Nyheter

Lokal delegatkamp avgjør KrFs vei

Store delegasjoner av utsendinger fra KrFs mer konservative kjernefylker har nøkkelen til om Knut Arild Hareide får ja til å kaste Erna Solberg.

KrFs ekstraordinære landsmøte skal 2. november vedta om partiet skal gå inn Solberg-regjeringen eller gjøre et historisk linjeskifte: Søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

I praksis har utsendinger fra det lokale KrF makten over fremtiden til dagens blågrønne regjering. Nå bygger det opp til lokal kamp om hvem som skal være delegater under det kommende landsmøtet og om stemmegivningen deres skal bindes opp av vedtak «hjemmefra». Fløyene vil ventelig mobilisere landet rundt.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til KrF-dramaet

Stor jobb

Kampen om ja eller nei til Hareides maktvei starter i «det små»: For hvert lokallag skal velge sine utsendinger til fylkesårsmøtene. Det skjer de nærmeste to ukene.

Selv i et lite lokallag kan det bli styrkeprøver mellom de som ønsker KrF inn i Solberg-regjeringen eller alliere partiet med Ap. KrFs fylkesapparater jobbet i går med å finne datoer og lokaler til ekstraordinære årsmøter. Noen av dem kan bli avholdt bare få dager før selve landsmøtet som vil bli avviklet på Gardermoen.

– Det er en stor, organisatorisk jobb som nå venter partiet, sier fylkessekretær Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius i Agder KrF.

Dessuten må fordelingen av delegater fylkene imellom justeres etter dagens medlemstall og stemmetall ved forrige valg. Det er miksen av disse to faktorene som bestemmer hvor stor styrke hvert fylke har i landsmøtesalen.

– Det finregnes på delegatfordelingen nå. Den følger ikke samme mal som sist, opplyser KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset.

LES OGSÅ: Plutselig var det to mot en – Hareide i mindretall i ledelsen

Styrke i vest

Styrkeforholdet mellom fylkene vil likevel ikke bli helt ulikt forrige landsmøte, der det var 180 delegater. Fordelingen fra den gang viser at Sørlandet og Vestlandet vil være betydelig tyngre representert enn andre fylker. Disse har tradisjonelt hatt en tydelig ikke-sosialistisk forankring.

Under forrige landsmøte mønstret de to Agder-fylkene til sammen 16 delegater, mens eksempelvis Nordland, Buskerud og Oppland bare hadde fem hver.

Hordaland og Rogaland hadde den gang 26 delegater til sammen. Oslo hadde syv. Finnmark fire.

Sentrale muskler

I Vestlandsfylkene anser man seg fortsatt for underrepresentert – sammenlignet med fylker der KrF står svakt. Selv om et landsmøtevedtak i fjor justerte de tunge fylkene ytterligere opp, mener de at det er ubalanse. Men Rogaland ender nå opp med 17 delegater – mot 14 sist.

Om store kjernefylker tipper i favør av å ville gå inn i Solberg-regjeringen, antas de likefullt å romme mange støttespillere for Hareides linje. Derfor kan det bli tempererte oppgjør også der ikke-sosialistisk samarbeid står sterkt.

Spesielt om det samtidig blir gjort forsøk på å binde fylkesdelegasjonene. Det siste er ikke vanlig foran landsmøter i KrF.

LES OGSÅ: Hareide anbefaler regjering med Ap og Sp

Åpent løp

Det som ellers gjør KrFs kommende maktoppgjør til en thriller, er delegater fra landsstyre, sentralstyre, stortingsgruppen og sideorganisasjonene. Under forrige landsmøte hadde eksempelvis KrFU og KrF Kvinner 12 delegater hver. Sentralstyret alene teller 11. Dermed vil disse – i tillegg til landsstyret – utgjøre nær en fjerdedel av delegatene.

Kilder i begge leire opplyser til Vårt Land at styrkeforholdet under helgens landsmøte virket svært jevnt. De mener dette forteller om et fortsatt åpent løp frem til landsmøtet. Klassekampen meldte i går at KrFs sentralstyre er splittet.

Før avgjørelsesdagen på Gardermoen vil partiets landsstyre igjen møtes og lage en innstilling til vedtak. Der fylkeslag ønsker det, vil KrF-topper delta i møter på grasrota. Begge syn skal da være representert.

– Dette er et tilbud til fylkeslagene, sier kommunikasjonssjef Høvset.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter