Nyheter

‘Høyre taper på Listhaug-debatt’

Torsdag ble Listhaug tvunget til å beklage innlegget på Facebook. Valgforsker Johannes Bergh mener at Høyre kan gå ut som den store taperen.

– De som kommer negativt ut av debatten er Høyre. Det er mulig at flere nå setter spørsmålstegn ved Erna Solbergs lederskap i denne saken, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

Det kokte på Stortinget i går da Stortinget skulle drøfte Listhaugs omstridte innlegg på Facebook, der hun anklaget Arbeiderpartiet (Ap) for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Listhaug fikk sterk kritikk fra opposisjonspartiene Senterpartiet (Sp), Ap, Kristelig Folkeparti (KrF), Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne (MDG), som fremmet et såkalt daddelvedtak – den sterkeste formen for kritikk etter mistillit.

LES MER: Støre har KrF ute i ventehallen

Negativt for Høyre

Senterpartiets Marit Arnstad, var i sitt innlegg sterkt kritisk til at «statsråder sier én ting i Stortinget og en annen ting i offentligheten» og fulgte opp med å kalle dobbeltkommunikasjonen for «Solbergsk parlamentarisme». Valgforskeren er enig med Arnstads påstand:

– Det er helt sant at Frp har hatt en fri stilling i regjeringen til å komme med sine egne utspill og fronte egen politikk som avviker fra regjeringens politikk. Det er sant at dette er noe som kjennetegner denne regjeringen, til forskjell fra hvordan SV opptrådte.

I 2005, under SVs første periode i regjering, demonstrerte partiets medlemmer utenfor Stortinget mot regjeringens politikk. Til forskjell fra Frp nå, mener Berg at SV i hovedsak var mer tilbakeholden med å fronte sin egen politikk da de satt i regjering.

Berg mener at Frps frie stilling i regjeringen kan slå negativt ut for Høyre.

– Jeg tror Høyres velgere vil reagere negativt, eller se på det som uheldig. Mange vil nok være uenig med Sylvi Listhaugs utspill, sier han.

Tvunget til å beklage

Da Listhaug fikk slippe til på talerstolen, sa hun blant annet:

– Det var aldri, aldri i mine tanker at dette kunne kobles til den grusomme massakren som var på Utøya som rammet så mange uskyldige mennesker, og det norske demokratiet. Det er hverken min hensikt å såre noen, og det håper jeg virkelig å bli trodd på.

Opposisjonen reagerte sterkt på besvarelsen, og senere gikk Listhaug opp på podiet på nytt:

– Alle har ikke opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden.

LES MER: Listhaugs tøffe tone rammer Høyre

Ikke lenger tillit

Tirsdag fremmet partiet Rødt et mistillitsforslag mot justisministeren. Forslaget vil bli behandlet i Stortinget den 20. mars. Partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, har uttalt at Ap vil stemme for mistillitsforslaget.

Valgforsker Johannes Bergh mener det ikke er en selvfølge at Ap vinner velgere på saken.

Det er ikke en selvfølge at Ap kommer bra ut av det. Med tanke på historien har de ikke kommet godt ut av tidligere debatter med Listhaug om innvandringspolitikk. Ap genererer sympati i befolkningen, men når det er debatt rundt innvandring så tjener Frp på det.

– Ser vi omrisset av større avstand mellom opposisjonspartiene og posisjonspartiene?

– I Norge har det lenge vært en polarisert debatt knyttet til innvandring. Men det som skjer nå er at avstanden mellom Frp og opposisjonspartiene blir større. KrF markerte en tydelig avstand til Frp, som ikke er gunstig for regjeringen.

Han mener det derfor er viktig for Solberg å opprettholde et bra forhold til vippepartiet KrF.

LES MER: Hareide: Større avstand til Frp

Hinder for regjeringen

Bergh sier at Listhaug lenge har hatt en strategi om å balansere helt på grensen av hva som er akseptabelt å si.

– Dette er et eksempel på en sak hvor Listhaug har gått for langt og kommet med utspill som går over grensen. Den strategien har en risiko ved seg og kan skape problemer. Denne gangen slo det tilbake mot Listhaug.

Den innvandringskritiske tenketanken Human Rights Service (HRS), som lenge har vært positive til Listhaugs innvandringskritiske utspill, publiserte onsdag en artikkel der de spurte om Listhaugs «'suksess' begynner å ligne en bremsekloss for regjeringen» – og spør «om vi nå aner konturene av en regjeringskrise». Bergh mener HRS har et poeng:

– Listhaug tar veldig mye plass i norsk politikk og tar blant annet oppmerksomheten bort fra Frps leder Siv Jensen og andre regjeringsmedlemmer. Det kan være en utfordring når Listhaug ikke er på linje med resten av regjeringen.

Han tror likevel at Frp for øyeblikket ser på Listhaug som et viktig kort inn mot valgkampen. Og at partiet derfor ikke vil legge bånd på Listhaug eller få henne ut av regjeringen.

– I Venstre var avgjørelsen om å gå inn i regjering omstridt, og flere av Venstres medlemmer har reagert med vantro på Listhaugs innlegg. Angrer de nå på alliansen?

– Venstre har markert tydelig avstand til Listhaug i denne saken. I innvandrings- og integreringspolitikken står hun for motsatt syn enn Venstre.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter