Nyheter

I Israel går sexanklaget statsråd ut og korrupsjonsdømt inn

I Israel måtte innenriksminister Silvan Shalom gå etter anklager om seksuell trakassering. Etterfølgeren har sittet to år i fengsel for korrupsjon.

Shalom (57) trakk seg fra posten som innenriksminister og visestatsminister like før jul, etter anklager fra flere kvinner om uanstendig oppførsel og forsøkt på å presse dem til sex. Dermed mistet statsminister Benjamin Netanyahu en av sine mest erfarne ministre og partifeller. Inn kommer i stedet en tidligere dømt, sterkt høyreorientert statsråd.

SE BILDER: Slik bor ulovlige, israelske nybyggere

Ferdig med all politikk

Shalom hevder seg uskyldig, men har trukket seg fra nasjonalforsamlingen og alle andre politisk verv. Søndag ble erfarne Aryeh Deri utpekt som Shaloms etterfølger i innenriksministerstolen.

Deri leder det ultraortodokse Shas-partiet. Han ble i mars i fjor økonomiminister for Negev og Galilea, men måtte i november gå etter uenighet med Netanyahu. Han har også tidligere vært innenriksminister, fra 1988 til 1993.

LES MER: – Utviklingen i Polen minner om et kupp

Korrupsjonsdømt

Deri ble i 2000 dømt til tre års fengsel for å ha tatt imot bestikkelser på rundt 1,4 millioner kroner, men slapp ut etter to år på grunn av god oppførsel. Han fikk også sju års forbud mot å inneha offentlige verv.

Netanyahu og Likud er helt avhengig av Deri og det ultraortodokse Shas-partiet i koalisjonsregjeringen, som bare har flertall på ett sete i nasjonalforsamlingen Knesset.

Ifølge generaladvokat Yehuda Weinstein er det ikke noe juridisk i veien for å innsette den korrupsjonsdømte Deri som statsråd, men det er «på grensen til hva som er passende».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Politiske skandaler

Skandalene rundt Shalom og Deri er bare to blant mange i israelsk politikk:

• Tidligere statsminister Ehud Olmert (Likud/Kadima) ble i fjor ble dømt til seks års fengsel for bestikkelser i forbindelse med bygging av et stort boligkompleks i Jerusalem, da han var ordfører i byen mellom 1992 og 2003. Før jul reduserte Israels høyesterett dommen til 18 måneder.

• Olmerts allierte Haim Ramon (Likud/Kadima) fikk en liten dom etter at han i mars 2007 ble dømt for å ha kysset en kvinnelig soldat mot hennes vilje, men kom tilbake som visestatsminister under Olmert.

• President Moshe Katsav ble i juni 2007 tvunget til å trekke seg etter anklager om voldtekt og seksuell trakassering. Han ble dømt til sju års fengsel for å ha voldtatt en medarbeider da han var minister på slutten av 1990-tallet, og startet soningen i desember 2011.

• I 2009 ble tidligere finansminister Avraham Hirchson (Likud/Kadima) dømt til fem års fengsel for tyveri, bedrageri og andre lovbrudd da han var fagforeningsleder. Han slapp ut etter tre års soning.

• I 2009 ble tidligere velferds- og helseminister Shlomo Benizri (Shas) dømt for å ha tatt imot bestikkelser da han var statsråd. Han sonet to og et halvt år av dommen på fire års fengsel.

• I 2008 fikk tidligere statsminister Ariel Sharons sønn Omri Sharon (Likud/Kadima) en kort fengselsdom for å ha brutt regler om partifinansiering.

• I 2005 ble den tidligere statsråden Gonen Segev (Shas) dømt til fem års fengsel etter forsøk på å smugle 30.000 ecstasytabletter fra Nederland til Israel. Han ble satt fri i 2007.

• Tidligere Knesset-representant Yair Levy (Shas) ble i 1993 dømt til fem års fengsel for underslag.

• I 2008 ble Knesset-medlemmet Naomi Blumenthal (Likud) idømt 8 måneders fengsel for å forhindre rettens arbeid og for bestikkelser. Hun måtte også betale en bot.

• Det tidligere Knesset-medlemmet Ofer Hugi (Shas) fikk i 2006 to års fengsel for blant annet forfalsning og svindel.

• Tidligere minister og nær Netanyahu-rådgiver, Tzachi Hanegbi (Likud), ble i 2010 frikjent for anklager om valgjuks, men dømt for mened. Han fratrådte Knesset, men er siden kommet tilbake både i nasjonalforsamling og regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter