Nyheter

– Ingen populist

Republikanernes presidentkandidat er anti-elite, men ingen vanlig populist, ifølge Cas Mudde.

– Trump benytter enhver ­anledning til å understreke at det er hans person som kan utgjøre en forskjell i amerikansk politikk. Mens franske Marine Le Pen aldri utpeker seg selv som noen spesiell person, men som er spesiell fordi hun ­mener å forstå vanlige folks behov og bekymringer, så fremhever «The Donald» seg ikke som folkets røst, men som en som skal løse USAs problemer fordi han er «den beste forhandleren i verden», påpeker Mudde.

Den nederlandske forskeren sier at mange av Trumps velgere ville vært atskillig mer tjent med å stemme på den tapende demokratiske kandidaten, Bernie Sanders, som har en politikk for å endre de grunnleggende økonomiske strukturene som har skapt den økende ulikheten mange av dem taper på.

LES MER: Marine Le Pen kan bli Frankrikes neste president

Hvite menn

Mudde påpeker at det er to menn for hver kvinne som stemmer på ­ytterliggående høyrepartier. De har i snitt ­lavere utdanning, og hvite menn i arbeiderklassen er overrepresentert. Det samme er ­yngre og eldre, men i noen land brytes dette mønsteret ved at en mindre andel unge stemmer på ­radikale høyrepartier.

– Det er ikke nødvendigvis ­irrasjonelt å stemme på disse partiene, for de adresserer en rekke saker som eksempelvis lavt utdannete menn er bekymret for. Problemet er at de fleste­ – ikke minst de som har sett sine egne inntekter og muligheter stagnere – ikke skjønner hvilke underliggende strukturer som former de store endringene i samfunnet, sier forskeren.

KOMMENTAR: Forunderlig hvordan begrepet «folk flest» kan skape så dype kløfter

EU-skeptisk

Mudde kaller­ seg euroskeptiker fordi han ­mener Ede siste par tiårene ikke har klart å finne løsninger som bedrer livet for mange nok. Som professor eller næringslivsleder kan integrasjonen i Eog mulighetene det skaper være fantastiske, mener han, men Ehar gjort lite for å dempe de sosiale og økonomiske bekymringen for arbeiderklassen:

– Objektivt sett har ulikheten
steget til værs i mange land. ­Gevinsten av mesteparten av
innovasjonen tilfaller de i middel­­klassen som har en høyere­ utdannelse, blant annet i form av flere og bedre betalte­ ­jobber i deres sektorer, sier Mudde.

LES OGSÅ: De ble kalt «den største faren for Europa» - seks år senere har de tatt over

Ulike interesser

Han understreker at det ikke bare er fordommer, men også ulike interesser, som gjør at enkelte mindre privilegerte velgergrupper i økende grad slutter opp om høyreekstreme partier.

– Dette tar selvsagt ikke bort den islamofobien som helt klart er der blant mange av disse­ ­velgerne, men i debatten er det en sterk tendens til å peke ­eksklusivt på holdninger, og mindre på motstridende interesser, sier statsviteren.

Han mener derfor at en omlegging av politikken med en jevnere fordeling av de ressursene veksten skaper, er det som best vil demme opp for økt oppslutning om høyreradikale partier med feil svar på reelle problemer.

LES OGSÅ: – Trump driver med det filosofen Harry Frankfurt kalte «bullshit»

Ungarn

Mudde mener Ungarn­ med statsminister Viktor Orbán i spissen er det mest bekymringsfulle uttrykket for høyreekstremisme i Europa i dag.

– Ehar sett på seg selv som et verdibasert samarbeid med et liberaldemokratisk grunnsyn. Et utgangspunkt for EU-prosjektet var kritikken og grensedragningen mot ytterliggående høyrekrefter. Nå er denne kritikken blitt hul og hyklersk, når Eunder sine strukturer har latt Ungarn få utvikle et så illiberalt demokrati, sier Mudde.

Han mener Orban-regimet burde vært straffet med sanksjoner og fratatt EU-subsidier. I stedet undergraver Esine egne kjerneverdier:

– Hvis man skal hindre at ­
Ebare blir ansett som et byrå­kratisk instrument, så må Estå opp og kjempe for hva unionen­ hevder å stå for, nemlig det ­liberale demokratiet, sier Cas Mudde.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter