samfunn med dramatiske klasseforskjeller. I 2014 var IMF bekymret over USAs utvikling etter at en rapport slo fast at nesten en av fire amerikanske barn lever under fattigdomsgrensen.

Reagans sønn

Selv om mye tyder på at Bernie Sanders ikke vinner kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, bærer hans popularitet bud om et endret USA. Interessant nok er en av Bernie Sanders store fans Ron Reagan, Ronald Reagans egen sønn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar