Religion

Flere går til gudstjeneste i Oslo

Et lite løft i gudstjenestebesøket i Oslo skiller seg ut som ett av få plusstall i Den norske kirkes årsrapport.

Kirkens årsrapport viser status for aktiviteten blant kirkens 3 826 974 medlemmer. Nøkkeltallene viser en svak nedgang i deltagelse i kirkelige handlinger, i tråd med det siste tiåret. Medlemstallet har også en liten nedgang, 19 133 har meldt seg ut av Den norske kirke, mens 3 373 har meldt seg inn.

71 prosent av befolkningen er medlemmer i kirken, og på julaften går nesten hver fjerde kirkemedlem (23 prosent) på gudstjeneste.

Nedgang

Gudstjenestebesøket nasjonalt har en liten nedgang, men her skiller Oslo seg ut. Oslo bispedømme er spesielt i at det er bare 51 prosent av befolkningen som er kirke-medlemmer. Men i 2019 står dette bispedømmet for en økning i gudstjenestebesøk på 2,6 prosent.

Oslo har hatt nedgang i tall de siste tre år, men fra 2018 til 2019 viser alle parametre en oppgang. Spesielt gjelder det gudstjenester på søn- og helligdager. 2,6 % økning i deltakere og tre flere i gjennomsnitt per gudstjeneste (til 109) er største oppgang på landsbasis.

Involvering

Biskop Kari Veiteberg gleder seg over Oslo-tallene.

– Hva er grepet som gjør at Oslo skiller seg positivt ut på antall gudstjenestebesøkende?

– Det er vanskelig å gi et samlet svar, men involvering og lokal tilnærming er viktig. Som kirke må vi være sterkt bevisst på hva vi gjør – og hvorfor - akkurat i denne menigheten, sier Veiteberg.

Hun forteller om ulike satsinger, med bredde i profilen.

– Holmlia er en av menighetene våre med svært lav andel kirkemedlemmer. Men her har menigheten vært svært aktive og synlige som aktør i lokalmiljøet. De har et tverrfaglig team som alle legger sitt avtrykk i – og opp mot – gudstjenestelivet. Alle aldre blir synlige i gudstjenesten, og menigheten er aktiv som fellesskapsbygger i nærmiljøet.

Liturgi

Grønland og Lommedalen er andre eksempel.

– I Grønland satser de på et barnearbeid som involverer barn og unge inn i gudstjenesten, gjennom konkrete liturgiske oppgaver som lystenning og korsbæring. Det er ikke nok å høre, barn og unge må få konkrete oppgaver – for å skape eierskap til gudstjenesten. Bruk av symbolhandlinger og estetikk, som lystenning og direkte deltagelse i liturgi er konkret involvering menigheten høster frukter av, forteller Oslo-biskopen.

Kari Veiteberg forteller om hvor viktig det er å ha et fokus på de som faktisk er til stede i gudstjenesten.

– De må bli møtt av kvalitet i alle ledd. Det vil skape begeistring, og være en nøkkel er å innrette enda mer av barnearbeidet – kor, trosopplæring og konfirmantarbeid – mot selve gudstjenestehandlingen. Dette ser vi mye av i Vestre Aker prosti, sier hun.

Mangfold

Men i vårt mangfolds-Oslo er det i Oslo 30 prosent prosent som ikke er medlem i et trossamfunn.

– Det er tankevekkende og vi spør oss om hvordan vi når frem til dem, og hva de ønsker av kirken. Vi tror relasjonsbygging er viktig, og vi vil være åpne og tilgjengelige, og la lokale forhold innvirke på de føringene vi legger til grunn for vårt strategiske arbeid, sier Veiteberg.

– Hvor motiverende er det å jobbe i en organisasjon som i mange år har levd med minustall?

– Jesus hadde heller ikke plusstall for to tusen år siden. Jeg tror at i vår mangfoldige verden må vi innrette oss mot menneskene rundt oss, og erfaringene fra Oslo styrker min tro på nærvær og involvering, sier Kari Veiteberg.

LES MER:

---

Den norske kirkes årsrapport

  • Den norske kirke har 3.826.974 medlemmer. Det seneste året har 19.133 har meldt seg ut av Den norske kirke, mens 3 373 har meldt seg inn.
  • Nøkkeltallene viser en svak nedgang i deltagelse i kirkelige handlinger, i tråd med det siste tiåret. Medlemstallet har også en liten nedgang.
  • Gudstjenestebesøket totalt går nedover, men Oslo skiller seg ut med plusstall.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion