Nyheter

Hareide: Større avstand til Frp

Knut Arild Hareide fastslår at Sylvi Listhaugs terror-utspill har forsterket avstanden til Frp. Hennes «ikke-svar» om kirkeasyl provoserer dessuten sterkt på grasrota i partiet.

Ikke bare var Hareide tidlig ute med å refse Listhaugs facebook-tekst om at Ap setter terroristenes rettigheter høyere enn nasjonens interesser. I sosiale medier har tillitsfolk i partiet reagert sterkt på Listhaugs påstand.

– Hva gjør denne saken med forholdet til KrF?

– Listhaug skaper med dette
 en avstand til kjerneverdier i KrF. Det er ikke tvil om at veldig mange KrF-ere har reagert negativt på utspillet hennes, svarer KrF-lederen.

– En ting er det politiske innholdet. Det må man kunne diskutere. Men måten dette skjer på er en forsøpling av debatten. Utspillet er med på å forsterke den avstanden det er mellom KrF og Frp, både i realpolitikk, men også i måten å opptre politisk på, sier Hareide.

LES OGSÅ: Nye KrF-fylkesledere levner lite kjærlighet til Frp

Harme

Bakgrunnen for Listhaugs «salve» på Facebook var en komitéavklaring i Stortinget, der Høyre/Frp ikke fikk flertall for å la Justisdepartementet kunne frata norske fremmedkrigere passet uten å gå om domstolen. Torsdag blir det oppgjør om temaet i en egen stortingsdebatt.

KrF-lederen vil ikke uttale seg om Listhaug-utspillets konsekvenser for KrFs samarbeidsdebatt. Den runden skal partiet ta etter en egen strategiprosess som nå pågår.

Men fra tillitsfolk og inn til partiapparatet er reaksjonene sterke. KrF-profiler er ikke bare harme på Listhaug, men også statsministerens håndtering. Opplevelsen er at Erna Solberg ikke har irettesatt Frp-statsråden tydelig nok.

«Over streken»

I kjølvannet av Listhaugs tekst skrev eksempelvis stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold på Facebook at det var «utrolig at landets statsminister» ikke tok avstand fra Listhaugs angrep på Ap, at det virker som om Listhaug har «fått et frikort» av statsministeren.

Kommentarene til innlegget speiler sterke reaksjoner fra sentrumsorienterte KrF-ere: Regjeringen «svekkes for hvert Listhaugutspill over streken», «så glad for at vi ikke er en del av regjeringen» og «vi må ta affære og fjerne regjeringen».

Overfor Vårt Land trekker Hareide selv frem at tilbakemeldingene fra KrF-grasrota etter Listhaug-utspillet støtter opp om partiets nye uavhengighet:

– Tilbakemeldingene understreker at KrF gjorde et rett valg i fjor høst. Vi er ikke noe støtte­parti for regjeringen – og vi er ikke noen støtte for Listhaug. Dette gjør denne typen saker enklere for KrF å markere avstand til enn i forrige periode, påpeker Hareide.

LES OGSÅ: Oslo Høyre sier ja til surrogati

Kollisjoner

KrF-irritasjonen mot Listhaug kommer på toppen av en annen sak: Politiaksjonen mot kirkeasylanter på Fitjar. For Hareide er dette en svært betydelig sak som skaper økt avstand til Frp og Listhaug.

– Denne handler ikke om ordbruk, men er en reell, politisk sak som øker avstand. Der er det kollisjoner mellom oss og Listhaug. Hun vil ikke rydde opp og vi har ikke fått svar i saken, sier
Hareide.

I et skriftlig spørsmål kort etter politiaksjonen ba nemlig KrFs stortingsrepresentant Torhild Bransdal om svar fra Listhaug om politiaksjonen var i tråd med regjeringens retningslinjer for kirkeasyl, samt hva som skal regnes som et kirkebygg. Men Listhaug så ikke «behov for en videre klargjøring».

LES OGSÅ: Listhaugs tøffe tone rammer Høyre

«Totalt uprinsipielt»

– Det problematiske er fortsatt at Politiets utlendingsenhet (PU) i denne saken har fått definere hva som er et kirkebygg. Men dette er ikke deres kjernekompetanse. Derfor burde dette vært tydeliggjort fra Listhaug, sier Hareide.

– For PU godkjenner kirkebygg som er statskirke. Men pinsevenner og frikirker aksepteres ikke på samme måte. Dette er totalt uprinsipielt. Kirkebygg kan ikke klassifiseres som A, B og C-bygg. Regjeringen har en oppryddingsjobb. Listhaug vil ikke – samtidig som hun har støttet PU. Det er problematisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter