Nyheter

Går mot skriftlig avstemning for Hareide

Nær samlet landsstyre støtter kompromisspakke fra partiledelsen og Hans Fredrik Grøvan.

Etter et fire timer langt møte torsdag, gikk ni av ti i landsstyret inn for et kompromiss om avstemningen på fredagens skjebnemøte:

• Partileder Knut Arild Hareide får skriftlig avstemning.

• Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan får sin stemmerekkefølge. Først kamp mellom rødt, blått og gult alternativ. De to som får flest stemmer går til finalen.

Kompromisspakken ble fremmet av en samlet partiledelse og parlamentarisk nestleder Grøvan, forteller KrF-nestleder Olaug Bollestad til Vårt Land.

LES OGSÅ: Eksperter: Sår vil gro sakte etter veivalget

Mindre sannsynlig med stemmebråk på landsmøtet

Mange fryktet bråk om avstemningsopplegget på torsdagens landsstyremøte og på selve landsmøtet.

På rød side håper man nemlig at KrF-lederen kan snu noen delegater før avstemningen. De fleste vurderer det som vanskeligere dersom delegater må skifte syn i åpent lende.

Onsdag gikk derfor ti blå KrF-topper, flere av dem i landsstyret, ut og krevde åpen avstemning. De frykter et rødt «kupp» og vondt blod i partiet dersom Hareide skulle vinne i en anonym avstemning.

Avstemningsopplegget kan fortsatt endres. Landsmøtet kan snu innstillingen fra landsstyret når forretningsorden behandles. Det ble på forhånd regnet som mer sannsynlig. Hareide anses å ha noe mer støtte i landsstyret enn i landsmøtet.

Etter torsdagens møte sa imidlertid Knut Arild Hareide til pressen at han håper å unngå et stort formaliaslag nå med en så unison innstilling fra landsstyret.

– Her gjorde partiledelsen og Hans Fredrik en fremragende jobb med å sy sammen en pakke. Jeg støttet forslaget, sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som vil til rød side.

Sentralstyremedlem Tove Welle Haugland sier derimot at hun «ikke vil se bort ifra at det vil komme forslag om åpen avstemning» når landsmøtet starter.

Er det mer sannsynlig med åpen avstemning der?

– For å si det sånn: Landsmøtet er helt annerledes sammensatt enn landsstyret. De pleier ikke å speile hverandre.

I landsmøtesalen er medlemsrike blå fylker sterkere representert.

ALF GJØSUND: «Dette valget vil KrF egentlig ikke ta»

Fornøyd, men pessimistisk Bekkevold

Taler dette til rød fordel, Bekkevold?

– Jeg er fornøyd med at det ble skriftlig avstemning, men usikker på om det er til fordel for den ene eller andre siden. Husk at det har vært en prosess i partiet der man tilkjennega sitt syn. Da skal det ganske mye til for å skifte side.

Det høres ut som at du er pessimist?

– Jeg er forberedt på at jeg må snakke til dere i morgen som en skuffet mann. Jeg mener Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad peker på gamle løsninger, som nå også kan innebære Frp. Jeg er redd det ikke ligger noe vekstpotensial i å gå den veien, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Vondt blod bak stemmekrangel i KrF

Overveldende flertall

Det var opprinnelig lagt opp til at landsmøtet først skulle stemme over hvorvidt partiet skulle gå i regjering eller bli værende i opposisjon. Deretter skulle man votere over man ville sondere regjeringssamarbeid til høyre eller venstre.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, som kjemper for at partiet skal forbli i opposisjon, sier anbefalingen er et kompromiss:

– Det ble vedtatt med over 90 prosent av stemmene i landsstyret, sier Grøvan.

– Men du ville hatt en større sjanse dersom man først ville stemt mellom rødt og blått, og deretter om man skulle gå inn i regjering?

– Ja, men det handler om hva det er realistisk å få gjennom.

Han mener sjansene for at partiet i morgen stemmer for å forbli i opposisjon, har styrket seg.

– Det er vel helt klart at om det hadde blitt lagt opp til det opprinnelige forslaget, så trenger vi ikke veldig mye fantasi for å vite hvordan den hadde endt. Så jeg erkjenner gjerne at dette styrker våre muligheter, uten at jeg vil overdrive det, sier Grøvan.

LES OGSÅ: Melder seg igjen hvis Hareide taper

Hvem tjener på det?

Hva blå side tjener på kompromisset og å godta skriftlig avstemning, er uklart.

Kartlegginger viser at de blå har fem flere delegater på sin side før landsmøtet.

Enkelte spekulerer i at de som den mest sannsynlige seierherren ønsker å sikre seg mot vonde følelser når de skal sondere mulighetene for å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Enkelte på rød side spør man seg hva Hans Fredrik Grøvans motivasjon er for å fremme et slikt kompromissforslag.

De frykter hans gule alternativ er en måte å sy KrF tettere sammen med borgerlig side på. De mener det var to mot én for blå side på fylkesårsmøtene han talte på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter