Nyheter

– Gjør det vanskelig for seg selv og andre

Bildet av Zeliha Acar som nekter å håndhilse på kronprinsen skaper et feil inntrykk av muslimer flest, ifølge to muslimske samfunnsdebattanter.

Bilde 1 av 3

– Bildene av Acar og kronprinsen gir inntrykket av at det å nekte å håndhilse er noe alle muslimer gjør. De som har møtt muslimer, vet at de fleste er avslappet til dette med håndhilsing, sier Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet i Norge.

I forrige uke skapte Zeliha Acar, ungdomskoordinator i Islamsk råd Norge, overskrifter da hun ikke håndhilste på kronprins Haakon under hans besøk til den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre.

«Det handlet om tro. Det er en religiøs praksis», forklarte Zeliha Acar til Vårt Land.

Moskeen har kommet med en offisiell beklagelse til kronprinsen. I beklagelsen sier de at de ikke var kjent med at en slik situasjon kunne oppstå.

LES MER: Snakker ut etter håndhilse-nekt

Lite utbredt

Ghozlan mener at den mye omtalte håndhilsenekten er med på å skape et feil inntrykk av unge muslimer.

– Jeg mener at det å nekte å hilse på noen av det motsatte kjønn er noe som blir stadig mindre utbredt, sier Ghozlan.

Hvor representativ er hendelsen for norske muslimer?

– I noen andre land og kulturer er denne praksisen vanlig, men da er alle partene kjent med det. Da blir det nesten aldri en kollisjon. I Norge er denne praksisen sjeldent brukt.

LES MER: 'Symbol på underkastelse'

Hemmer integrering

Håndhilsenekt står delvis i veien for integrering av muslimer i Norge, ifølge Ghozlan.

– De jeg kjenner som insisterer på å avstå fra å håndhilse, sliter med å tilpasse seg. De skaper vanskelige situasjoner for seg selv og andre. De kan miste jobben og de kan miste venner, sier Ghozlan.

Shoaib Sultan i Antirasistisk senter mener også at bildet kan påvirke integreringen av muslimer i Norge.

– På mange måter mener jeg dette er en ikke-debatt som blir løftet opp av noen som har interesse av at den reelle debatten om islamofobi og diskriminering ikke kommer opp. Sånn sett er jeg bekymret for at dette kan være noe som skaper ytterligere problemer med integreringen, sier Sultan.

LES MER: Lov å si opp den som nekter å håndhilse

– Innvandrerfiendtlig

Sultan er lei seg for at håndhilse-saken har fått mye oppmerksomhet når det ikke er lenge siden at Al-Noor-moskeen ble utsatt for et terrorangrep.

– I denne saken har man hoppet over noe bra, de gode reaksjonene på terrorangrepet både fra den muslimske og den ikke-muslimske befolkningen, for i stedet å si «her ser vi hvordan muslimene er problemet», sier Sultan.

Han mener at ytre høyre-krefter bruker saken til å sette en dagsorden.

– Slik kan de forfekte de innvandrerfiendtlige holdningene de har hatt i så lang tid, slår han fast.

Listhaug-bilde

På tirsdag publiserte Sylvi Listhaug (Frp) et bilde av seg selv i håndhilsen med partikollega Jon Helgheim. På bildet skriver Listhaug: «En påminnelse: I Norge håndhilser vi på hverandre. Det handler om respekt. Lik og del hvis du er enig». I skrivende stund er statusen delt over 1000 ganger på Facebook.

Shoaib Sultan beskriver bildet til Listhaug som et usmakelig PR-stunt.

– At dette bildet nå blir et valgkampstunt bare uker etter terrorangrepet sier sitt om fokuset fra Frp og kanskje litt om behovet for å spille ut «innvandringskortet». Det hele er bare trist, sier Sultan.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter