Politikk

Hareide anbefalte selv ekstraordinært landsmøte

Knut Arild Hareide skal selv ha anbefalt at et ekstraordinært landsmøte får avgjøre KrFs sidevalg. Partilederen skal ha bestemt seg før gårsdagens landsstyremøte.

Det opplyser to kilder Vårt Land har pratet med.

Anbefalingen kom fra KrF-ledelsen som helhet, men det var Knut Arild Hareide som la den fram. Det gjorde han før debatten begynte om talen hans og prosessen videre i går ettermiddag.

KrF-lederen skal ha tatt beslutningen selv og bestemt seg for å anbefale ekstraordinært landsmøte lenge før gårsdagens landsstyremøte i KrF, ifølge den ene kilden, som dermed avviser at Hareide ble presset til dette.

LES OGSÅ: Hareide avslører opptakten til dramaet

Politisk drama

I går kom Knut Arild Hareide med en historisk anbefaling om å søke regjeringsmakt med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i sin tale til KrFs landsstyre. Etter planen skulle KrF egentlig gjøre sitt sidevalg på et landsstyremøte i november. Gårsdagens møte skulle være opptakten til samarbeidsdebatten.

Men da landsstyremøtet var over i går kveld, opplyste KrF-ledelsen at sidevalget skal avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. november for å sikre en god forankring i partiet.

Mange antok at dette var blitt presset fram av dem som var uenig i Hareides anbefaling og heller ville inn i Solberg-regjeringen. For allerede på vei inn til gårsdagens møte varslet KrF Kvinner-leder Ann Kathrine Skjørshammer (Oslo) at hun ville kreve at et ekstraordinært landsmøte skulle avgjøre sidevalget. Det samme tok parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan (Agder) til orde for etter Hareides tale.

LES OGSÅ: Splittet KrF-ledelse inn i landsmøte-oppgjør

Splittet landsstyre

KrF-ledelsen er splittet om sidevalget. Det samme er partiets landsstyre.

Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (Agder) og Olaug Bollestad (Rogaland) ønsker først å sondere med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

To kilder Vårt Land har vært i kontakt med, har forsøkt å telle opp de ulike landsstyremedlemmenes ståsted:

• Den ene anslår at 19 av 36 stemmeberettigede uttrykte støtte til Hareides anbefaling, enten i talene sine eller i samtale med andre landsstyremedlemmer. 16 syntes uenig med KrF-lederen. Kilden understreker at dette er en uformell vurdering.

• En annen kilde har gjort en opptelling som viser at landsstyret er delt helt på midten. Selv de som ikke sa noe er delt på midten i hvilken side de heller mot.

Etter det Vårt Land forstår kom debatten etter Hareides tale til å handle vel så mye om den videre prosessen som om anbefalingen hans.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk