Kirke

Ikke alle «Frie venner» vil bli med i Pinsebevegelsen. Nå samler motstanderne seg

De frie evangeliske forsamlinger skal samarbeide tett med Pinsebevegelsen. Alt ligger til rette for fusjon om tre år. Nå vil motstanderne lage et alternativ for menigheter som ikke ønsker denne utviklingen.

Bilde 1 av 3

– Vi ønsker ikke å bli med på ferden inn i Pinsebevegelsen, sier Frøys Hindar, som representerer arbeidsutvalget til en gruppe menighetsledere som ikke ønsker medlemskap i Pinsebevegelsen.

I prøveperiode på tre år skal De frie evangeliske forsamlinger (DFEF) i praksis være en del av Pinsebevegelsen. Dette ble vedtatt under sommerens landsmøte for DFEF og kan ende med full fusjon etter prøveperioden.

Ikke alle støtter samarbeidet. Gruppen Frøys Hindar representerer har gått sammen om å utrede et alternativ for menigheter som vegrer seg.

– Dette er ikke en protestbevegelse. Vi vil ta vare på det beste fra De frie evangeliske forsamlinger, sier Hindar.

Ingen kontakt

Kjell Ohldieck er leder for Misjons og hjemmeutvalget (MHU), det øverste organet i DFEF. Han forteller at samlingen har skjedd uten at MHU var informert om det.

– Vi har vært klar over at noen er uenige. Men vi trodde de hadde respekt for ordningene våre og resultatet av valget. Jeg synes det er beklagelig at de ikke har tatt kontakt med oss først for å drøfte synspunktene sine, sier Ohldieck.

Ohldieck forteller at menighetene i DFEF er frie og selvstendige og bestemmer selv om de vil bli med dersom prøveordningen ender med sammenslåing.

– Alle er frie til å møtes og være i nettverkene de vil. Ingen kan hindre dem i det, sier Ohldieck.

Små forsamlinger

Retningslinjene for den ferske gruppen ble lagt av 20 menighetsledere under en samling 16. november. Nå vil gruppen skaffe oversikt over hvilke av de drøyt 65 menighetene i DFEF som vil stå på utsiden av samarbeidet med Pinsebevegelsen.

– Har du inntrykk av hvor mange som støtter et alternativ?

– Det gjelder mange av de middelstore og små forsamlingene. Det var først og fremst de største forsamlingene som sa ja til prøveordningen, sier Frøys Hindar.

Etterlyser tydelighet

Den viktigste grunnen til at menighetene motstår samarbeidet, er frykt for at Pinsebevegelsen beveger seg i liberalteologisk retning, forteller Hindar.

– Vi er usikre på hvor Pinsebevegelsen står i en rekke spørsmål, slik som debatten rundt likekjønnet ekteskap og homofili. Jeg synes også de har vært forsiktige med å ta et oppgjør med Terje Hegertuns syn på dåpen, sier Hindar.

Han sikter til at professor og pinsevenn Terje Hegertun har argumentert for at det baptistiske og det lutherske dåpssynet ikke er gjensidig utelukkende, slik man tradisjonelt har tenkt.

Hindar er klar over at Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe har gjort rede for et konservativt syn i spørsmålet om likekjønnet ekteskap. Både når det gjelder likekjønnet ekteskap og dåpssyn har Sigmund Kristoffersen, leder for Pinsebevegelsens lederråd, avvist at det har skjedd eller vil skje endring i Pinsebevegelsens ståsted. Blant annet i intervju med Vårt Land 7. november og 26. mars i år.

– Uttalelsene til Kristoffersen har da vært ganske tydelige?

– Jeg synes det er bra at Sigmund Kristoffersen uttaler seg klart om dette. Men vi vet ikke om han har hele bevegelsen med seg. Etter nyttår går Kristoffersen av som leder, så vi får håpe at etterfølgerne hans blir like klare på disse områdene.

Prøveordning

– Dette er en prøveordning. Hvorfor kan dere ikke gi den en sjanse?

– Det er et veldig godt spørsmål. Men uansett hvilke fordeler eller ulemper en slik prøveordning ville ført med seg så må vi ta stilling ut fra hva vi står for rent teologisk, og vi ser faresignaler ved Pinsebevegelsen slik den er i dag, sier Hindar.

Mens Pinsebevegelsen består av drøyt 330 lokale kirker og mer enn 40.000 personer, er det mellom 3.000 og 4.000 medlemmer i DFEF. Som del av Pinsebevegelsen vil de lokale menighetene få tilgang på et større fellesskap og ressurser, forteller Kjell Ohldieck.

Frøys Hindar er ikke overbevist om at et større fellesskap bedrer kvaliteten.

– Den tankegangen kjøper jeg ikke. At vi er flere båtlag kan fremme Guds rike, sier Hindar.

LES MER OM PINSEFUSJONEN:

---

De frie evangeliske forsamlinger (DFEF)

  • Tidligere kalt «De frie venner».
  • Består av 65 frie og selvstendige menigheter med mellom 3000 og 4000 medlemmer.
  • Den første pastoren for De frie venner var Erik Andersen Nordquelle på begynnelsen av 1900-tallet.
  • 13. juli vedtok DFEFs landsmøte et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen.
  • Det vil innebære at lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med menigheter i Pinsebevegelsen. Mot slutten av en prøveperiode på tre år vil ordningen evalueres før en endelig beslutning om sammenslåing tas.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke