Nyheter

Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Etter splittelsen fra sine to nestledere snakker Knut Arild Hareide nå ut om dagene før et historisk ja til Ap. Partiet må nå fritt vurdere hvem som er «KrF-kapteinen».

Få intervjuer gjenstår etter en historisk dag som kan skape splittelse og dramatikk i KrF i lang tid fremover. Vårt Land treffer partileder Hareide i kveldingen fredag, etter to KrF-overraskelser på én dag.

Den ene:

– Tiden er inne. Skal vi få gjennomslag, er det nødvendig å vurdere Ap, var budskapet fra Hareide i landsstyretalen som nå er politisk historie.

Han overrasket sine egne med å være så tydelig om å krysse «sentrumsstreken» – og være den første KrF-lederen som rett frem anbefalte partiet å styre sammen med Ap.

LES OGSÅ: Plutselig var det to mot en – Hareide i mindretall i ledelsen

Svekket, Hareide?

Men så kom overraskelse nummer to: Hans to nestledere ville ikke være med på planen. De bryter med sin egen leder og velger heller Erna Solberg når alt avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

– To nestledere har tonet flagg og kan komme til å argumentere mot deg under landsmøtet. Da må vel hele Ap-prosjektet ditt være svekket?

– Det kan være ulike meninger også i ledelsen foran en slik beslutning. Da kan vi alle vise at vi kan være uenige om konklusjonen, mens vi er enige om det viktigste: Hva KrF står for. Om vi er uenige her, er vi enige om at KrF trenger en avklaring nå i høst.

LES OGSÅ: Anbefalte selv ekstraordinært landsmøte

Thriller på kammerset

Dette sier Hareide om et drama som alt er en politisk thriller, men som det nok tar tid før er blitt en historie der alle detaljer er på plass. Men de to dagene før KrF-lederens tale viste seg å være møtetunge mellom folkene i ledelsen. For alvoret dem i mellom var voldsomt – og hvordan skulle de sammen håndtere sjefens budskap?

Det handlet om planer som kunne gi statsminister Erna Solberg sparken.

– Du sa til pressen at du konkluderte i forrige uke. Men selve det politiske veivalget ditt må vel ha vært klart lenge før det?

– Ja, i forrige uke handlet det om hvor sterk anbefalingen min skulle være. Ikke hva innholdet var.

LES OGSÅ: Hareide anbefaler regjering med Ap og Sp

Tanker i enerom

– Når var selve argumentasjonen din for å velge Ap klar?

– Det jobbet jeg med over lengre tid, forklarer Hareide.

– Jeg opplyste at jeg hadde skrevet talen selv. Og det er sant. Nettopp det å skrive selv var viktig: Målet var at man skulle forstå at et valg faktisk måtte tas. Denne erkjennelsen modnet i meg selv også, fra litt før sommeren og frem til i dag. Vi måtte – uansett – ta et valg i høst.

Om å la SV få kontroll

Hareide og meningsfellene kan bli nedstemt under det ekstraordinære landsmøtet den første fredagen i november. Men de kan også vinne.

Da bærer det i så fall mot en form for regjeringsforsøk med Ap og Sp. Den gamle erkefienden SV får ikke være med, men er på vippen. SVs stemmer trengs i Stortinget.

– Får ikke SV da voldsom makt over KrF i regjering?

– I regjering vil vi ikke kompromisse med egne verdier. Men KrF satt i Bondevik 2-regjeringen, med støtte fra Fremskrittspartiet. Med SV vil det være en tilsvarende situasjon, men altså med et parti fra motsatt side. Situasjonen er uansett en annen enn å sitte sammen med SV i en regjering, svarer Hareide.

Han finner grunn til å tilføye: De kravene SV har flagget for å støtte en regjering, var jo ikke de verste om man sjekker med KrFs blikk.

– Blant annet ønsket jo SV en sterk økning av barnetrygden. For et sentrumsparti som KrF er det avgjørende viktig å lete etter en regjeringsmulighet med tyngde i sentrum. Nå er det nettopp dette alternativet jeg skisserer, dagens eneste med klar tyngde i sentrum.

LES OGSÅ: Slikt ble KrFs prosess kvalt av spill og støy – analyse

Sp med slapp lyst

Om KrF skal regjere sammen med Ap, trengs også et parti til på laget. Det er KrFs nærmeste verdivenn, Sp. Hareides tale til landsmøtet inneholdt en lang, lang hyllest til nettopp denne sentrumsvennen.

– Men leser man hva Sps leder sier like etterpå, så virker det ikke som om han har sterkt hastverk med å havne i regjering?

– Jeg forstår at han avventer situasjonen. For KrF må jo først ta en beslutning. Men når den er på plass, er jeg sikker på at også han blir begeistret igjen å få en regjering med et politisk tyngdepunkt i sentrum.

Snakket med Bondevik

I pressen spekuleres det ofte om hvor aktivt den tidligere statsministeren og eks-lederen Kjell Magne Bondevik er involvert som vaktmann for sentrumslinjen i KrF. Under mistillitsdramaet om Frp og Sylvi Listhaug rykket Bondevik ut til Stortingets vandrehall.

– Snakket du med Kjell Magne Bondevik i forkant av talen din?

– Jeg orienterte Kjell Magne etter at jeg hadde landet min beslutning, svarer Hareide og sier ikke mer enn det.

Større fare for splittelse?

Både før og etter fredagens landsstyremøte om politiske markeringssaker og samarbeid har ulike syn støtt sammen. På grasrota i sør og vest «koker» det. I fylkene med flest delegater er det ikke pop å vrake Høyre – og heller sette inn Ap.

– Faren for partisplittelse må da være større etter at talen din var så tydelig?

– Beslutningen her vil ikke føre til splittelse. Men, ja: Noe avskalling vil nok komme. Noen vil jo bli skuffet. Det er krevende for KrF å forbli der vi er nå også.

LES OGSÅ: KrF vedtok samarbeid med spredt klapping – uten å stemme

Sentrums-sorg

– Men tilhengere av den klassiske sentrumsposisjonen reagerer på fortellingen om at det haster så voldsomt? Kunne dere ikke utøvd dagens uavhengige posisjon mer effektivt?

– Det har jeg jo også pekt på som et alternativ. Men jeg tror slett ikke at veivalget frem mot neste stortingsvalg i 2021 blir ikke enklere om alt bare blir som nå.

– Hva gjør deg så sikker på at om dere bare velger Ap og Sp, så blir utbyttet av samarbeid bedre?

– Det er ikke tvil om at vi har fått til mange politiske løsninger med Frp og Høyre også. Men jeg er helt sikker på at vi får til mer med en regjering der det er større tyngde i sentrum enn den som i dag kan komme fra den andre kanten.

Over og ut som kaptein?

I intervjuer er ett spørsmål gjenganger: Må Hareide gå om han taper oppgjøret om KrFs fremtid?

– Du svarer at du vil ha en rolle i norsk politikk. Det er vel ikke en bekreftelse på at du fortsetter, samme hva?

– Jeg er innstilt på å gjøre en jobb for KrF. Jeg har ikke selv stilt spørsmål ved min egen rolle foran den anbefalingen jeg har gitt. Men det er alltid partiet som bestemmer hvem som skal være kaptein.. Det må jeg forholde meg til, svarer Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter