Nyheter

Betaler tilbake millioner

Mens Oslo katolske bispedømme benekter at de har gjort noe ulovlig, vil katolikkene i Tromsø stift betale tilbake 2,3 tilskuddsmillioner.

– Tromsø stift er innstilt på å refundere en del av de mottatte tilskudd for 2011 og senere, melder biskop Berislav Grgic i et brev til Fylkesmannen i Troms.

Tromsø katolske stift, som dekker Finnmark, Troms og Nordland, mener de har mottatt 2.281.721 kroner for mye i statstilskudd for perioden 2011-2014.

– For Tromsø stift er det ønskelig å kunne avslutte saken omkring de offentlige tilskuddene, forklarer biskopen i Tromsø.

Brukte telfonregister

De tre katolske stiftene i Norge Oslo, Trondheim og Tromsø opererer med felles medlemsregister. Oslo katolske bispedømme (OKB) har erkjent bruk av «telefonkatalogmetoden» ved oppleting av nye medlemmer som kunne gi tilskudd fra stat og kommune.

Folk med eksempelvis spansk- og polskklingende navn ble identifisert i telefonregister og så ført inn i kirkens medlemsregister i den tro at det var snakk om katolske innvandrere som hadde slått seg ned i Norge. De som ble ført inn i registeret, ble ikke kontaktet før innmelding fant sted.

– Metoden ble brukt av fire personer i Oslo katolske bispedømme, og de benyttet den også for å finne katolikker i Nord-Norge, erkjenner biskop Grgic, før han legger til:

– Det kan med stor sikkerhet sies at ikke noen av prestene i dette stiftet har gått frem på denne måten.

LES OGSÅ: Registrert som katolikk gjennom sønnens fødselsmelding

For mange katlokker

Da Fylkesmannen i Oslo og Akershus i fjor høst krevde at OKB redegjorde for medlemsveksten, og hvor mange som reelt var tilskuddsberettigede, gikk også Tromsø stift gjennom sin del av medlemsregisteret. De fant ut at ved årsskiftet var det registrert 6.600 katolikker i stiftet, men at 700 ikke ønsket å være registrert som katolikker.

Etter en ny gjennomgang i april kom stiftet fram til at registeret ser slik ut for perioden 2011-2014:

• Bekreftede nye katolikker i registeret: 1.734.

• Avkreftede katolikker i registeret: 314.

• Uavklarte: 993.

Det er disse tallene som har fått Tromsø stift til å erkjenne at de har fått for mye utbetalt tilskudd fra stat og kommune de fire siste årene på grunn av feilregistrering.

– Konsekvensene er etisk sett så fremtredende at stiftet er innstilt på å refundere tilskudd for slike registreringer for 2011 og senere, melder biskop Grgic.

LES OGSÅ: Står på sitt

Annet utfall

I brevet til Fylkesmannen i Troms, som har tilsynsansvar for Tromsø stift, skriver biskopen at OKB «har et noe annet syn på saken» og med det mener Grgic striden mellom OKB og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Sistnevnte har anmeldt OKB til politiet for bedrageri av 50 millioner kroner. OKB på sin side avviser at det er snakk om bedrageri, og kaller «telefonkatalogmetoden» en uheldig praksis.

I og med at OKB-saken er langt fra avgjort ingen tiltale er tatt ut etter at biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen i bispedømmet ble siktet for grovt bedrageri legger Grgic inn følgende i brevet til Fylkesmannen:

– Skulle OKBs syn slå gjennom, ber vi om at tilbakeføring kan bli gjenstand for etterfølgende justering.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES MER OM MEDLEMSROTET HOS KATOLIKKENE

«Ikke ulovlig»

På en pressekonferanse i mars sa fungerende administrativ leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade dette:

– Bispedømmets oppfatning er at vi ikke har gjort noe ulovlig. Vi har ikke mottatt statsstøtte for flere medlemmer enn det vi reelt sett har.

OKB mener at et utdatert regelverk, lite hjelpsomme myndigheter og vegring blant katolikker mot å registrere seg er noen av forklaring på medlemsrotet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter