Nyheter

Håper de er ferdig med katolikk-etterforskning til jul

Fortsatt gjenstår det mye arbeid i etterforskingen av medlemsrotet i Den katolske kirke.

– Slik det ligger an nå, håper vi en eventuell tiltale kan foreligge før jul. Men det kommer an på hva som dukker opp i saken, og eventuelt hvilke andre saker som dukker opp, sier politiadvokat Kristine Rusdal i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Oslo katolske bispedømme (OKB), biskop Bernt Eidsvig og økonom Thuan Cong Pham er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

LES OGSÅ: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

Telefonkatalog-metoden

I fjor høst avslørte Dagbladet at OKB lette opp personer i telefonkatalogen med navn fra hovedsaklig katolske land, meldte dem inn, og søkte støtte for dem – også kalt «telefonkatalog-metoden».

LES OGSÅ: Biskopen ble advart av sine egne

Fylkesmannen i Oslo og Akershus mente praksisen var lovstridig og anmeldte OKB. Også en ansatt anmeldte forholdet. 26. februar tok Oslo-politiet ut siktelse og holdt razzia i bispedømmets lokaler og hjemme hos økonomen.

LES OGSÅ: Tromsø-katolikkene innrømmer feil – betaler tilbake 2,3 millioner

20 vitner i avhør

Til nå har Oslo-politiet avhørt om lag 20 vitner, i tillegg til de to siktede.

For tiden har Oslo-politiet én etterforsker som hovedsaklig arbeider med medlemsrotsaken. Fortsatt gjenstår det en del avhør, i tillegg er det en del beslag som må gjennomgås.

– Det er også mange beregninger som må gjøres, av hvor mye av støtten de har søkt om og fått, som er uberettiget, sier politiadvokat Rusdal.

LES OGSÅ: Halvparten av de spansktalende sa nei til å være medlemmer

Krever penger tilbakebetalt

Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever at OKB tilbakebetaler 40 millioner kroner de skal ha fått i uberettiget statstøtte. Men også 384 kommuner kan til sammen komme til å kreve om lag 40 millioner fra bispedømmet, dersom Fylkesmannens lovtolkning blir stående.

– Når saken om medlemsrotet blir avsluttet, venter vi å få tilbakebetalt penger fra Oslo katolske bispedømme som er mottatt i strid med regelverket, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), som selv er katolikk.

OKB, biskopen og økonomen nekter straffskyld. OKB vil også anke tilbakebetalingskravet fra fylkesmannen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter