Kirke

Går i retning nytt prostiråd

Kirkerådet vedtok enstemmig en framdriftsplan for nytt «prostiråd». Biskop synes det er bra at arbeidet starter, men etterlyser at Bispemøtet kommer inn i prosessen tidlig.

I vedtaket fra fredagens møte i Kirkerådet heter det at rådet ikke konkluderer nå, men vil utrede et nytt organ på prostinivå. Målet er at Den norske kirke skal få én felles arbeidsgiver for både prester og andre ansatte i kirken.

Fra høsten skal kirkerådsdirektøren sette ned et utvalg som skal utrede en slik ordning. Utvalget får en egen prosjektleder. Det skal hyres inn eksterne konsulenter. Forslagene skal vurderes gjennom «innspillsmøter og fagkonsultasjoner», for å finne løsninger som får bredest mulig oppslutning. Til slutt skal Kirkemøtet i 2022 gjøre vedtak.

I et innlegg nylig skrev Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum at det i denne saken til dels har vært «et høyt konfliktnivå» og at den har medført «stor energilekkasje».

LES MER: Biskopene diskuterer egen fremtid – flere frykter biskoper uten ansvar

Finne løsninger

Professor ved Universitetet i Oslo, Hallgeir Elstad, forstår Kirkerådets ønske om å få en enhetlig arbeidsgiverlinje.

– Så lenge Den norske kirke har operert med to linjer, har det vært en kompliserende faktor, som nettopp har bidratt til å generere konflikter og energilekkasje og alt som er negativt i en organisasjon, sier han.

Elstad mener utfordringen med Kirkerådets forslag særlig er hvordan biskopen skal fortsette å ha tilsynsmyndighet overfor prestene, men ikke ha arbeidsgiveransvar.

– Det behøver ikke å være uoverstigelig. Jeg ser at Kirkerådet er opptatt av å diskutere biskopens rolle. Her er det viktig at det sikres løsninger som ikke bare blir en proforma-greie. Når man sier at biskopen skal inspirere, kan det bety alt og ingenting. Men når alt kommer til alt, er det en større utfordring totalt sett at Den norske kirke opererer med to arbeidsgiverlinjer som nå, sier Elstad.

LES MER: – Alle listene til kirkevalget mangler klart standpunkt til kirkeordning

Bruke tid

Biskop i Sør-Hålogaland og tidligere leder for Fagutvalget for proster i Presteforeningen, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, synes det er positivt at Kirkerådet setter i gang. Hun mener også at det er bra at Kirkerådet legger opp til en lang prosess og ønsker å involvere bredt.

– Det er kjempeviktig å bruke tid på å komme fram til løsninger som kirken som helhet lokalt, regionalt og nasjonalt synes er god. Vi er ikke tjent med løsninger som skaper motsetninger. Jeg er mer redd for makten som ligger i at dette skal gjøres raskt, sier Jusnes.

Hun understreker at det kan bli nødvendig å finne en ordning som kanskje ikke er helt lik over hele landet. Et bispedømme som Sør-Hålogaland har andre utfordringer enn Oslo. I Sør-Hålogaland kan de minste prostiene være i minste laget.

– Hvis det fortsatt blir en kommunal finansiering av kirken, må man også finne en løsning for hvordan den skal kobles til et prostinivå, sier hun.

Biskopen i Sør-Hålogaland etterlyser at Kirkerådet sier tydelig at Bispemøtet skal være med tidlig i prosessen, men regner med at så vil skje.

– Vår kirke ledes gjennom embete og råd. Jeg ønsker at det sies tydelig at vi fortsatt skal ordne vår kirke etter det. Det betyr at biskopen, prestetjenesten og de demokratisk valgte rådene skal samvirke.

Jusnes mener en av utfordringene blir å løse forholdet mellom biskopens tilsynsansvar og arbeidsgiveransvaret.

– Det er viktig at biskopens ordinasjonsfullmakt ikke bare gjelder for den dagen en medarbeider blir vigslet. I den ligger et ansvar for lære, for muligheter til studium og bønn, for hvordan du skal fylle tjenesten din. Biskopen kan ikke være helt borte fra det.

LES ANALYSE: Maktkartet i kirken tegnes på nytt

Prosten blir sentral

Leder for presteforeningen, Martin Enstad, understreker at saken ikke har fått sin konklusjon ennå. Presteforeningen ønsker at prestene fortsatt skal være ansatt på nasjonalt nivå i Den norske kirke. Enstad mener at det kunne vært aktuelt å vente til staten har landet på om Den norske kirke fortsatt skal finansieres gjennom både stat og kommune, eller ei.

Han understreker at prosten vil bli sentral i en modell med prostiråd og at det er naturlig at prosten blir leder for alle ansatte i prostiet, og dermed får en enda mer tydelig lederrolle med ansvar for helheten i arbeidet i prostiet.

---

Kirkeordning

  • Kirkerådet behandlet på sitt møte 14. juni sak om videre arbeid med kirkeordning, og vedtok enstemmig å utrede et forslag til nytt felles kirkelig organ på prostinivå.
  • I vedtaket heter det: «Kirkerådet konkluderer ikke på nåværende tidspunkt. Utredningen skal sendes ut på bred høring før Kirkerådet oversender sitt forslag til vedtak til Kirkemøtet. Kirkerådet vedtar fremdriftsplan og utredningsmandat for arbeid med kirkeordningen med disse presiseringer: Arbeidet skal ha fokus på kirkens arbeidsoppgaver i soknet og hvordan strategisk og faglig ledelse i soknet kan styrkes. Den norske kirke skal være en attraktiv og rekrutterende arbeidsplass».

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke