Kirke

Her kjemper kirken for at fangene skal få bli i bygda

Fengslet i Fyresdal skal legges ned, men kirken og bygdefolket er blitt så glade i de innsatte at de i kveld arrangerer en fakkelmarkering foran fengselet.

I Statsbudsjettet står det at Arendal fengsel avdeling i Kleivgrend i Fyresdal skal legges ned i mars neste år. Begrunnelsen er at et nytt fengsel i Froland med plass til 198 innsatte skal prioriteres. Meldingen om at det lille åpne fengselet med 28 innsatte ikke lenger skal være en del av bygda i Vest Telemark, ble mottatt med sorg og skuffelse av flere i bygda.

– Vi trenger slike åpne soningssteder, som er basert på tillit. Det er mennesket som er den store verdien, også i et fengsel. Klart kirken må engasjere seg i dette, sier prostidiakon i Vest Telemark, Eilev Erikstein.

Gode relasjoner

Det er ikke de alvorligste forbrytelsene fangene fra Sørlandet, Agder og Rogaland har begått. Likevel er de dømt til fengsel. Ikke sjelden er det også en rusproblematikk inni bildet. Gjennom månedlig besøkstjeneste i fengselet, pilegrimsvandringer med de innsatte fra Fyresdal til Røldal, og gudstjenester hvor innsatte og ansatte ved fengselet blir invitert, har prostidiakonen sett hvordan bygdas innbyggere og de innsatte kan bety noe for hverandre.

– På et lite sted som Fyresdal er vi avhengige av gode relasjoner. Selv har jeg erfart at dette er den kjæreste delen av jobben min som diakon.

LES MER: Åpner drop in-søndagsskole

Klapp på skulderen

Kirkens engasjement for de innsatte i Fyresdal startet allerede i 1986. I mange år har Eilev Erikstein hatt ansvaret for arbeidet. Stadig får han påminnelser om at et slikt arbeid er viktig: I Matteus kapittel 25 står det at fengselsbesøk er en av de diakonale gjerningene Jesus utfordrer oss til å gjøre. I bygda han er diakon i, har han sett at folk tar utfordringen med et smil om munnen. Under besøkstjenesten tar folk med seg nybakte kaker.

– En innsatt uttalte etter å ha satt til livs kakestykket at «man kan bli religiøs av mindre». Dette er diakoniarbeid av beste sort, spør du meg, sier Erikstein.

Erikstein er ikke i tvil om at bygdefolket og kirken betyr noe for de innsatte.

– Denne gruppen mennesker har ofte få som taler deres sak. Et klapp på skulderen, noen som seier at de har troen på dem, er gjerne nok.

LES MER: Professor mener kristne migranter har blitt oversett

Ærlig

Ragnhild Berge er en av de som har fast besøkstjeneste i fengselet. I 25 år har hun besøkt innsatte ved fangeleiren i Kleivgrend nesten månedlig.

– Det er fine opplevelser som gir mening: for meg og forhåpentligvis også for de jeg treffer. Vi snakker om både alvorlige og mindre alvorlige ting. Det er mye latter også. Etter slike besøk reflekterer jeg alltid over livet, og hvor små marginer det er: Helt vanlige mennesker kan fort komme feil ut.

69-åringen fra Fyresdal er selv et barn av hippietiden: Hun forteller at hun en periode bodde i et kollektiv i Tyskland hvor hun prøvde hasj. Hun har jobbet i restaurantbransjen, og sett hvor fort alkoholen kan få makten over folk.

– Jeg har valgt å være ærlig i møte med de innsatte. Jeg har også fortalt dem om den gangen jeg kjørte i fylla. Det at jeg også jeg har feilet, og ikke prøver å legge skjul på det, setter folkene i leiren pris på, sier Ragnhild Berge.

Hun vet ikke om fakkeltogmarkeringen foran fengslet i kveld vil hjelpe. Hun håper det inderlig.

– Blir fengslet nedlagt, vil jeg savne alle de gode samtalene, håndtrykkene og klemmene.

LES MER: Ortodokse menigheter i Vest-Europa underlagt Moskva

Deler erfaring

Tredjeklassen på Kvitsund videregående internatskole i Kviteseid har også hatt besøk i fangeleiren i Fyresdal på timeplanen. Elevene har fått møte mennesker som deler en ofte helt annen livserfaring enn dem selv.

– Vi vil miste en viktig del av bygdefellesskapet hvis leiren i Kleivgrend legges ned. Nå tenner vi faklene og håper det beste, sier Eilev Erikstein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke