Nyheter

Støre har KrF ute i ventehallen

SV og Sp erklæres som Aps fremste samarbeidspartier, men Jonas Gahr Støre nekter for å ha skrotet invitasjonen til KrF fra før valget. Forholdet til Erna Solberg er på frysepunktet.

I sin første landsstyretale etter oppstyret om Giske-saken, staket en selvkritisk Støre ut ny kurs. I en uttalelse om samarbeid forsterker landsstyret forankringen som «et parti på venstresiden i norsk politikk».

– De klareste samarbeidspartnerne er SV og Sp. Jeg ønsker å finne løsninger med andre partier. Der er KrF spesielt interessant, fordi de nå har definert seg som et av opposisjonspartiene. I Stortinget har vi vist at vi har funnet gode løsninger med dem, forklarte Støre på en pressekonferanse.

Men i forkant hadde Aps uttalelse om SV og Sp alt blitt ett tema. Før valget hadde nemlig spekulasjoner om mulig regjeringssamarbeid med KrF skapt hyppige overskrifter. Nå, derimot, var KrFs navn ikke nevnt.

LES OGSÅ: Nye KrF-fylkesledere levner lite kjærlighet til Frp

KrF ikke nevnt

Våren 2017 var SV ute – også av Støres egen landsstyretale. I denne talen appellerte Støre avslutningsvis om å skape et Norge «der Arbeiderpartiet og sentrum tar ansvar sammen».

Etter Aps valgnederlag fikk Ap-ledelsen pepper fra røde deler av fagbevegelsen. Det smalt påstander om at nettopp Venstre- og KrF-flørtingen og ikke-sosialistisk flørt hadde bidratt til Aps valgfall.

I den nye uttalelsen skal Ap prioritere tydelig: «Søke et nært samarbeid» med SV og Sp – samt søke flertall «med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag».

På pressespørsmål om hvorfor KrF ikke lenger er nevnt spesielt, svarte Støre:

– I dette Stortinget er et tettere samarbeid med SV og Sp veldig avklart og naturlig. Og så ser jeg vi får flere muligheter til å finne løsninger med KrF, som vi jo alt har vist i praksis.

LES BERIT AALBORG: «Støre tok et kraftig oppgjør med Solberg» 

Like sterk invitt

Støre gjentok begrunnelsen fra før valget: Om man skal lage grunnlag for nye flertall som kan utfordre høyrepopulismen i Norge, så må sosialdemokratiet «være åpne for å finne løsninger mot sentrum».

På spørsmål fra Vårt Land om invitasjonen til KrF fremstår som like sterk som før valget, sa Ap-lederen:

– Jeg har ikke endret invitasjonen som handler om samarbeid på grunnlag av politikk. Men det er ikke klokt og sympatisk å mene hva andre partier skal mene om deg. KrF får finne sin vei ut fra den fremdriften de selv legger opp til. Jeg har respekt for KrF – og at det som motiverer dem er innholdet og verdigrunnlaget for politikken.

LES OGSÅ: Oslo Høyre sier ja til surrogati

SVs dør åpen

Støre fremhevet reaksjonen som Knut Arild Hareide har kommet med om Sylvi Listhaugs harde utfall om Ap og terroristers rettigheter.

– Det er et uttrykk for at vi her har et fellesskap i synet på grunnleggende verdier, som det er verdt å bygge videre på, sa Støre om KrF-lederen.

SVs leder Audun Lysbakken mante i et større intervju i lørdagens Klassekampen til bredt samarbeid på venstresiden. I motsetning til kritikerne på venstresiden i fagbevegelsen, ga Lysbakken klart uttrykk for at han ikke ville utelukke KrF:

– Vi har aldri fridd til KrF, men vi har heller aldri stengt noen dører til dem. Det ville være en underlig ting å gjøre når man sier at det er politikken som avgjør, sa han til avisen.

LES OGSÅ: Listhaugs tøffe tone rammer Høyre

Iskaldt

I talen til landsstyret fikk Støre sterk applaus for sitt iskalde oppgjør med statsminister Erna Solberg. I følge Støre har samboerskapet med Frp tatt Høyre til «uanstendighetens utmarker», siden Solberg ikke strekker opp Sylvi Listhaug etter utfallene mot Ap om terrorisme på Facebook.

Men mye av talen var også et oppgjør med Ap selv. Partiet strever med å være «vanlige folks verktøy».

– Så sannheten, dere, er at vi ikke har kommet nær nok folk de siste årene. Det er alvorlig for et folkeparti som Ap, sa Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter