Nyheter

I krig mot ulikhet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er den eneste partilederen i Norge som er blitt politianmeldt av sine egne kolleger.

Hvordan skiller du deg fra andre politikere – både generelt og i eget parti?

– Jeg tilhører ikke lønnsadelen på samme måte som stortings­representanter og regjeringsmedlemmer. Jeg tjener omtrent det gjennomsnittlige for en arbeidstaker i Norge. Og så er jeg eneste nåværende partileder som er blitt politianmeldt av mine egne politikerkolleger, i den såkalte Lindeberg-saken.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Velgerne vil merke at de har fått et fredsparti på Stortinget. Vi vil ha Norge ut av Nato, og ikke blande oss i de framtidige krigene som USA vil ha oss med på. Det er et standpunkt halve befolkningen har, og med dagens stortingspartier er ikke de representert. I tillegg vil vi få et tydelig sosialistisk parti på ­tinget, som har et helt annet perspektiv på verdiskapning enn de andre partiene.

Om du får plass på Stortinget – hva er det første du vil snu?

– Svekkelsen av Arbeidsmiljøloven som har pågått under de borgerlige. Og så vil vi jobbe for å legge ned den amerikanske basen på Værnes. Det har vært norsk politikk siden 1950-tallet å ikke ha Nato-baser i landet, den er nå brutt, og det skaper spenninger med Russland som ingen av oss er tjent med.

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– De økende forskjellene. Jeg er stolt av vår fortid som et samfunn med relativt små forskjeller mellom fattig og rik, og vi må snu dagens økende forskjeller før det er for sent.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Jeg har ikke noe drømmesamfunn sånn sett, men for å få gjort noe med de økende forskjellene er det to viktige grep vi må gjøre: vi må bli kvitt bemanningsbyråene, og gå tilbake til et arbeidsliv der flest mulig har fast jobb og forutsigbarhet. Dessuten må vi stoppe velferdsprofitørene, som har som hele sin forretnings­modell å gjøre lønns- og arbeidsvilkårene verre for sine ansatte.

I Grunnloven heter det «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Vår vedtatte politikk er at vi jobber for at det offentlige Norge skal være tros- og livssynsnøytralt, og i tråd med dette bør formuleringen etter mitt syn endres.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Jeg er for at vi skal kunne se hverandres ansikter, og forstår det behovet. Jeg synes det er ­reaksjonært at kvinner ikke får vise ansiktet sitt. Samtidig tror jeg det er veldig mye symbol­politikk, og et konstruert problem i mange tilfeller, ettersom det knapt er noen i Norge som bruker heldekkende ansiktsplagg.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Saudi-Arabia. Det er et reaksjonært, religiøst tyrannisk regime, som dessuten er blant verdens største terrorsponsorer. Det er både skammelig og dobbeltmoralsk at vi selger våpen til dem og er alliert med landet.

Hva er det verste politiske ­forslaget du har hørt?

– Det stammer faktisk fra Frps program. De vil avskaffe retten til kollektive, landsomfattende lønnsforhandlinger, som er en av hjørnesteinene i den norske modellen. En slik endring vil ­etterlate arbeidstakerne med lua i hånda.

Glem eget parti – hvilken politiker inspirerer deg mest?

Olof Palme, både for viljen hans til å stå opp mot USA, og for viljen til å stå opp mot kapitalkreftene. Han var en av de siste sosialdemokratiske lederne til å gjøre det, og også en av de siste som hadde den politiske viljen til å utfordre pengemakten for å styrke demokratiet.

Hvor føler du at du er mest i utakt med eget parti?

– ​Jeg har vært uenig med dem i Rødt som vil liberalisere rus-politikken. Men nå vant den fløyen på landsmøtet, Rødt er for å avkriminalisere. Som partileder er det min jobb å fremme den ­politikken, og jeg ser jo også ­argumentene for avkriminaliseringslinja.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter