Nyheter

Gir håp om fred

Våpenhvile under helgens id-feiring kan være et steg på veien mot fred. – Det viktigste som har skjedd for fred siden konfliktens begynnelse i 2001, sier ekspert.

For første gang på Afghanistan-konfliktens 18 år har det i helgen har det vært våpenhvile mellom Taliban, afghanske myndigheter og amerikanske styrker. Våpenhvilen har vært samtidig som den muslimske høytiden id al-fitr (id), som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Feiring

Taliban-soldater gikk i helgen inn i myndighetskontrollerte områder og feiret id. Bilder av felles bønn, soldater fra begge sider som omfavnet hverandre, og glade folkemengder har vært et uvanlig syn fra det krigsherjede landet.

Meldingen om at Taliban ikke ønsket å fortsette våpenhvilen kom sent på våpenhvilens siste dag. Det kan ifølge Afghanistan Analysts Network indikere at avgjørelsen var omstridt internt i Taliban.

LES OGSÅ: – Taliban er på sitt sterkeste i Afghanistan

Misnøye

Ikke alle har vært like begeistret for den spesielle situasjonen som oppsto i helgen. I et lydklipp den engelske avisen The Guardian har fått tak i er nestlederen i Taliban, Mullah Yaqoob, misfornøyd med fraterniseringen. Taliban-styrker hadde ikke lov til å oppholde seg blant Afghanske soldater, og brøt vilkårene for våpenhvilen ved å feire id sammen med dem.

LES OGSÅ:

Potensielt vendepunkt

– Jeg ble ekstremt positivt overrasket da jeg så dette. Det er første gang Taliban har inngått en nasjonal våpenhvile, sier Arne Strand direktør ved Chr. Michelsens institutt (CMI) og ekspert på Afghanistan.

Strand fikk tidligere i år selv føle situasjonen i Afghanistan på kroppen, da han ble alvorlig skadd i et terrorangrep i Kabul. Han sier at våpenhvilen er det viktigste som har skjedd for fred i Afghanistan siden 2001.

– Jeg har håp om at dette legger press på begge parter for å finne en fredelig løsning, sier Arne Strand.

LES OGSÅ: Krig, konflikt og vald driv sju av ti heimvendte flyktningar på ny flukt i Afghanistan.

Folk ønsker mer

Strand forteller at det har enorm betydning at våpenhvilen var under feiringen av id. Id er den viktigste høytiden i Islam og kan sammenlignes med vår julefeiring, sier han.

– Våpenhvilen har blitt veldig godt mottatt i befolkningen. Folk har endelig kunnet feire id skikkelig, og det skaper et ønske om mer av det samme, mener Strand.

Han sier at det kommer til å øke presset sivilbefolkningen legger på både myndighetene og Taliban.

– Det kan være et vendepunkt fordi det gir folket tro på at det kan bli fred, og kan lede til et nødvendig press innenfra i både Taliban og hos myndighetene, sier Strand.

LES OGSÅ: Kristne i Pakistan rammes hardt

Overholdt av begge

Forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, sier våpenhvilen er noe av det mest interessante som har skjedd i Afghanistan på lang tid. Harpviken forteller at det ifølge afghanske myndigheter har vært 30.000 Taliban-tilknyttede soldater inne i byer som myndighetene kontrollerer.

– Etter 18 år der Taliban har latt våpnene tale, er dette veldig spennende, mener Harpviken.

LES OGSÅ: Behovet for nødhjelp øker i en verden med mange brennbare konflikter.

Fredsmarsj

Harpviken forteller at det er betydelig håp i dette, ettersom det kommer som et resultat av flere hendelser som peker i retning av mer dialog mellom partene i konflikten. Han peker på at det er viktig å se våpenhvilen i sammenhengen med to ting:

– For det første skisserte presidenten i Afghanistan, Ashraf Ghani, i januar langt på vei en fredsavtale med Taliban. Det seriøse fredsinitiativet fra presidenten har fått Taliban til å ta fredssamtalene alvorlig, sier han.

– Det andre er at det har vært en fredsmarsj med 65 aktivister, som har gått hundrevis av kilometer under slagord om fred. De kom fram til Kabul på søndag, og har fått mye oppmerksomhet i Afghanistan, avslutter han.

LES OGSÅ: – Sender soldatar utan politisk debatt

Normalen

Nå returnerer imidlertid situasjonen tilsynelatende foreløpig tilbake til normalen.

– Våre krigere kommer til å fortsette kampen mot de utenlandske inntrengerne og deres interne nikkedukker, sier talsperson for Taliban, Zabihullah Mujahid, til Al Jazeera.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter