Nyheter

Ropstad snur om aborttall

Kjell Ingolf Ropstad går tilbake på forventningen om at aborttallene skal ned ved endring av abortlovens paragraf 2C.

«En historisk mulighet» – det kalte nestleder Kjell Ingolf 
Ropstad Høyres åpning for å ­endre abortlovens paragraf 2C dersom KrF går inn i den borgerlige regjeringen.

Dette ble kronargumentet til blå side i kampen om KrFs veivalg.

Tre dager etter KrFs landsmøtevedtak sa Ropstad til NRK at han forventet at flere ville få nei i abortnemndene som følge av en lovendring. Kort sagt: Aborttallene ville gå ned.

– Det er KrFs utgangspunkt, sa KrFs forhandlingsleder.

LES MER: Derfor møtte Solberg et sjeldent abortraid

Moderering

I går gikk derimot Ropstad tilbake på dette:

– Jeg forventer ikke en nedgang i antall senaborter fra et år til et annet, men fjerning av paragraf 2C vil sammen med positive tiltak for barna og familiene kunne virke holdningsskapende over tid, sa han til Dagbladet.

Årsaken: Han hadde misforstått statistikken. Ropstad forklarer til avisen at han trodde tallene viste at mange får innvilget senabort kun på grunn av avvik som leppe/gane-spalte eller klumpfot. Det viste seg å være feil.

KrF-nestlederen avviser derimot overfor Vårt Land at han nå har gjort en snuoperasjon, selv om han vedgår at en lovendring ikke vil «gi en reduksjon i aborttallene i seg selv».

– Med vårt forslag vil ikke egenskaper alene, men kvinnens vurdering av om hun klarer å bære fram et barn med de avdekkede egenskapene være avgjørende, skriver Ropstad i en e-post.

Han sier han i intervjuet med NRK tok forbehold om at han baserte seg på historier fra jordmødre.

LES MER: SV svarer på abortdebatten med pleietiltak

Solbergs linje

Dermed synes Ropstad å nærme seg Erna Solbergs linje. Høyre-lederen har sagt at det er signaleffekten av paragraf 2C, ikke adgangen til slike senaborter, som hun åpner for å endre.

– Legger du deg på Solbergs linje nå, Ropstad?

– Dette er ikke symbolpolitikk for KrF. Vi tror fjerning av 2C vil kunne virke holdningsskapende over tid og bidra til å redusere abortpresset vi hører mange erfarer når det er risiko for at de bærer på et barn med en diagnose, svarer han.

Både Ropstad og Solberg mener paragrafen er diskriminerende, fordi den gjør Downs syndrom til en «alvorlig sykdom» og selvstendig grunnlag for senabort.

Ropstad får støtte fra Høyres nestleder, Bent Høie:

– Jeg opplever ikke at det har vært en så stor endring som det femstilles som i pressen. Jeg oppfatter at KrF hele veien har vært opptatt av det diskriminerende elementet i loven.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er derimot lite imponert:

– KrFs egne tillitsvalgte må selv vurdere opp mot hva han har sagt tidligere. Jeg mener dette i beste fall vitner om en lemfeldig omgang med detaljene i et så alvorlig spørsmål.

Fortsatt «historisk»

På spørsmål om han fortsatt mener KrF har en «historisk mulighet», svarer Ropstad:

– Jeg har snakket om en historisk mulighet, fordi abortloven ikke har blitt justert på 40 år. Det til tross at teknologien gir oss stadig mer kunnskap om barna, og dermed større etiske dilemma.

– Hvorfor la du så stor vekt på denne saken i kampen om KrFs veivalg når det ikke er flertall for det i Stortinget og en lovendring høyst sannsynlig vil bli reversert straks KrF er ute av regjering igjen?

– Diskriminerer

– KrF vil fjerne abortlovens paragraf 2C, fordi vi mener den diskriminerer personer med en diagnose eller annerledeshet. Dersom andre partier mener det er riktig at disse barna skal ha et svakere rettsvern og vil endre loven igjen, så skal vi selvsagt kjempe mot det, svarer Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter