Nyheter

I Manglerud kirke synger, hopper og danser småbarna sin egen liturgi

– Jeg kan være god og snill – får det ikke alltid til... I Manglerud kirke synger, hopper og danser ett- til seksåringene sin egen liturgi. – Jeg vil at selv de minste skal ha en liturgi de kan forstå – og delta i, sier Ellen Tveita.

– Vi har ekskludert barn i førskolealder fra en meningsfull deltagelse i liturgien vår, sier menighetspedagog Ellen Tveita, som mange vil kjenne fra mer ikke-liturgiske sammenhenger, under artistnavnet Ellen Miles.

– Når vi inviterer små barn og deres foreldre til familiegudstjenester, frustrerer det meg at flere av de fine leddene i gudstjenesten er umulige å forstå og delta i for barna. Det er ikke mangel på godvilje, og ekskluderingen er langt fra gjort med viten og vilje, men den tradisjonelle liturgien treffer ikke disse barna, sier Tveita.

Ellen Miles i Mortensrud kirke.

Maria (2), Ingrid (4 1/2) og mor og far Ragnhild Elise og Håkon Solbu Trætteberg synger og gjør de riktige bevegelsene til den nye barne-liturgien.

Liturgi for barn

Nå har Tveita gjort et forsøk på å fylle noe av dette hullet ved å oversette noen av de faste leddene i liturgien.

– Små barn har ikke et begrepsapparat som inkluderer fraser som «miskunne deg». De må få bruke ord de kjenner igjen fra sin hverdag, støttet av tegn eller bevegelser.

Målet er at oversettelsene skal støtte opp under, og skape en god overgang til de ordinære leddene i liturgien, og at det skal bygge opp under et godt selvbilde – og gudsbilde.

– Det er flere som har et anstrengt forhold til syndsbekjennelsen for eksempel. Men det trenger ikke være sånn. Syndsbekjennelsen kan være en hjelp til å senke skuldrene - her er jeg bra nok som jeg er. Og den ansvarliggjør oss, og minner oss om at Gud bryr seg om dem vi eventuelt har såret. Det har vært viktig for meg å lage en syndsbekjennelse som kan gi barn en gryende forståelse av alt dette, slik at de får et godt forhold til den ordinære syndsbekjennelsen senere.

Myldring

Drøyt 50 mennesker, med smått og stort, setter seg på stoler med korona-avstand rundt på kirkegulvet i Manglerud kirke. Vi er ikke langt ute i Kyrie før myldringen tar til, og kirkerommet ligner mer på en forsøksarena for en kaosteori. Ellen Tveita leder an og barna hopper og danser, flere og flere løfter armene på riktig tidspunkt, og noen av de eldste henger seg med på de liturgiske frasene.

– Det begynner med bevegelser, så kommer ordene etter hvert, forteller Ellen Tveita.

– Selv voksne sliter med noen begreper i liturgien vår, men når barna får tekster om «å være god og snill – får det ikke alltid til», vil de fort henge seg på, mener hun.

Søndag var hun på familiegudstjeneste med datteren Sofie (5).

– Hva var det morsomste i kirken i dag, spurte jeg henne på vei hjem. Da løftet hun armene og sang en av strofene fra syndsbekjennelsen. Da har vi gjort noe riktig, mener mor.

Ressursbank

Tveita har jobbet et par år med prosjektet, hun fikk litt trosopplæringsmidler fra Oslo bispedømme. Nå ligger tekster, sang og musikk på Den norske kirkes ressursbank, til fri avbenyttelse. Fire liturgiske ledd er forenklet og satt musikk til: syndsbekjennelse, Kyrie, Gloria og trosbekjennelse.

– Jeg har fått mange begeistrede henvendelser allerede, mye fra kolleger som har kjent på det samme savnet som meg. Målet mitt er at gudstjenesten – og liturgien – må gjøres forståelig for de aller minste. Jeg håper at dette er et bidrag som kan hente opp de aller minste og gi dem en styrket følelse av delaktighet i gudstjenesten. Etter ett års tid med utprøving ser vi veldig lovende resultater, sier hun.

Hoppe og synge

Maria (2), Ingrid (4 1/2), og foreldrene Ragnhild Elise og Håkon Solbu Trætteberg, har vært med i Babysang, Knøttesang og Supersang i Manglerud kirke over flere år.

Ingrid har vært engel i julespillet, og liker å synge og gjøre bevegelser.

– Det er gøy å hoppe og synge på én gang, og det er ikke vanskelig, forsikrer hun.

Mor og far er begeistret for tilbudet, som gjør selv liturgi til en gledesfylt opplevelse for barna.

– På Supertirsdagene får vi et sang- og musikktilbud som er godt og pedagogisk tilrettelagt for de minste. Lavterskeltilbudet inkluderer også middag, som også letter hverdagen vår som småbarnsforeldre. Men det viktigste er at barna har det gøy her, uansett om de kommer slitne fra barnehagen, sier foreldrene.

Her kan du se noen eksempler: 

 
 
 
 

EKSTERN LENKE: Her kan du høre den nye liturgien for barn. Sjekk også ut Den norske kirkes ressursbank

LES MER:

• Koronatiden har gitt kirken aha-opplevelser

• Flere går til gudstjeneste i Oslo

---

Liturgi for barn

  • Menighetspedagog Ellen Tveita i Manglerud menighet har utviklet en egen liturgi for barn i førskolealder, som nå er tilgjengelig på Den norske kirkes ressursbank.
  • Prosjektet har fått trosopplæringsmidler fra Oslo bispedømme.
  • Syndsbekjennelse, Kyrie, Gloria og trosbekjennelse har fått forenklet tekst og ny musikalsk drakt.
  • Ellen Tveita har laget tekst og musikk, som er arrangert og tilrettelagt av Johannes Groth og Øystein Lund Olafsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter