Nyheter

Har siste ord om Venstre

Selv om Venstre sier ja til å regjere med de blåblå, kan Frp stenge døra om de misliker forhandlingsutfallet.

Et splittet Venstre spås vanskelig debatt når landsstyret i helgen avgjør om partiet skal gå videre fra sonderinger til regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Nettopp Frp vil ha et siste ord i den saken. Om Venstre slipper til og når innholdet i en eventuell regjeringsplattform er klar, skal Frps landsstyre «dømme» etter at forhandlingsløpet er omme.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

Kan vrake dem

Sentrale Frp-tillitsfolk poengterer overfor Vårt Land at landsstyret har full rett til å vrake Venstre – om innholdet i et blågrønt regjeringsprogram ikke er godt nok.

– Vi vil ha vår selvstendige vurdering av sluttresultatet. Og vi har anledning til å si nei også, sier Erlend Wiborg, Frp-representant fra Østfold.

– Så behandlingen i landsstyret er ingen sandpåstrøing?

– Nei. Vurderingen av et regjeringsprogram skal være reell. Vi har anledning til å si nei også. Frp gir ingen blankofullmakt til noen, enten det gjelder Venstre eller Høyre, svarer Wiborg.

LES OGSÅ: Distrikts-Venstre frykter Frp

Partiet dømmer

Selv om helgens landstyremøte i Venstre vil være avgjørende for hva som blir partiets samarbeidsvalg, er det stortingsgruppen som tar den formelle beslutningen.

I Frp ligger makten et annet sted. Partiets parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, poengterer at det er partiets øverste organ mellom landsmøtene – landsstyret – som har det siste ordet i denne typen saker. Stortingsgruppen som han leder, kobles ikke inn før den tid.

– Partiledelsen har fått fullmakt til å delta i samtalene – og partiets sentralstyre er referansegruppe. Men i denne typen spørsmål er det landsstyret vårt som tar stilling til det som er saken: Innholdet i regjeringsprogrammet.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny kurs.

Stoltheten lever

Representanter i Frps stortingsgruppe bekrefter overfor Vårt Land at det er delte meninger i gruppen om Venstre har noe i en regjering med Frp å gjøre. Enkelte mener at det politiske spennet er altfor stort.

Den motstanden var på plass lenge før enkelte Frp-ere ble provosert av Venstres syn på stortingsvara Carl I. Hagen i Nobelkomiteen.

Men fortsatt er det å sitte i regjering noe «man i Frp er svært stolte av» – og derfor har også fronter mot Venstre myknet etter stortingsvalget. Om Venstre havner innenfor regjeringen kan dette være en viktig nøkkel til også å holde et mer fristilt KrF nær det borgerlige prosjektet.

Valgresultatet har nemlig gitt Høyre og Frp trøbbel: De to har ikke lenger flertall med Venstre eller KrF alene. Om Frp skal få igjennom egen Frp-politikk, trengs det allianser.

LES OGSÅ: Her ligger det norske koranbeltet

I retur?

Men på grasrota oppleves deltakelse fra nettopp Venstre langt mer problematisk. Partikilder vedgår at det er en utfordring at fotfolk er mer kritiske. Den dimensjonen er noe er noe fylkestopper har i bagasjen når de eventuelt skal ta stilling til politikk som er forhandlet med Venstre.

Derfor skal en landsstyrebehandling være grundig:

– Sist Frp drøftet en regjeringsplattform, var det grundig debatt og fullt mulig å kritisere det man ikke var enige i. Vi har full anledning til å sende et utkast til plattform i retur – dersom det ikke er godt nok, sier Rogalands-representanten Roy Steffensen.

– Et mulig skeptisk Frp har altså reell mulighet til dette?

– Ja, eller partiet kan velge å fortsette som nå, med Høyre alene. Vi regner med at forhandlerne våre er velkjente med hva som er problemområder, men Frp skal likefullt ha sin selvstendige vurdering.

Venstres interne drøftinger er avskjermet fra pressen og utfallet vil ventelig være klart lørdag kveld eller søndag morgen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter