Nyheter

Frps krisemøte har talt - ypper til tøff strid med Venstre og KrF

Frp serverer regjeringsmakkerne tøffe krav – går mot vårdrama om bompenger og samholdet i regjeringen. Siv Jensen holder det åpent om de makter enighet.

Etter et nær fire timer langt krisemøte i Frps landstyre om bompengeopprøret, var marsjordren klar: Frps ledelse må forhandle med de andre partiene om klare gjennomslag.

Venstre avviser bestemt flere av kravene – også KrF vender tommelen ned.

– Det har vært et krevende møte. Beskjeden er svært tydelig, men vi har nå samlet oss. Vi har en marsjordre, som vi er rede til å følge opp, sa en alvorstung Jensen under et kort pressemøte hun holdt sammen med nestleder Sylvi Listhaug.

Seks avgjørende punkter

Landsstyret – som står over stortingsgruppen – har pålagt Frps ledelse å forhandle med ledelsen i Høyre, Venstre og KrF om seks punkter.

Disse har utgangspunkt i regjeringens egen plattform – der Frp fikk flere innrømmelser om bompenger, uten at de ennå er gjennomført. Dessuten ligger partiets omstridte landsmøtevedtak om 100 milliarder oljekroner til sletting av bompengegjeld til grunn.

LES OGSÅ: Analyse: Derfor øker frykten i KrF og Venstre for at Frp forbereder brud

Milliardkrav i vente

Stoppe nye bypakker – og kutte kostnader i dem, endre nullvekstmålet for biltrafikk og nei til veiprising er blant kravpunktene. Og ikke minst: Slette bompengegjeld. Det vil trolig handle om innrømmelser fra de andre i betydelige beløp.

Det dramatiske i punktene er hvor mye ikke minst Venstre og KrF nå må godta av milliarder til Frp – og hvor mye det slanker deres handlingsrom og egen miljøprofil. Tidligere på onsdagen var KrF-kilder svært mistenksomme – om samlingen av Frp-krav vil gå på bekostning av deres myke saker.

– Ambisjonen er å få til et resultat. Det er det vi ønsker – et resultat. Hva vi får til, vet vi ikke nå. Når vi har et resultat, skal vi tilbake til landstyret, sa Jensen.

LES OGSÅ: Samarbeidspartiene sterkt kritiske til Frp-ultimatum

Ikke sikker på at de lykkes

Konfrontert med muligheten om hva som skjer hvis partiet ikke når frem, svarte hun:

– Lykkes vi med det, er det veldig bra. Hvis ikke, må vi ta den diskusjonen senere. Landsstyrets ambisjon er resultater.

På spørsmål fra Vårt Land om hvor lenge Frp ser for seg at forhandlingsprosessen varer, svarte Jensen:

– Det er opp til partiene, men ingen har noen interesse i å dra denne ut.

– Før sommeren eller til budsjettet til høsten?

– Min ambisjon er å få en enighet så fort som mulig.

Forsommer-drama i vente

Dermed er det duket for politisk drama på tampen av stortingssesjonen – kort før et valg der Frp ligger an til triste sifre.

Hva slags reaksjoner forventer du fra de to små samarbeidspartiene?

– Jeg forventer som alltid at forhandlinger er krevende mellom fire partier. Men vi har fått beskjed om hva det forventes at vi skal ta opp med dem. Som alltid når vi diskuterer med andre partier, så gjør vi det med dem og ikke gjennom media.

Jensen poengterte at partiet fortsatt er fornøyd med Granavolden-plattformen, som regjeringen bygger virket på:

– Men det som har forandret seg der ute er at folk nå føler at belastningen er for stor. Det er et alvor som siger inn over andre partier enn bare Frp, sa hun.

LES OGSÅ: Tydelig krav: – Hent alle Syria-barna hjem

Svært krevende for Venstre

Venstre nestleder Terje Breivik sier at Venstre forholder seg til regjeringsplattformen partiene allerede har blitt enige om. Dermed avviser han også kravene fra Frps landsstyre.

– I Granavolden-plattformen er byvekstavtaler et viktig punkt. De er helt avgjørende for å få gjort noe med luftforurensningsproblematikk, klimautslipp og køutfordringer, sier han.

– Hva med resolusjonen fra Frps landsmøtet om å ta 100 milliarder fra oljefondet for å dekke inn bompengegjeld. Kan dere være med på noe av det?

– Jeg har vel egentlig allerede svart på det, sier Breivik.

Overfor VG onsdag kveld karakteriserte Venstres Abid Q. Raja Frps kravliste som «en virkelighetsfjern drøm fra Disneyland».

I Venstres apparat ser man med uro på det «spillet» Frps krav nå kan føre til. Byvekstavtaler og nullutslippsmålet (også knesatt i Nasjonal transportplan) anses urørbare for partiet. Reforhandling av Granavolden er uaktuelt.

Null begeistring i KrF

Parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, er ikke veldig begeistret for kravene fra Frps landsstyre:

– Utgangspunktet er at vi vil sette oss ned med Frp og de andre regjeringspartiene for å drøfte problematikken de reiser, men vi ønsker å gjøre det med grunnlag i Granavolden-plattformen.

– Er det mulig å stoppe nye bymiljøpakker med det som utgangspunkt?

– Nei, det er ikke omtalt i Granavolden-plattformen som et tiltak som skal avvikles. De er nettopp et virkemiddel som en har etablert for å bidra til å nå nullvekstmålet i biltrafikk og redusere utslippene. Det er sentrale tiltak som har en viktig funksjon.

– Så kan en selvfølgelig si at nivået på disse bymiljøpakkene har blitt noe ambisiøst, og at det kan være er behov for å redusere kostnader, sier Grøvan.

«Jeg vet ikke om jeg skal le eller grine»

At resolusjonen fra Frps landsmøte om å slette bompengegjeld med oljemilliarder skal legges til grunn for forhandlingene, er ikke Grøvan begeistret for.

– At den målsettingen trekkes fram, er så useriøst at jeg vet ikke om jeg skal le eller grine. Det er en uttalelse Frp får stå for alene, den har ingen rot i virkeligheten eller nedfelt i noe grunnlag de fire partiene har til felles. Det tror jeg vi trygt kan se bort ifra, sier Grøvan.

Han mener Frp allerede har fått gode gjennomslag i Granavolden-plattformen når det gjelder bilistene.

– Å si at de ikke har fått betydelige gjennomslag er langt unna en riktig beskrivelse. Tiltak som ikke er omtalt i plattformen kan ikke være en del av dialogen og samtalegrunnlaget vi skal ha nå, sier Grøvan.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter