Nyheter

Røde KrF-ere kan starte nytt parti

Røde KrF-ere har seriøse diskusjoner om å starte et nytt parti dersom regjeringsforhandlingene med Frp lykkes.

– Jeg har vært aktiv i KrF i 30 år og håper partiet fortsatt skal være plattformen for mitt ­politiske engasjement. Men dersom forhandlingene kommer i mål og KrF går i regjering med Frp, er jeg i tvil om KrF kan være en slik plattform, sier Tore ­Christiansen, lokalpolitiker for KrF i Nordland og tidligere ­ansatt i stortingsgruppa.

Vårt Land har vært i kontakt med flere KrF-profiler som bekrefter at det blant røde KrF-ere er seriøse diskusjoner om å starte et nytt parti dersom forhandlingene med regjeringen lykkes og KrF skal sitte rundt kongens bord med Frp. Disse diskusjonene går blant annet på lukkede Facebook-grupper. Det var Dagens Næringsliv som først meldte om saken.

Ser på muligheten

– Jeg synes situasjonen er veldig vanskelig. Men i stedet for å sette meg ned og vente på hva som skjer, ser jeg hvilke muligheter som finnes. Da er det å starte et nytt parti veldig nærliggende, sier Christiansen

Han understreker at han egentlig håper at regjeringsforhandlingene mislykkes og at det dermed blir unødvendig å starte opp et nytt parti. Ifølge Christiansen er det flere med ham som er inne på tanken om et nytt parti, men som er avventende og holder en lav profil inntil man ser resultatet av de kommende regjeringsforhandlingene.

– Det er usikkert hva som vil skje dersom man går i regjering med Frp, men det blir i hvert fall noen som kommer til å sette seg ned for å finne ut om det er grunnlag for et nytt parti, sier Christiansen.

LES MER: Rød skepsis til Ropstad

Usikre på fremtiden

De fleste røde KrF-profilene Vårt Land har vært i kontakt med bekrefter at det går diskusjoner om å starte et nytt parti. Det er imidlertid ikke alle som vil la seg intervjue eller si hva de mener om saken.

– Jeg har registrert at det har vært luftet tanker om sånt, men det har ikke vært veldig konkret. Jeg forstår at folk er frustrerte og lurer på hva de skal gjøre. Selv er jeg usikker på hvordan jeg skal forholde meg til det, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug.

Hun understreker at hun inderlig håper at man skal klare å holde partiet samlet.

Også sentralstyremedlem Hilde Ekeberg bekrefter at dette er en debatt internt:

– Jeg har sett og hørt og nevnt det som et alternativ, men jeg opplever at de fleste er veldig avventende, sier Ekeberg som understreker at hun først vil vurdere sin fremtid i KrF når man eventuelt sitter i regjering med Frp.

LES MER: KrF jakter på penger i samarbeidsløpet

Negative

KrF-profil Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane mener det vil bli vanskelig å realisere ideen om et nytt parti.

– Man må ta på alvor at det i KrF er mange som er veldig skuffa, og at det for mange ligger langt unna deres engasjement å skulle gå i regjering med Frp. Men det er veldig vanskelig å opprette et nytt parti, og jeg frykter det kan bli en tap-tap-situasjon, sier Brosvik som er gruppeleder i fylkestinget.

Hun understreker at det for henne er uaktuelt å gå ut av KrF.

– Jeg kommer til å fortsette og vil fortsette å slåss for innflytelse for at dette fortsatt skal være et sentrumsparti og ikke på noen måte bli et parti som drar alt mot ytre høyre, sier Brosvik.

Også Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim, står på samme linje som Brosvik.

– Jeg synes det er vanskelig å starte oppe et nytt parti. Det høres ut som en veldig krevende prosess. Jeg tror ikke grunnlaget er stort nok for å få til et bredt, nasjonalt folkeparti, dessverre. Jeg tenker at en alternativ strategi er å fortsette påvirkning av KrF fra innsiden. Det vil komme nye tog, og det er landsmøter med jevne mellomrom, sier Lykke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter